Roditelji tvrde da optuženi ljekari na poslu čekaju suđenje, najavili krivične prijave

Bolnica Bijelo Polje

Roditelji beba koje su inficirane u bjelopoljskoj bolnici krajem prošle godine podnijeće prijave protiv menadžmenta te ustanove i ministara zdravlja i rada Budimira Šegrta i Zorice Kovacević, ukoliko do kraja sedmice sa posla ne suspenduju četiri ljekara optužena za to krivično djelo.

Predrag Karišik, otac jedne od inficiranih beba, kazao je da su u bolnici u Bijelom Polju od prije nekoliko dana ponovo  na svojim radnim mjestima ljekari koji su optuženi za teško krivično djelo ugrožavanje zdravlja ljudi.

“Oni nesmetano rade svoj posao, iako je preliminarno ročište u Višem sudu, kod sudije Vidomira Boškovića, po optužnici Višeg državnog tužilaštva zakazano za 6. jul ove godine”, kaže Karišik za Dan.

Punomoćnici porodica inficiranih beba, Novak Ražnatović i Hamid Ganjola zbog toga su uputili dopis ministarki rada i socijalnog starnja Zorici Kovačević, u čijoj je nadležnosti primjena
Zakona o radu.

Za teško krivično djelo protiv zdravlja ljudi optuženi su bivši direktor Tomislav Jeremić, načelnici odjeljenja neonatologije i ginekologije Haka Tahirovic i Zvonko Puletić, kao i pedijatar Jela Cimbaljević. Suđenje jezakazano za 6. jul.

Karišik je povodom povratka ljekara na posao razgovarao sa v.d direktorom bolnice Biserkom Bulatović, koja mu je, kako je naveo, saopštila da još nije upoznata sa tim.

“Na to sam joj rekao da ostavljamo rok do kraja nedelje da ljekari budu suspendovani sa svojih radnih mjesta. U suprotnom ćemo podnijeti krivične prijave protiv nje, kao i protiv predsjednika i članova upravnog odbora, i ministra zdravlja i rada i socijalnog staranja. Na ovaj način je prekršen Zakon o radu”, ističe Karišik.

Bulatović nije htjela da komentariše navode Karišika, uz obrazloženje da je službeno odsutna, odnosno da je u inostranstvu. U bolnici su Danu nezvanično potvrdili da optuženi ljekari rade – Jeremić na Odjelenju za uho, grlo i nos, a ostalih troje na Ginekološko-akušerskom odjeljenju.

Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju podiglo je optužnicu protiv ljekara zbog infekcije petoro novoroðenčadi u bjelopoljskoj bolnici, od kojih je jedno preminulo. Njima je stavljeno na teret da su počinili teško krivično
djelo za koje je predviđena zatvorska kazna do 12 godina. Istraga je kasnije proširena na pedijatra Jelu Cimbaljević.

“Optužnicom je predstavljeno da okrivljeni Tomislav Jeremić, kao direktor Opšte bolnice u Bijelom Polju, Zvonko Puletić, kao načelnik Ginekološko-akušerskog odjeljenja, Haka Tahirović, kao načelnik Dječjeg
odjeljenja i Odsjeka za neonatologiju, Jela Cimbaljević kao ljekar specijalista pedijatrije, nijesu postupali po propisima kojima se određuju mjere za suzbijanje i sprečavanje opasne zarazne bolest”i, saopšteno je iz
tužilaštva.

Jeremicć Tahirović i Puletić po izlasnu iz pritvora radili su u bolnici. Nakon višednevnih protesta roditelja ispred bolnice, kao i posjete ministra Šegrta, saopšteno je da ce biti upućeni na produžene odmore.
Nadležni su tada isticali da osumnjičeni ljekari imaju pravo da rade sve dok protiv njih ne budu podignute optužnice.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply