Nesrodničke hranitelje dobilo šestoro djece

hranuiteljiOd početka kampanje Svako dijete treba porodicu, u septembru 2013. godine, centrima za socijalni rad širom Crne Gore podnijeto je 25 zahtjeva za nesrodničko hraniteljstvo, od čega je devet pozitivno riješeno, a šestoro djece već smješteno u hraniteljske porodice.

Premijer Crne Gore Milo Đukanović predstavio rezultate ove kampanje koja je promovisana u glavnom gradu prije šest mjeseci zajedno sa šefovima Kancelarije UNICEF u Crnoj Gori Bendžaminom Perksom i operacija Delegacije Evropske unije EU u Crnoj Gore Andreom Lisom.

On je ocijenio da poljednji izvještaji o istraživanju o znanju, stavovima i ponašanju građana Crne Gore prema djeci bez roditeljskog staranja, koje je sprovedeno u februaru, ohrabruju jer pokazuju da raste svijest građana o ovom osnovnom ljudskom pravu i potrebi svakog djeteta da odrasta u toplom porodičnom okruženju.

Đukanović je saopštio i da raste procenat crnogorskih građana koji misle da smještanje djece u institucije nije najbolji vid njihove zaštite.

“Oni vjeruju da hraniteljska porodica može pomoći djetetu da se razvije u zdravu osobu, što korespondira sa ciljevima, politikom i naporima Vlade Crne Gore”, istakao je Đuknović.

Vlada će, kako je najavio, u saradnji sa međunarodnim partnerima, omogućiti da se u kontinuitetu unapređuje ambijent koji će ohrabriti i kreirati mogućnosti da djeca rastu u porodičnom okruženju – kroz smještaj u srodničku ili nesrodničku hraniteljsku porodicu.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Benžamin Perks je ponovio da istraživanja rađena tokom posljednih 50 godina pokazuju da se smještajem u institucije djeca u ranom djetinjstvu izlažu riziku od zaostajanja u psihološkom, emotivnom i fizičkom razvoju, što se jedino može nadomjestiti njegom u toplom porodičnom okruženju.

Kampanju Svako dijete treba porodicu  realizuju Vlada i Crne Gore i UNICEF uz podršku Evropske unije.

Izvor: CDM

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply