Danas je Međunarodni dan porodice

porodicarodU svijetu se danas obilježava Međunarodni dan porodice koji je ustanovila Generalna skupština UN-a 1993. godine želeći da istakne važnost porodice kao osnovne društvene zajednice.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana porodice je afirmacija porodice i porodičnih vrijednosti, podsticanje jednakosti između žena i muškaraca u okviru porodice, zaštita porodice kao osnovne jedinice društva i pomoć kako bi porodice mogle da ispune svoju odgovornost prema zajednici.

Prema preporukama UN-a porodica zahtijeva posebnu pažnju, treba pomoć i zaštitu kako bi mogla ispuniti svoje odgovornosti, posebno u situaciji kada je pogođena siromaštvom, invalidnosti njenih članova i nasiljem. U rješavanje ovih problema neophodno je uključivanje svih nadležnih institucija.

Na ovaj dan  širom svijeta organizuju se aktivnosti na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou čiji je cilj da ukažu na različita područja značajna za porodicu i socijalne, ekonomske i demografske procese koji se tiču porodice. Aktivnosti obuhvataju seminare i konferencije, radio i televizijske programe, novinske članke i kulturne manifestacije.

Svake godine UN određuju teme koje će obilježiti ovaj dan, a ove godine se odnosi na potrebu pronalaženja modela kojim će fokus prenijeti na potrebe porodice u razvoju i sagledavanje promjena koje su pred porodicom.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply