Glasanje u toku – na listi projekata nabavka aparata za reanimaciju beba

budidogovoran

Ukoliko smatrate važnim da se što prije nabavi medicinska oprema za reanimaciju ili respiratori za bebe u Kliničkom centru Crne Gore glasajte za njihovo finanisranje u okviru projekta Budi odgovoran.

Vijesti su objavile da su ta dva predloga na listi projekata koji će biti finansirati od kazni izrečenih u akciji borbe protiv sive ekonomije. Prema podacima od četvrtka u drugoj fazi projekta najviše glasova, za sada ima Nabavka medicinske opreme za reanimaciju beba u Kliničkom centru.

U obrazloženju projekta je navedeno da bi nabavka dva stola za reanimaciju novorođenčadi sa integrisanim respiratorom, dva monitora za praćenje vitalnih funkcija i bilirubinometra doprinijela smanjenju smrtnosti i značajno umanjila broj ranih i trajnih poremećaja funkcija organa.

Vijesti ocjenjuju nevjerovatnim da novac za projekat koji smanjuje smrtnost beba i trajnih poremaćaja nije mogao proteklih godina da bude finansiran iz budžeta već da zavisi od iznosa izrečenih kazni i glasova građana.

Drugi projekat po broju glasova je nabavka respiratora za bebe. U Institutu za bolesti djece se liječe sva novorođenčad Crne Gore sa visokim rizikom smrtnosti. Šanse za život oko 120 djece koja se godišnje ventiliraju vještačkim putem u Centru za neonatologiju IBD u velikoj mjeri zavise od kvaliteta aparata za disanje. Nabavka savremenog aparata značajno bi unaprijedila kvalitet zdravstvene zaštite teško bolesne i nedovoljno razvijene djece, navedeno je u obrazloženju.

Među projektima za koje se može glasati su i izgradnja i uređenje parka i igrališta u Nikšiću, opremanje parkova i igrališta mobilijarom za djecu sa invaliditetom, opremanje dnevnih centara za djecu sa smetnjama u razvoju u Bijelom Polju, Mojkovcu i Ulcinju, rekonstrukcija sportskog poligona u Beranama, osnivanje omladinskog centra u glavnom gradu, kampanja Ministarstva održivog razvoja i turizma Očistimo Crnu Goru za sedam dana…

Ko će dobiti novac zavisi od glasova građana koji podnose prijava preko sajta budiodgovoran.me ili putem kol centara 19707 i 080 555 555. Glasovi se sabiraju 15. decembra.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply