Srednje škole objavile spiskove, nije primljeno 866 đaka

gimnazijalci

U prvi razred srednje škole nije primljeno 866 đaka. Iz Ministarstva prosvjete su za MNE magazin kazali da se na konkurs prijavilo 7.347 đaka, a pravo na upis steklo je njih 6.481.

Učenici koji su stekli pravo  treba da podnesu prijavu  za upis 25, 26. i 27. juna.

Iz Ministarstva objašnjavaju da će konkurs za drugi upisni rok raspisati početkom jula. Dokumenta za upis školama predavaće se tokom avgusta, a ostalo je 2.123 slobodnih mjesta za upis.

Iz Ministarstva navode da su u deset škola popunjena mjesta. Riječ je o Medicinskoj školi ,,Branko Zogović” u Beranama, Gimnaziji na Cetinju, Gimnaziji ,,Petar I Petrović Njegoš” u Danilovgradu, Srednjoj pomorskoj školi u Kotoru, Gimnaziji ,,Stojan Cerović” u Nikšiću. Mjesta nema ni u podgoričkoj Gimnaziji ,,Slobodan Škerović”, Srednjoj stručnoj školi ,,Sergej Stanić”, Ekonomskoj školi ,,Mirko Vešović”, kao ni u Medicinskoj školi u Podgorici. Upis za ovu godinu okončan je i u rožajskoj Gimnaziji ,,39 septembar”.

Oko 350 učenika nije uspjelo da se upiše u Gimnaziju “Slobodan Škerović”, Srednju medicinsku i Ekonomsku školu “Mirko Vešović”, kao i Srednju stručnu školu “Sergije Stanić”.

Zanimljiv podatak je da je više učenika ove godine ostalo “ispod crte” prilikom upisa u “Sergije Stanić”, nego u Gimnaziji za kojom tradicionalno vlada najveće interesovanje.

U Gimnaziju „Slobodan Škerović” je primljeno 360 svršenih osnovaca, iako je oko 450 konkurisalo za upis, dok je u “Sergije Stanić” čak 123 učenika bilo višak.

Direktor te škole Zoran Klikovac kazao je Vijestima da je vladalo veliko interesovanje đaka za tu ustanovu i da je na svim smjerovima bilo učenika koji, shodno uspjehu u osnovnim školama, nijesu primljeni.

On je naglasio da su učenici prethodnih godina najviše birali smjer tehničar turizma, ali da su sada više pokazali interesovanje za tehničara kulinarstva i usluživanja.

Tokom upisa u srednje škole, koji je trajao od 15. do 19. juna, popunjeno je 600 mjesta u Ekonomskoj i Medicinskoj školi.

Direktor Srednje ekonomske škole “Mirko Vešović” Branislav Đukić saopštio je da je primljeno 300 učenika, a da je ispod crte ostalo 75 svršenih osnovaca.

On je pojasnio da su tražili 90 učenika za smjer tehničar marketinga i trgovine, 30 za pravno-administrativni tehničar i 120 ekonomskih tehničara.

Đukić tvrdi da je upis završen u petak i da su istog dana objavili spisak primljenih učenika, dodavši da neće moći da formiraju više od 10 odjeljenja.

U Medicinsku školu primljeno je 300 učenika, koji će biti raspoređeni u 10 odjeljenja, dok je 57 odbijeno. Ministarstvo prosvjete je raspisalo u aprilu konkurs za upis 8.480 učenika u prvi razred srednje škole za školsku 2015/2016. godinu.

Direktor gimnazije ,,Slobodan Škerović“ u Podgorici, Radiša Šćekić kazao je za MNE magazin da su primili 360 đaka,  a na rang listi ih je bilo 420.

“Prijavilo se 460, odnosno 470 đaka, ali su neki podigli dokumenta prije rang liste. Primili smo ih 360 i nijesu svi nosioci diplome Luča, ali ih ima dosta. Vrlodobri su ispod crte”, kaže Šćekić.

Ista situacija je i u nikšićkoj Gimnaziji ,,Stojan Cerović“. Direktor Gimnazije Žarko Raičević rekao je da su primili 270 đaka, a prijavilo se njih 281. On navodi da među prijavama ima 126 lučaša, dok ostali imaju odličan uspjeh ili su jedan razred završili sa vrlodobrim.

“Vrlodobri i lošiji đaci se nijesu upisali. Imaće izbor u stručnim školama”, kaže Raičević.

On je objasnio da nemaju dovoljno prostora da prime više učenika od broja koji je predviđen.

Danilovgradska Gimnazija ,,Petar I Petrović Njegoš“ nema problema u tom smislu. U ovoj školi prijavilo se 202 učenika, a predviđeno je bilo da prime njih samo 120. Direktorica Gimnazije Slavica Pavićević kaže da su zato tražili odobrenje od Ministarstva prosvjete da prošire broj primljenih učenika i dobili su zeleno svijetlo.

“Izborili smo se da se primi 170 učenika. Ove godine se prijavilo 120 odličnih, 60 lučonoša i nije bilo mjesta za vrlodobre učenike, a oni znaju da budu vrlo kvalitetni”, navela je Pavićević.

Kandidati za upis u prvi razred je trebalo da dostave školi prijavu na konkurs i originalna svjedočanstva posljednja tri razreda osnovne škole.

Ažurirano: 24.06.2015.
AAžurirano: 25.06.2015.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply