Đaci još čekaju obećane uniforme

savopejanovic

Foto: Vijesti

Učenici Osnovne škole Savo Pejanović i njihovi roditelji sa nestrpljenjem čekaju na uniforme koje su im iz Ministarstva prosvjete obećali na početku školske godine. Olivera, čije dijete uči u ovoj školi tvrdi da roditelji nisu obaviješteni zbog čega se čekanje odužilo.

“Nisam upućena još uvijek o tome, ali je trebalo da bude krajem septembra”, kaže za TV Vijesti Olivera Otaševiš, roditelj.

U Ministarstvu prosvjete objašnjavaju kašnjenje.

“Malo se postupak odužio zato što smo imali žalbu jednog od ponuđača koji je učestvovao u postupku. Po njegovom odustanku od žalbe krenulo se u realizaciju, izradu i nabavku same uniforme. Svakako prije polugodišta će doći. Mi se nadamo vrlo brzo, već narednog mjeseca da ćemo imati jednu svečanost gdje ćemo i podijeliti uniforme”, kazala je portparolka Ministarstva prosvjete Marija Jovović.

Ona podsjeća da je uvođenje uniformi pilot projekat, kojim ministarstvo želi uvjeriti društvo da nošenje uniformi u školama predstavlja jedinstvo i jednakost svih učenika, a ne oduzimanje individualnosti.

I Oliveru, kao i većinu roditelja koji nisu željeli da pričaju za televiziju, raduje što će njihova djeca nositi uniforme. Vrijeme je, kažu, da svi budu jednaki, bez obzira na materijalno stanje.

“Mi bismo voljeli uniforme da nosimo. Radi socijalne razlike, prije svega, i da se djeca ne razlikuju puno”, kaže mama Olivera.

U crnogorskim školama pravilo nošenja uniformi prestalo je da važi osamdesetih godina. Danas, u obilju društvenih nejednakosti, materijalno stanje roditelja svakako se odražava i na djecu, pa oni iz siromašnijih porodica često osjećaju da manje vrijede jer nemaju novu i skupu garderobu. Zato  bi uniforme makar ublazile  ovaj problem.

 

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply