Od sjutra Podgorica ponovo dobija Prirodnjački muzej

prirodnjackimuzejIzložbom Priroda nas spaja, koja će biti otvorena u utorak, 1. jula u 20 sati Prirodnjački muzej ponovo otvara vrata za posjetioce. Riječ je o stalnoj postavci prirodnjačke zbirke, prvoj poslije 35 godina.

Izložbeni prostor nalazi se u podgoričkom naselju Tološi, u ulici Vlada Ćetkovića bb, nedaleko od Ambasade Hrvatske. Podijeljen je u deset diorama (tematskih cjelina), koje odražavaju najbolje i najljepše što ima priroda Crne Gore. Pećinska soba pokazuje kako izgleda kraška pećina, a geološko-paleontološka sa stotinak predmeta svjedoči o tome kako se kroz milenijume razvijao život na prostoru današnje Crne Gore. Svoje sobe dobili su more i Skadarsko jezero. Pažnju privlače predstavnici živog svijeta Jadranskog mora, zatim stanari jezera – kudravi pelikan, patke, kornjača, čaplja, vodena zmija, lokvanj, trska … Soba pod nazivom „visoka planina“ odražava planinski dio Crne Gore, a u njoj dominiraju suri orao, gavran, zec, prepelica, jarebica kamenjarka, poskok…

Posebnu cjelinu čini diorama „šuma“ u kojoj su smješteni najkrupniji i najatraktivniji predstavnici faune Crne Gore: medvjed, srna, vuk, lisica, tetrijeb…

Prostor je zakupljen prije gotovo godinu i po. Postavka se realizuje u okviru međunarodnog Adriatic projekta IPA: „Museum cultour – museum enrich adriatic cultural tourism“, čiji cilj je obogaćivanje muzejske ponude na prostoru jadranske obale. U projektu, pored našeg, učestvuju muzeji iz Italije, Hrvatske, Slovenije i Albanije. Pored stalne postavke, obaveza Prirodnjačkog muzeja je da pripremi virtuelnu izložbu o prirodi Crne Gore, koja će biti prikazana u tim zemljama, a takođe da primi njihove slične izložbe.

Posjetioce će kroz sobe voditi dežurni kustos, ali će i sami moći da otkrivaju čari bogate crnogorske prirode. Pored svake diorame biće instaliran monitor sa ekranima na dodir. Svaka životinja ili biljka imaće ikonicu na monitoru, pa će posjetioci dodirujući ih dobiti podatke o njima.

U Muzeju računaju da će im najmlađi biti najbrojnija publika. Za njih je osmišljen interaktivni kutak, u kojem će moći na tablet računarima da igraju igrice ili da se takmiče u kvizovima i testiraju znanje iz prirode.

Planirano je i otvaranje suvenirnice.

Izvor: Pobjeda

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply