Povučene još dvije igračke, ali i garderoba za djevojčice

lutka-frozen

Zdravstveno-sanitarni inspektori naložili su povlačenje lutke Frozen, koja je prodavana na tržištu od 17. septembra do 25. novembra.

Spisak proizvoda u Crnoj Gori koji su nebezbjedni i problematični objavljen je i redovno se ažurira na sajtu potrosac.me

Uvoznik i distributer ove lutke preduzeće Svicomm d.o.o. oglasilo je u medijima informaciju da je igračka opasna po djecu jer šteti zdravlju djece i može uzrokovati oštećenje reproduktivnog sistema. Naveli su da je bar kod igračke 015050101179 i pozvali potrošače da je vrate u objekat u kojem su je kupili. Kupci će novac dobiti natrag. Iz istih razloga naloženo je da se sa tržišta povuče i gumena igračka 1/3 set „mali poni“, nepoznate robne marke. Budvansko preduzeće takođe je uvoznik i distributer i ove igračke, a kako su naveli u obavještenju, prodavana je od septembra. Nalog da se povuče stigao je prošlog petka, jer su zdravstveno-sanitarni inspektori utvrdili da ima 6,1 odsto ftalata po masi, a dozvoljena vrijednost je 0,1 odsto.

Bar kod ove i gračke je 015050101643, a uvoznik je pozvao sve one koji su je kupili da je vrate, a novac će dobiti natrag. Sa tržišta je povučeno i 11 plastičnih kineskih lutaka „yongbai baby“ koje su sadržale 7,9 odsto ftalata po masi i čiji je uvoznik je BK komerc d.o.o. Podgorica. Ova lutka je prodavana od marta na našem tržištu i povučena je sredinom novembra zbog toga što predstavlja ozbiljan rizik po zdravlje potrošača.

mojmaliponi

Sa tržišta je iz istih razloga povučena i lutka „fashion styles“ koja je sadržala čak 19,3 odsto ftalata po masi. Distributer i uvoznik tog proizvoda, preduzeće Pan Graf CG povuklo je ovog mjeseca sporne lutke, a u novinskom oglasu napisali su da je u prodaji na našem tržištu bila još od 2014. godine. Početkom mjeseca objavili smo i da je popularna igračka „my loveli horse“ – „pony set“ povučena sa tržišta jer je analizom u Centru za ekotoksikološka ispitivanja utvrđeno da sadrži čak 19,6 odsto ftalata po masi.

Internista endokrinolog u Kliničkom centru dr Olivera Bošković kazala je ranije za Pobjedu da sva štetna dejstva ftalata nijesu u potpunosti ispitana, ali da je dokazana njihova kancerogenost i dovode se u vezu sa malignim tumorom dojke i testisa.

suknja2

Tržišna inspekcija naložila je povlačenje sa crnogorskog tržišta dječjih suknjica, haljinica, šortseva i kabanice, koje mogu biti opasne po zdravlje djeteta.

U dnevnoj štampi juče je objavljeno upozorenje o nebezbjednim proizvodima turske konfekcije dječje suknjice, haljinice, šortsevi i kabanice, koje ne ispunjavaju zahtjeve bezbjednosti, jer u predjelu vrata i struka imaju vezice koje nijesu pričvršćene na odjeći. Kao opasnost za ovakve proizvode najčešće se navodi mogućnost davljenja ili gušenja. Na građane je apelovano da proizvode vrate u trgovinu gdje su ih kupili, a uvoznik je firma Femili šop RVD.

Izvor: Pobjeda, Dan

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. A sta ako se desi da je dijete u kontaktu sa igrackama koje sadrze vece kolicinu ftalata od dozvoljene ? Moze li detaljnije o tome, jer ko zna koliko takvih igracaka ima na trzistu, i ko zna koliko djece je u kontaktu sa takvim igrackama.

  2. LaDonna

    Moje dijete je ovu lutku dobilo prije par dana, a kupljena je u renomiranoj knjizari..?!? I bas danas je moje dijete ovu lutku sa sobom odnijelo u vrtic i prigrlilo je..kao sada “omiljenu lutku”. Cijelog dana sam pod utiskom ove vijesti i njoj slicnih…a kojima smo svedoci u kratkom vremenskom periodu unazad..Nijesu mi jasne ove “propozicije”, ako ih uopste ima ?!? Pusiti robu u opticaj, pa onda vrsiti analize i nalozoti povlacenje sumnjivih i nedozvoljenih artikala..Gdje je ovdje logika…Ovdje se mora reagovati, jer su djeca u pitanju..Sad pod upit stavljam i ostale igracke koje imamo u djecijoj sobi, navodno poznatih i kvalitetnih brendova za djecu.. Ovo je alarm!

Leave a Reply