Novi ministar najavio disciplinski postupak u BP bolnici

segrt

U bjelopoljskoj bolnici se mora sprovesti disciplinski postupak i utvrditi proceduralna odgovornost za narušene uslove rada, poručio je novoizabrani ministar zdravlja, Budimir Šegrt, i naglasio da taj proces nema nikakve veze sa istragom ili sudskim postupkom, niti prejudicira nečiju krivicu.

Šegrt je novinarima u parlamentu, nakon što je imenovan za ministra, rekao da će već danas ili sjutra posjetiti Bijelo Polje i razgovarati sa zaposlenima u Opštoj bolnici, kao i sa roditeljima inficiranih beba koji su danima štrajkovali ispred te zdravstvene ustanove tražeći da se suspenduju bivši direktor bolnice, Tomislav Jeremić i načelnici Neonatologije i Ginekologije, Haka Tahirović i Zvonko Puletić.

On je podsjetio da s bolnice u zdravstvenom sistemu Crne Gore institucije koje u svakom momentu, 24 sata dnevno, 365 dana u godini, moraju obezbijediti siguran i bezbjedan način liječenja povrijeđenih boljelih, a takođe obezbijediti i adekvatne uslove zaposlenima za obavljanje te djelatnosti.

„Svako narušavanje organizacije i posebnih uslova rada u bolnici podliježe disciplinskom postupku“, pojasnio je Šegrt.

Prema njegovim riječima, nesporna je činjenica da su u Bijelom Polju u značajnoj mjeri bili narušeni uslovi rada na neonatologiji i ginekologiji Opšte bolnice.

„Mora se utvrditi proceduralna odgovornost kroz disciplinski postupak ljudi koji su doprinijeli da do toga dođe“, naglasio je Šegrt.

To je, kako je pojasnio, interni postupak kojim se štiti integritet i bezbjednost svake organizacione jedinice u Opštoj bolnici, „kako bi građani i poslije nemilog događaja mogli da dolaze u bolnicu i da znaju da je ona sigurna i bezbjedna, i da obezbjeđuje kvalitetnu zdravstvenu zaštitu“.

„Nažalost, desilo se to da je poremećaj tih uslova prije svega prepoznat kroz istražni ili sudski postupak. Međutim, taj proces u bolnici koji se mora provesti nema nikakve administrativne ili zakonske veze sa onim što će dokazati istraga i da li će se pokrenuti krivičn postupak“, kazao je Šegrt.

Kako je naveo, pokretanje disciplinskog postupka i suspenzija samim tim ne prejudiciraju ničiju odgovornost, osim noga što taj postupak dozvoli.

„Moja namjera je da u najskorije vrijeme, danas ili sjutra, obiđem zaposlene u Opštoj bolnici, kao i da čljudima koji, nažalost, znamo na kakav način manifestuju svoje nezadovoljstvo, irazim bez dileme svoj principijelni stav“, kazao je Šegrt.

On je rekao da će javnost o tome biti blagovremeno obaviještena.

„Volio bih da detalje iznesem u razgovoru sa ljudima koji štrajkuju, sa zaposlenima bolnici i sa predsjednikom opštine Bijelo Polje Aleksandrom Žurićem, koji se trudio da u najvećoj mogućoj mjeri pomogne i obezbijedi utisak građana da se u toj bolnici može sigurno adekvatno raditi“, rekao je Šegrt.

Govoreći o prioritetima Mnistarstva u narednom periodu, on je rekao da će se taj resor, zajedno sa svim zdravstvenim radnicima u Crnoj Gori, potruditi da radi na obezbjeđivanju kvalitetne i efikasne zdravstvene zaštite građanima.

„Taj cilj je dostižan preko ermanentne edukacije, bolje organizacije i komunikacije unutar zdravstvenog sistema, permanentnog nadzora kvaliteta rada i vođenja novih metoda i procedura kojima će se proširiti djelatnost zdravstvene zaštite“, ocijenio je Šegrt.

On je dodao da će veliki napor biti uložen i u to da se pokuša podići standard zaposlenih u zdravstvu.

Izvor: RTCG

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Kamo srece da se bivsi ministar vise bavio kontrlom rada u bolnicama i ne samo na bjelpoljskoj ginekologiji nego na svakom odeljenju je katastrofa znam iz iskustva sta sam dozivjella na infektivnom .strava i uzas od higijene

Leave a Reply