Šta je važno znati ako će vaše dijete boraviti na snijegu?

snijeg
PIŠE: Dr Aleksandra Stojanović, dječji hirurg
Snijeg donosi puno radosti i djeci i odraslima, lijepih trenutaka i sreće, ali kada smo na snijegu sa djecom treba obratiti pažnju na neke detalje i reagovati na povrede ili stanja koja mogu nastati.
Zimske vremenske povrede mogu biti veoma ozbiljne i neophodno što ranije prepoznati i liječiti. Hipotermija i promrzline su prouzrokovane dugim izlaganjem niskim tempraturama. Što je spoljna temperature bliža nuli i praćena hladnijim vjetrom, potreban je kraći vremenski period za njihov razvoj.Hipotermija (hypothermia,lat.) se razvija u trenutku kada se temperature našeg tijela spusti ispod 35 C stepeni, pri čemu je gubitak tjelesne temperature veći od njene proizvodnje u tijelu. Tijelo se u osnovi hladi i glavni organski sistemi prestaju sa normalnim funkcionisanjem. Glavni simptomi proizilaze iz potrebe tijela da se zagrijeje i sačuva energiju. Zato kod vašeg djeteta morate prepoznati rane simptome: intezivno drhtanje tijela, spore, otežane pokrete, nespretan hod i teškoće u govoru. Ukoliko posumnjate da vaše dijete razvija hipotermiju, utoplite ga i potražite hitnu medicinsku pomoć.

Promrzlina (Congelatio, lat. ) predstavlja ekstremni oblik istog problema kao posledica direktnog izlaganja kože, podkožnih struktura i mišića najisturenijih djelova našeg tijela hladnoći. Vrhovi prstiju, ušne školjke,obrazi, nos, brada mogu poslije određenog vremena promijeniti svoju normalnu boju i postati blijedo-pepeljasti i prekriveni plikovima, a dijete vam se može požaliti da ima osjećaj kao da mu koža “gori” ili da ne osjeća taj dio tijela. Morate odmah reagovati – skinuti sa njega vlažnu odjeću i sve što ga steže (bez trljanja i masiranja bilo ledom, bilo toplim oblogom), umotati ga u toplo ćebe i dati mu da pije neki topli zašećereni napitak (dejca vole vruće čokoladno mlijeko) radi podizanja unutrašnje tjelesne temperature, a potom postepeno zagrevati dio tijela zahvaćen promrzlinom u toplim kupkama početne temperature od 10-15 C sve do maksimalno 42 C stepena.

Zimski sportovi kao klizanje, sankanje, skijanje ili bordovanje mogu biti opasni i prouzrokovati niz zimskih sportskih povreda kako kod djece tako i kod odraslih. Nekih 25% povreda glave se javlja najčešće prilikom skijanja, ali ako se uzme u obzir da sva djeca i ne budu odvedena odmah na pregled, već roditelji sprovode neku vrstu kućnog liječenja, onda ti procenti i nisu baš pouzdani. Ako se jave neki od sledećih simptoma: gubitak svijesti, vrtoglavica ili glavobolja koja traje više od sat vremena, mučnina, povraćanje, krvarenje iz nosa ili uha, nespretan hod ili otežano buđenje hitno morate odvesti vaše dijete u neki od dječijih urgentnih centara.

Što se tiče simptoma kod zadobijenog preloma (fractura,lat.), iščašenja zgloba (dysthorsio,lat.) ili posjekotine (vulnus,lat.) njih je barem malo lakše prepoznati. Ipak, ne dvoumite se i opet odvedite vaše dijete na pregled gdje će se po potrebi uraditi i rentgensko snimanje, staviti odgovarajuća imobilizacija i zbrinuti rana, jer svaka kasno postavljena dijagnoza može prije ili kasnije dati niz komplikacija.

Kako zaštiti dijete?

Zato, svi ovi sportovi zahtijevaju nošenje specifične zaštitne opreme odgovarajuće veličine za uzrast vašeg djeteta, a prije svega zaštitne kacige za glavu. Hipotermija i promrzline se mogu izbjeći oblačenjem tople odjeće i izbjegavanjem spoljnih aktivnosti kada za to nije prijeko potrebno. U nekim zapadnim zemljama postoje stroga pravila ponašanja i oblačenja – djeca moraju ostati u kućnim uslovima ukoliko vremenske prilike nisu adekvatne za igru i nositi specijalnu odjeću i obuću za snijeg.

I mi moramo ohrabriti naše najbliže da se pridržavaju ovakvih pravila, jer ukoliko je suviše hladno za izlazak napolje, onda je i suviše hladno čak i za grudvanje i pravljenje snješka!

Ako je vaše dijete u uzrastu od

* 6 mjeseci vodite računa da nadmorska visina na kojoj ćete boraviti ne prelazi visinu od hiljadu metara jer u tom uzrastu djeca ne mogu da se naviknu na razrijeđen kiseonik, a da bi bili potpuno sigurni, možete prethodno da odvedete dijete i kod ušnog ljekara da proveri u kakvom su mu stanju bubne opne.

* 8 mjeseci ono već može da se sanka u sankama s naslonom, ušuškano u ćebence da mu bude toplo. Vodite računa da ne pretjerate! Pošto se ne kreće, poslije pola sata postaće mu hladno.

* godinu dana i ako je prohodalo, snijeg za njega postaje nova igračka. Pokažite mu kako se prave grudve, snješko belić, kako se snijeg koji se drži u ruci pretvara u vodu i kako se prave otisci tijela i stopa u snijegu, a onda hodajte po njima-malo unaprijed, malo unazad, to je odlična vježba za održavanje ravnoteže. A ako je snijeg čist, dozvolite mu i da ga proba, to će tek biti nov izazov za čulo ukusa!

* dvije godine nabavite male skije, kratke, koje se lako pričvršćuju za cipele, a tek u trećoj godini djetetu se mogu dati i skijaške cipele i skije koje se fiksiraju za njih. Poželjno je nabaviti i kacigu. Skijanje aktivira rad srca, mišića i zglobova, osjećaj za ravnotežu, okretnost i usklađivanje pokreta. Dijete se navikava na istrajnost, izdržljivost i upornost.

* pet godina predlažemo da se počne i sa klizanjem, uz prethodno zagrijevanjeod 15-tak minuta hoda. Cipele moraju dobro da drže članke i ne smiju da žuljaju. Kao i u plesu, kretanjem na klizaljkama usavršavaju se pokreti, držanje tijela i stiče gipkost.

* šest i više godina može početi sa učenjem vožnje snowboarda, ali na kratkim stazama. Odjeća mora da bude komotna naročito oko koljena i donjeg dijela leđa, a da bi se izbjegli prelomi ručnog zgloba treba upotrebiti specijalne rukavice koje amortizuju udarce. Velikim angažovanjem svih mišića ovaj sport kod djeteta razvija sposobnost da vlada sobom i svojim pokretima.

Izvor: Moj pedijatar

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply