Još jedna igračka povučena zbog opasnosti po zdravlje

lutkaftalati

Plastična kineska lutka Yongbai Baby povučena je sa crnogorskog tržišta jer su laboratorijski podaci Centra za ekotoksikološka ispitivanja pokazali da sadrži ftalate opasne po zdravlje djece.

Iz Uprave za inspekcijske poslove, kazali su Pobjedi da su inspektori pronašli 11 lutaka koje su povučene sa tržišta.

Iz Inspekcije su precizirali da na deklaraciji tog proizvoda nije bilo navedeno koliko lutka sadrži ftalata, a analizom je utvrđeno da ih je 7,9 odsto po masi, dok je maksimalno dozvoljena vrijednost, u skladu sa propisima u igračkama i proizvodima za djecu 0,1 odsto.

Dodali su da je uvoznik BK Commerce d.o.o. Podgorica, Donja Gorica bb, preuzeo mjere u skladu sa zakonom, koje se odnose na povlačenje proizvoda iz prometa i opoziv od potrošača u medijima.

“U toku je je proces opoziva proizvoda od potrošaca, a uvoznik je dužan dostaviti podatke o broju opozvanih proizvoda. Povučeni proizvodi i oni koji budu vraćeni od potrošača biće uništeni u saradnji sa inspektorom”, odgovorili su iz Inspekcije.

Nedavno je sa tržišta iz istih razloga povučena i igračka Lutka Fashion Styles u kojoj je pronađeno čak 19,3 odsto ftalata po masi.

Izvor: RTCG

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply