Roditelji apeluju da se renovira fiskulturna sala OŠ “Dašo Pavičić”

sala2

Roditelji djece učenika osnovne škole “Dašo Pavičić” koja pohađaju nastavu u područnom odjeljenju u Igalu u zgradi Dječijeg odjeljenja Instituta Igalo, apeluju na nadležne da sanariju fiskulturnu salu za što je potrebno izdvojiti 2.100 eura.

“Prostor za fiskulturnu salu nalazi u najgorem mogućem stanju, zidovi se od višegodišnjeg prodora vlage prosto raspadaju. Opština je izrazila spremnost da, preko matične škole, finansira i ovu investiciju”, kaže Ana Valentić koordinatorka neformalne grupe građana pokretača Inicijative za izgradnju škole u Igalu.

Ona se nada da će sala biti renovirana za vrijeme školskog raspusta.

Valentić podsjeća da su tokom ljetnjeg raspusta, roditelji u saradnji sa hercegnovskim privrednicima i lokalnom upravom, pokrenuli akciju u kojoj su zhvaljujući donacijama nabavljene nove klupe i stolice za školu u Igalu.

Prošle školske godine godine nastavu u Igalu u zgradi Dječijeg odjeljenja Instituta Igalo, pohađalo je 156, a ove 165 učenika, raspoređenih u osam odjeljenja – od prvog do četvrtog razreda.

Neformalna grupa građana je prije devet mjeseci pokrenula inicijativu za izgradnju škole u Igalu, jer matičnu školu “Dašo Pavičić” koja je projektovana za 800, danas pohađa oko 1.200 đaka. Navode da pored područnog odjeljenja u Igalu, još oko 380 učenika iz Igala i okolnih mjesta od I do IX razreda pohađan nastavu u matičnoj školi na Toploj što je ukupno oko 550 učenika, uvjereni da je to dovoljan argument za početak gradnje nove škole u Igalu.

“Uprkos iskazanoj dobroj volji predstavnika lokalne uprave, ovo pitanje se u mnogome iskomplikovalo imovinskim stanjem parcele predviđene za školu, i konkretno rješenje se još uvijek ne nazire. Opština, mora da obezbijedi adekvatnu i nespornu lokaciju. Tek nakon toga se može očekivati da se, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, pokrenu konkretnije aktivnosti za obezbjeđenje uslova za izgradnju škole”, navodi Valentić.

Na narednoj 24. redovnoj sjednici SO trebala bi da bude donešena odluka o lokalnom objektu od opšteg interesa osnovne škole u Igalu, čime će biti obezbijeđena lokacija za školu u Igalu. Bivši ministar prosvjete Predraga Boškovića je proljetos je obećao da će za izgradnju osnovne škole u Igalu obezbjediti sredstva u kapitalnom budžetu države za 2017. godinu.

Organizovanje nastave u Dječijem odjeljenju Instituta Igalo trebalo je da bude privremeno rješenje, jer je još prije više od 20 godina Detaljnim urbanističkim planom predviđeno da se u Igalu gradi zgrada škole između magistrale I dječijeg vrtića, a fiskulturna sala i prateći objekti u Šištetu. Tada je urađen i idejni projekat koji je finansirala Opština i dostavljen Ministarstvu prosvjete.

Prema tadašnjem planu bila je predviđena izgradnja škole za oko 800 đaka koja bi koštala oko tri miliona eura. Na prostor u na kome je bila planirana gradnja nove škole u međuvremenu su izgrađeni objekti, pa je potrebno naći novu lokaciju.

Jasno je i da se nastava neće jos dugo moći organizovati u zgradi Dječijeg odjeljenja Instituta Igalo, zbog namjere Vlade da proda tu zdravstvenu ustanovu. Malo je vjerovatno da će novi vlasnik pristati da se prostor koristi za potrebe škole.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply