Kako je Aida Dizdarević učinila porodilište KCCG toplijim mjesto gdje život počinje

Klinički centar Crne Gore bogatiji je za 30 vedrih, toplih, punih ljubavi i najiskrenijih dječijih lica, koja krase hodnike porodilišta.

Mjesto gdje život počinje učinila je prije nekoliko dana toplijim Aida Dizdarević koja je postavila svoje fotografije na odjeljenju ginekologije i akušerstva.

3 kc
Majstor fotografije kakav je Aida  Dizdarević poklonila je divne uspomene KCCG, jer je željela da na neki način bude podrška svim budućim roditeljima, koji će u tim hodnicima i sobama otpočinjati nove i možda najteže uloge u svom životu.

4 kc

“Sama ideja već dugo je postojala. Pošto sam i sama majka dvije curice koje su svjetlost dana ugledale baš u tom Kliničkom centru, osjećala sam potrebu da na neki način dam svoj doprinos kao fotograf. Bez obzira na to što govorimo o jednoj medicinskoj ustanovi, taj cjelokupni prostor koji je sada značajno renoviran i sređen od vremena kada sam ja bila u njemu, treba da odaje jednu toplu atmosferu. Još kada znamo da same bebe u procesu oporavka bivaju odvojene od majki, željela sam da buduće majke prolaskom kroz te hodnike znaju da ih čeka najljepši dar”, kazala je Dizdarević za portal Antena M.

1 kc
Za gest vrijedan poštovanja, Dizdarević je imala podršku osoblja KCCG, ali i studenata Medicinskog fakulteta u Podgorici.

“Ideja za fotografisanje novorođenčadi javila se dolaskom moje djece, međutim, u početku je to bilo dosta amaterski dok i sama nijesam prošla adekvatne obuke za samo fotografisanje novorođenčadi. Trenutna postavka fotografija se sastoji od 30 fotografija nastalih u posljednjih sedam godina”.

13 kc

Očekivano, reakcije na akciju Aide Dizdarević da uljepša prostor odakle sve potiče su više nego odlične.

“Prije same realizacije ideje razgovarala sam sa prijateljima i sve su reakcije bile pozitivne, ali je kod pojedinih postojala sumnja da ću uspjeti da tako nešto i ostvarim. Međutim, kada sam izložila svoju ideju naišla sam na podršku uprave Kliničkog centra. Kasnije kada sam na svojoj stranici postavila prve slike postavke, reakcije su bile više nego pozitivne. Štampu i uramljivanje fotografija sama sam finansirala, da sam uspjela da pronađem određena sredstva u vidu sponzorstva broj fotografija bi svakako bio veći”, kazala je Dizdarević, koji ne planira da stane na ovoj akciji.

22 kc

 

19 kc

 

“Planovi i ideje uvijek postoje. Dobila sam i poruke da bi uređenje prostorija neonatologije i drugih zdravstvenih objekata, takođe bila dobra ideja. Trudiću se da u okviru svojih mogućnosti dam doprinos i  tako izazovem pozitivne reakcije”, optimista je Dizdarević.

23 kc

 

718 kc

Iza Aide Dizdarević je dugogodišnje iskustvo, a za rad sa najmlađima prošla je posebne obuke. Pitali smo je i koliko teško imati ispred objektiva novorođenčad i ovjekovičiti posebne trenutka na početku životnog puta tih malih stvorenja.

12 kc

16 kc

 

“To se teško može objasniti riječima, iza toga stoji veliki dio priprema koje na kraju daju željeni rezultat. Trudim se da fotografije budu sto prirodnije, da ta emocija bude prikazana na fotografijama. Kada sve ono sto zamislim prenesem kroz objektiv osjećaj bude izvanredan. Nažalost i djeca imaju nekada loš dan, nekada djete ne želi da se slika, tada uglavnom odlučimo da se slikanje odgodi za neki naredni period. Potrebno je da i roditelji upoznaju dijete da ide da se fotografiše, da je to jedan lijep događaj i da to nije onaj odlazak kod doktora kada nesto boli”,  kaže Dizdarević i otkriva od kad je zaljubljena u kameru.

aida nova

“Moja strast prema fotografiji je počela u veoma ranom uzrastu i onoliko dugo koliko me sjećanje služi ja imam kameru u rukama, bez namjere da je ikada ispustim. Moja karijera počela je u Kanadi, kada su moje dvije prijateljice – Dina i Azra, nakon što su primetiijele neke od mojih radova zamolile me da radim u njihovom studiju. One su s nule počele uspješni biznis praveći fotografije za vjenčanje i na kraju postale su najtraženiji fotografi u Torontu. One su mi prenijele sve što su znale o fotografijima i preduzetništvu, što sam i donijela s sobom kada sam se udala i preselila u Crnu Goru. Ostanak u Kanadi nije bila opcija za mene. Kupila sam kameru i svu potrebnu opremu i krenula ispočetka u novoj zemlji koja je trebalo da bude moj dom. Ja neumorno radim na tome da izgradim svoj portfolio i dobijem povjerenje Crnogoraca”, tako opisuje Dizdarević početak svoje karijere.

Izvor: Portal Analitika

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply