Kako skinuti visoku temperaturu

PIŠE: Tatjana, Biti mama blog

Nažalost, postala sam stručnjak za temperaturu. Mogu predvidjeti temperaturu još dok toplomjer ne pokazuje ništa. Skidam je kao profesionalac. U bilo koje doba dana ili noći znam trajanje djelovanja pojedinih ljekova i koliko je vremena prošlo od posljednje doze.

Nisam takva postala zbog paranoje ili pretjerivanja. Postala sam takva jer sam s djetetom prošla napad febrilnih konvulzija i od tad više nikad nisam isto gledala na temperaturu. Ne želim sijati strah, većina mama se febrilnih ionako dovoljno boji. Želim podijeliti što sam naučila od tad i što svaka mama treba da zna o skidanju temperature. U ovom postu ne govorim o temperaturi od 37,7 takva temperatura za većinu djece sasvim je benigna i nije je potrebno skidati. U ovom postu govorim o stvarno visokim temperaturama – govorim o onim situacijama kad znate da je stvar ozbiljna i da morate hitno nešto preduzeti. Ako znate sve o tome – ne trebate se zamarati čitanjem, ali nadam se da će barem nekim mamama ovaj post biti koristan.

Uglavnom, ovo je mojih šest savjeta za borbu s jako visokim temperaturama:

1. Snabdijte se različitim ljekovima za skidanje temperature

Dok su mali, jedina pomoć koju imate su čepići, ali kad malo porastu, već imate na raspolaganju ljekove s različitim aktivnim sastojcima i u različitim oblicima. Dijete ima temperaturu i proliv? Pa, to što imate čepiće za skidanje temperature u ormariću baš i nije od pomoći zar ne? Ili, na primjer, lijek čiji je aktivni sastojak ibuprofen koji ste dali ne pomaže – sat vremena nakon davanja lijeka temperatura i dalje ne pada, a vi nemate ništa čemu je aktivni sastojak paracetamol. Ne želite u tr ,menutku kad vam dijete ima izuzetno visoku temperaturu razmišljati o tome gdje je najbliža dežurna ljekarna. Pogotovo zato jer temperature svoj vrhunac dosežu navečer/noću.

Uvijek imajte dvije vrste lijeka za skidanje temperature – jedan čiji je aktivni sastojak ibuprofen, jedan čiji je paracetamol, i pobrinite se da imate te ljekove u različitim varijantama (čepići/sirup).

Na primjer, mi kod kuće uvijek imamo Nurofen baby sirup (ibuprofen) i Lupocet baby čepiće (paracetamol). Isprobajte različite varijante, vidite što kod vašeg djeteta funkcioniše, ali budite snabdjeveni.

Pravilo je jednostavno – prva linija napada je paracetamol u kombinaciji s kupkom. Ako ne padne temperatura, ili ona ide preko 38,5, onda krećete s ibuprofenom. Kod djece koja su imala febrilne konvulzije to pravilo ne vrijedi – lijek prvog izbora je ibuprofen.

2. Pravilno dozirajte, inače niste napravili ništa

Iskreno, mislim da je velika greška što na većini ljekova za djecu doze navode samo s uzrastom. Ako imate krupnije dijete od 17 mjeseci, sve su šanse da će mu doza predviđena za 12-18 mjeseci biti premala. Presudan podatak za određivanje doze nije samo uzrast, presudna je težina djeteta.

Informišite se! Ja imam tablice u knjizi o njezi djece koje konsultiram za doziranje. Ali uvijek možete pitati ljekara ili pitati u apoteci i saznati kolika je tačna doza koju treba da date – uradite to kad kupujete lijek. Ako ste to zaboravili, niste sigurni kako dozirati i u neko nedoba imate dijete koje ‘gori’, nemojte se libiti nazvati doktora ili bolnicu prije nego odredite dozu. Nemojte se nećkati, bolje da ih zovete nego da vas sat vremena kasnije imaju na hitnoj, u panici, s djetetom čija temperatura i dalje ne pada.

Iako nas sve zastrašuju s prekoračivanjem doze, i svi se uvijek bojimo da ćemo dati previše lijeka za temperaturu, lijekar koja nas je primila u bolnici kad je Jakov imao febrilne konvulzije kaže kako je puno, puno češće to da roditelji daju premale doze lijeka (što je bio slučaj i kod nas). A pogodite što – ako ste dali premalo lijeka, on neće djelovati. Zato se naoružajte provjerenim informacijama i pitajte medicinske profesionalce radije nego da vjerujete ambalaži!

3. Mlaka kupka je vaš najbolji prijatelj

Možda se čini zastarjelo. Možda više vjerujete lijeku nego vodi. Možda mislite da je lakše dati lijek nego dijete buditi/svlačiti/kupati protiv njegove volje. Ali ništa nije toliko brzo i toliko učinkovito kao mlaka kupka. Uostalom, svakom lijeku za temperaturu treba oko 30 minuta da počne da djeluje. Koža je najveći organ i najbrži način da ohladite dijete je da ga okupate. Nemojte to posmatrati kao ili/ili i misliti da je dovoljno jedno od toga. Ako trebate da skinete jako visoku temperaturu, onda vam treba i lijek i kupka.

baby-179377

U jednoj knjizi sam pročitala fantastično poređenje. To je kao da imate kuću koja se jako zagrijala. Da, možete okrenuti termostat na manje i čekati da se prostor ohladi, a da ne otvorite prozore. Ili možete ostaviti termostat na visokoj temperaturi i otvoriti prozore. Ali najučinkovitiji način je da ohladite prostor je da napravite i jedno i drugo. Pouka priče – ako vaše dijete ima visoku temperaturu, ta kupka mu stvarno treba, nezavisno od toga što ste dali lijek i koliko god da je možda ne želi.

Nemojte previše rashladiti vodu. Ne želite pothladiti dijete, želite ga rashladiti, a mlaka voda, tek nešto hladnija od one u kojoj ga inače kupate je sasvim ok. Vode ne treba biti puno, malo vode kojom ćete dijete lagano polivati je sasvim dovoljno.

4. Budite svjesni toga koliko dugo lijek djeluje

Na primjer, ako ste dali paracetamol u 8 naveče, okupali i ohladili malog bolesnika, u 11 kad vi idete da spavate možda se sve čini fantastično. Nema temperature, on ili ona mirno spava. Već u 1 ujutro situacija bi mogla biti dramatična, i nemojte da vas to iznenadi. Paracetamol nakon otprilike 4 sata prestaje s djelovanjem, i ako kad prestane da djeluje ne budete spremni, mogli bi se jako neprijatno iznenaditi. Ljekovi na bazi ibuprofena duže djeluju (oko 6 sati), ali opet, ako uzrok temperature nije prošao, možete očekivati da će se temperatura vratiti, vjerovatno isto msnagom, u vrlo kratkom roku od prestanka djelovanja lijeka – doslovce to može biti u 15 minuta.

5. Budite organizovani

Uzmite papir i olovku i pišite temperaturu, vrijeme i dozu lijeka koju ste dali. Naravno da nećete zaboraviti da dijete ima visoku temperaturu, ali besana noć znači i to da vam više mozak nije u top formi. Ljekovi imaju dnevne doze koje se ne smiju prekoračiti, a ako završite kod ljekara, zanimati će ga i kako se kretala temperatura.

6. Obilno hidrirajte

Nemojte zaboraviti na unos tečnosti! Voda, čaj, supa – što više to bolje!

Eto, to je to. Želim vam što manje visokih temperatura, i što više zdravlja…

* Ovo su dobronamjerni savjeti mame koja ima iskustvo u skidanju jako visokih temperatura. Ako imate bilo kakva dvoumljenja ili pitanja – najbolje je pitati ljekara.

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Kafda se dijete kupa mlakom vodom treba voditi racuna da su dlanovi i tabani ugrijani. Dok su hladni tem.raste i ne moze se zaustaviti ni oboriti. Djetetu zagrijavati hladne djelove tijela da bi tem.sto prije stigla ”planiranu visinu” i pocela da pada.

  2. Mi smo imali ekstremno visoku temperaturu i početak FK tako da su nam doktori u bolnici rekli da a ih nije imao jer nije gubio svijest a meni je njegovo kolutanje očima i temp 42 dovoljno bilo da svaki put kad krene temp. i to po pravilu poprilično visoka sam spremna na najmanje 48 sati nespavanja i dežuranja i skidanja temperature… Sa svime navedenim u tekstu samo eto ne pišem nego pamtim a i ot nije los savjet sljedeći put ću svescicu i pišem.

Leave a Reply