Institut za bolesti djece tvrdi da su u Beogradu potvrđene njihove dijagnoze

institut

Konzilijum beogradskog Instituta za majku i dete (IMD) utvrdio je dobro opšte stanje kod sve četiri bebe koje su inficirane u porodilištu Opšte bolnice u Bijelom Polju i ta ustanova nije dala drugačije dijagnoze u odnosu na one postavljene u Institutu za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore, tvrde u toj ustanovi.

“Uvidom u otpusne liste iz Instituta za majku i dete „dr Vukan Čupić“ u Beogradu, a po obavljenom konzilijarnom pregledu, potvrđeno je dobro opšte stanje kod sve pregledane odojčadi. Nema promjena u dijagnozama koje su date tokom tog pregleda u odnosu na dijagnoze postavljene u IBD KCCG i nema razlike u preporukama za dalje praćenje te djece”, navodi se u saopštenju Instituta Kliničkog centra.

Kako su dodali, kao i u Beogradu, na prvom kontrolnom pregledu u Institutu za bolesti djece, za svu odojčad data je preporuka za fizikalnu terapiju.

Objasnili su da je preporuka za sprovođenje fizikalne terapije  uobičajena za svu novorođenčad sa problemima u ovom uzrastu, a neophodna je kod novorođenčadi sa kongenitalnim hipertonusom, što je slučaj kod dva novorođenčeta.

“Kd sve četvoro liječene djece, na konzilijarnom pregledu u IMD, nije ustanovljena niti jedna komplikacija novorođenačke sepse i sprovedenog liječenja u Centru za neonatologiju Instituta za bolesti djece Kliničkog centra”, tvrde iz te ustanove.

Prema njihovim navodima, urođeni hipertonus i nezrela očna makula zahtijevaju dalje praćenje i ne dovode se u vezu sa preležanom sepsom u novorođenačkom uzrastu.

U bjelopoljskom Porodilištu u novembru prošle godine zaraženo je pet beba, a jedna je preminula u Kliničkom centru u Podgorici.

Bivši direktor bolnice Tomislav Jeremić, načelnik ginekološko-akušerskog odjeljenja Zvonka Puletića i načelnica neonatologije Haka Tahirović nalaze se u pritvoru, a tužilaštvo ih  tereti da su počinili krivično djelo – teško djelo protiv opšte sigurnosti.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply