Udžbenici se već mogu kupiti, od ponedjeljka u svim knjižarama

image

Školska godina neće kasniti zbog distribucije udžbenika jer će se oni naći u svim knjižarama od ponedjeljka, po prošligodišnjim cijenama, najavljeno je Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva. 

Direktorka Zavoda, Zoja Bojanić-Lalović je odbacila spekulacije da zbog nerealizovanih tendera za doštampavanje udžbenika đaci neće krenuti u školu na vrijeme.

“Zavod je ispoštovao procedure i rokove kada je u pitanju štampa udžbenika i obezbijedio dovoljnu količinu za narednu školsku godinu. Kao institucija koja je od posebnog interesa za obrazovni sistem, omogućili smo da udžbenici budu dostupni svim učenicima do početka školske godine”, kazala je Lalović za Vijesti.

Ona objašnjava da je Zavod u obavezi da u prodaji ima udžbenike tokom cijele godine. To, kako je rekla, znači da su se sve ovo vrijeme udžbenici mogli kupiti u knjižarama.

Nakon prošlogodišnje prodaje udžbenika, zalihe pojedinih naslova su svedene na minimum i zahtijevale su doštampavanje. Nakon što je ispoštovao sve faze u postupku koje predviđa Zakon o javnim nabavkama, Zavod je počeo sa štampom, istakla je Lalović.

Dodala je da su privatne knjižare, nakon prošlogodišnje prodaje udžbenika, vratile Zavodu zalihe na sopstveni zahtjev, što je bio i razlog zbog kojeg se knjige nijesu mogle do nove distribucije kupiti u tim objektima.

Lalović je rekla da neće kasniti ni distribucija udžbenika koje Zavod uvozi. Radi se o knjigama za strane jezike.

“Ti udžbenici se uvoze od inostranih izdavača i oni su već stigli”, pojasnila je Lalović.

Prema njenim riječima, cijene udžbenika se nijesu mijenjale u odnosu na prethodnu školsku godinu, kada su snižene za 10 odsto.

“Cijene udžbenika u Crnoj Gori su  već deset godina najniže u regionu. Ove godine će se udžbenici prodavati po sniženoj cijeni od prošle godine koja pokriva samo troškove štampe”, zaključila je Lalović.

Kompleti za osnovce od 34 do 95 eura

Udžbenici za prvi razred osnovne škole, bez engleskog jezika, koštaju 34,60 eura, za drugi  – 41,90, treći – 38,70, a četvrti razred – 47,50 eura.

Komplet udžbenika za peti razred je 55,60 eura, za šesti – 68,60, sedmi – 84,20, osmi – 73,90 i za deveti razred 78,30 eura.

Cijena kompleta udžbenika za gimnaziju, bez engleskog jezika, za prvi razred iznosi 95,10 eura, a za drugi razred 77,80 eura.

Đaci trećeg razreda za komplet knjiga moraće da izdvoje 64,90 eura, dok će maturanti svoje knjige platiti 47,10.

Izvor: ND Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply