Od septembra lakše školske torbe za četvrtinu

torbe

Udžbenici za narednu školsku 2015/2016. godinu biće štampani na papiru teškom 65 mg, a radne sveske 75 mg, tako da će đačka torba sa ovim izdanjima biti lakša za 25 odsto, najavila je direktorica Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, Zoja Bojanić-Lalović.

Ona je za Pobjedu objasnila da su prošle godine udžbenici štampani na papiru od 90 mg.

Prema njenim riječima, Zavod tenderskom procedurom sada traži najpovoljniju ponudu za štampu. Objavili su javni poziv na koji se javilo oko 20 štampara.

“Nakon toga slijedi uži izbor, odnosno kompletna procedura u skladu sa zakonom“, kazala je Bojanić-Lalović.

Iako prema međunarodnim medicinskim normama đaci ne bi trebalo da nose školske torbe čiji teret prelazi 10 do 15 odsto njihove težine, crnogorski školarci  umnogome prelaze tu granicu. Roditelji na to često ukazuju kao i ljekari i zahtijevaju da nadležni nađu načina kako zdravlje djece u naosjetljivom uzrastu ne bi bilo ugroženo.

Dnevne novine Vijesti su prije dvije godine mjerile težinu školskih torbi za mališane drugog, trećeg i četvrtog razreda.

Vaga je pokazala da učenik drugog razreda težak 26 kilograma nosio torbu tešku tri kilograma i 600 grama, trećak koji ima 29 kilograma nosio je četiri i po kilograma, dok su leđa učenika koji pohađa četvrti razred, teškog 36 kilograma, bila opterećena sa 5 kilograma i sto grama.

Ljekari često upozoravaju da umor, bol u leđima i deformacije kičme najčešće posljedice teških školskih torbi.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply