Spornih Kinder čokoladica nema na tržištu Crne Gore

kinder

Spornih čokoladica za koje je njemačko udruženje za zaštitu potrošača Fudvoč testiranjem utvrdilo da sadrže aromatična mineralna ulja (MOAH), i da su potencijalno kancerogene nema na crnogorskom tržištu, saopšteno je Dnevnim novinama iz Uprave za inspekcijske poslove.

Naime, testiranje njemačkog udruženja za zaštitu potrošača Fudvoč pokazalo je da “kinder” čokolade sadrže opasnu materiju koja “možda izaziva rak”. Pored Kindera, “pozitivna” su bila i još dva brenda dječjih čokolada. Udruženje je pozvalo nadležne organe da povuku iz prodaje Ferereove proizvode: “kinder rigl”, Lindtove “fioreto nugat mins” i Rubezahlove “sanrajs klasik čoko hepen”, zbog toga što sadrže “moguće kancerogene supstance”.

Te čokoladice u sebi navodno imaju takozvana “aromatična mineralna ulja (MOAH), saopštio je Fudvoč.

Ta supstanca se, kako su objasnili, prenosi u hranu preko recikliranog pakovanja koje je prethodno štampano mastilom koje u sebi ima ta ulja.

Testirano je preko 20 vrsta čipseva i čokoladica i pronađena su zasićena mineralna ulja (MOAH) koja prilikom razlaganja u ljudskom organizmu mogu izazvati oštećenja organa, a djeca su posebno izložena riziku.

“Pomenutih čokolada nema na crnogorskom trzištu”, kratko su juče za DN odgovorili iz Uprave za inspekcijske poslove.

Od crnogorskog Ministarstva poljoprivrede su za DN kazali da nijesu dobili nikakve informacije o “spornim cokoladicama” od RASSAFa , odnosno Evropskog sistema za brzo uzbunjivanje za hranu.

Izvor: CDM

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Nema Riegel jer se tako ne zovu na našem tržištu. Ali ima ova ista mliječna čokolada koja se možda isto pakuje pa isto i ima tu supstancu. Ne može se tvrditi da kod nas to nije problem ako naša Agencija nije testirala uzorke na ovu supstancu

Leave a Reply