Pet godina postojanja Udruženja Roditelji

KolazUdruzenjeUdruženje Roditelji danas obilježava 5 godina od svog formiranja. Oko 30 aktivnih od ukupno 400 registrovanih članova udruženja Roditelji svakodnevno učestvuje u nizu aktivnosti, akcija i nekoliko projekata koje smo do sada realizovali, uz pomoć značanog broja prijatelja i medija koji su uz nas.

Udruženje Roditelji je osnovano 27. juna 2011. godine sa ciljem uključivanja roditeljske zajednice u aktivno mijenjanje i uticanje na te procese. Okupljamo zainteresovane roditelje/staratelje kako bismo zajedno preispitali postojeće stanje, a zatim aktivno uticali na promjene u crnogorskom društvu koje su, iako spore, ipak moguće.

Od prve velike akcije, Podijelimo, jer zajedno možemo više, u februaru 2012. godine, kojom se Udruženje predstavilo crnogorskoj javnosti, trudimo se da radimo na unaprjeđenju prava roditelja i njihove djece.

U toku petogodišnjeg rada Udruženje je radilo na mnogobrojnim aktivnostima u cilju poboljšanja položaja roditelja i djece u našoj državi, a najčešće upravo uz sugestije roditelja, koji nam se obraćaju svakog dana u izuzetno velikom broju, kao i institucija i kolega iz nevladinog sektora.

Vjerujemo da ćemo i u narednom periodu biti prepoznatljivi po inicijativama poput onih u 2012. godini – Uvedimo podgoričko porodilište u 21. vijek kojom su počele neophodne promjene uslova u crnogorskim porodilištima i Zajedno, jer djeca zaslužuju najbolje, kada smo za veoma kratko vrijeme uspjeli da prikupimo 6.015 potpisa za peticiju kojom smo tražili hitnu izgradnju ili dogradnju postojećih vrtića u cijeloj Crnoj Gori pokazala je koliko se može kada se roditeljska zajednica aktivira. Nadamo se da će u narednom periodu broj aktivnih članova Udruženja rasti, ali i da će Udruženje uspjeti da realizuje brojne projekte koji su već osmišljeni, ali čekaju na finansijsku podršku.

Iako su nam dale slabiji vjetar u leđa, aktivnosti koje se odnose na obnovu dječjih igrališta i podršku dojenju su nas dodatno podstakle da se još više potrudimo da utičemo na promjene u tim segmenetima. Širićemo mrežu vršnjačkih savjetnica za dojenje koje su i sada na raspolaganju roditeljima 24/7 putem SOS linije (+382 67 00 04 74), a pronaći ćemo u saradnji sa institucijama način da obnovimo i sačuvamo od uništavanja što veći broj dječjih igrališta.

Posebno smo ponosni što smo zajedno sa velikim brojem roditelja i prijatelja uspjeli da obezbijedimo mjesto za roditelje i djecu kao što su Biblioteka igračaka i Razvojni centar, u kojem imaju na raspolaganju više vrsta servisa podrške, a želja nam je da slične otvorimo u još nekoliko gradova.

InfoGrafikrazvojniCentar

U narednom periodu, osim osmišljavanja novih servisa podrške roditeljima, trudićemo se da obezbijedimo održivost, ali i raditi sa brojnim partnerima na informisanju i edukaciji roditelja i djece. Prioritet će nam biti i dalje jednoroditeljske i porodice koje su socijalno ugrožene, kojima ćemo osim obezbjeđivanja donacija pokušati da pomognemo da se edukuju i počnu da rade.

Tokom avgusta obilježićemo Svjetsku nedjelju dojenja, u podgoričkom šoping molu Delta City ćemo organizovati šestu akciju Podijelimo, jer zajedno možemo više, a tokom prve sedmice oktobra obilježićemo Nacionalnu sedmicu dojenja i organizovati Info dan o trudnoći, dojenju i pripremama za novog člana porodice. Uskoro će biti aktivan i Kalendar razvoja djeteta koji će roditeljima pružiti sve važne informacije o rastu i razvoju njihovih najmlađih, ali i o procedurama i obavezama koje ih čekaju, a jedna od naših ključnih aktivnosti biće i podrška roditeljima u vaspitavanju i odgajanju djece.

Pozivamo sve zainteresovane roditelje i one koji smatraju da mogu da pomognu i na neki način doprinesu radu Udruženja da nam se pridruže kako bismo bili što efikasniji i brži.  Nastavljamo da radimo i zalažemo se za vrijednosti kao što su jednake mogućnosti, očuvanje i podsticanje porodice, timski rad, humanost, podržavajući najveću zajednicu u našoj državi – Zajednicu Roditelja.

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. ana_popovicvukovic

    Sve čestitke i srećno u daljem radu… Rado bih pomogla jer sam i ja samohrana majka. Znam koliko truda i rada treba oko podizanja djece ….

Leave a Reply