Vikend, vrijeme odmora?

family cleaning the house

PIŠE: Angelina, Mamin svet blog

Dok svi idu u  šetnje, kafenišu, “ovjeravaju” izletišta, ja samo čistim, ribam i perem, gušim se u neopranim mašinama veša, kuvam i družim s peglom. Da li je moguće da su svi drugi brži i bolje organizovani od mene? Ne jednom sam ovo pomislila. Prelomila, i riješila da će vikend biti vrijeme za porodicu. A kako?

Učinite vikend vremenom za uživanje

– posložite prioritete. Djeca se neće sjećati da li je kuća bila kao “iz izloga”, ali hoće ako im stalno govorite: ne sada, moram da… (peglam, usisam…). Održavanje reda u kući treba da bude onoliko da ne navučemo bolest i ne živimo u nehigijeni, a toliko da nam ne ometa svakodnevni ritam i ne remeti vrijeme s djecom.

– naviknite se da čistite svaki dan po malo. Odredite makar okvirno, da svaki dan uradite jedan posao koji bi inače ostavili za vikend (na primjer, ponedeljak peglanje, utorak detaljno usisavanje, srijeda brisanje prašine itd.)

– ne mora (baš sve) da se pegla – posteljina kojoj nije potrebno peglanje, savremene nepeglajuće zavjese, pamučna garderoba koja, ako se lijepo složi ne zahtijeva “intervenciju” peglom i investiranje u dobru mašinu za sušenje veša – sve je to zalog za vaše slobodne vikende.

– i za čišćenje ima lijeka – unajmite profesionalce. Znam da će mnogi reći da je skupo, ali činjenica da zaposlena mama mora da ima vojničku disciplinu da bi kuću odžavala koliko toliko u redu. I opet, “generalno” čišćenje se stalno odlaže (čak i ako se vikendom detaljnije čisti). Zato nije loše, da u skladu s finansijskim mogućnostima s vremena na vrijeme (na primjer makar jednom mjesečno) unajmite ženu koja će detaljnije pospremiti kuću. Žene koje privatno čiste tu uslugu najčešće naplaćuju oko pet eura na sat, a specijalizovane agencije za čišćenje nešto više.

– neka kuvaju drugi: bilo da ste se odlučili za restoran, mješavinu kupovnih obroka (naručenih, ili supa iz kesice i gotovih /polugotovih jela) ili za ideju da jedne nedjelje kuvate vi za vas i prijatelje, a druge nedjelje oni “uzvrate”, poenta je da se vikendom što manje vremena provede u kuhinji. Naravno, ako se uželite starog dobrog nedjeljnog ručka, uvijek možete da  jedan vikend posvetite tome, ali… toliko lijepih i zanimljivij stvari vas čeka!

– nabavka ne mora da bude vikendom: Sve više hipermarketa svoje vikend akcije počinje uveliko petkom. U nabavku možete da odete rano ujutru ili kasno naveče, kada je i gužva manja.

– jedno od rješenja je i da – čistite zajedno. Umjesto da sami čistite dva dana, odvojite jedno prije podne i neka svako od ukućana u skladu sa mogućnostima preuzme dio posla, tako će sve biti mnogo lakše i brže gotovo.

Ako i pored najbolje volje ne možete da cio vikend odvojite za uživanciju, odvojite makar jedan dan. I uživajte, zaslužili ste!

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. to stalno govorim svim mladim zenama.nece se deca secati, cistih prozora i zaves, vec igranja, setanja, dozivljaja sa roditeljima…neprocenjivo je vreme provedeno sa nima, a krpa vam nece pobeci…uzivajz+te, to vreme se nikada nece vratiti, a oni tako brzo porastu i odu……

Leave a Reply