Poziv policiji da štiti maloljetnike, a ne da ih bije

Photo: Dnevne novine

Udruženje Roditelji poziva Ministarstvo unutrašnjih poslova i Upravu policije da rade na zaštiti maloljetnih lica odnosno djece, a ne na njihovom maltretiranju, batinjanju i prebijanju na ulicama.

U Udruženju Roditelji smo zaprepašteni i zgroženi ponašanjem policije opisanom u izjavi koju je medijima dao glumac Davor Dragojević povodom krivične prijave koju je podnio protiv, za sada, nepoznatog policajca koji je u noći kada se u Podgorici igrao košarkaški meč Budućnost-Partizan, prema njegovim riječima, prebio njegovog sina L.D. (16).

Uz uvažavanje rada policije i njenih aktivnosti na održavanju javnog reda i mira, i bez namjere da generalizujemo, želimo da ukažemo na neophodnost suzbijanja upotrebe prekomjerne sile pojedinih pripadnika policije, koji na taj način direktno krše pozitivne propise države Crne Gore.

Podsjećamo na odredbe Zakona o policiji kojima je regulisano da su ovlašćena službena lica Uprave policije dužna da počinioce identifikuju ili privedu, a nakon utvrđivanja da je riječ o maloljetnoj osobi, da pozovu roditelje na saslušanje, obavijeste tužioca  i odluče o eventualnom zadržavanju. Posao policije, dakle, barem ne prema važećim zakonima Crne Gore, nije da utvrđuje odgovornost i kažnjavaju na licu mjesta.

Obaveza  svih građana u Crnoj Gori je da poštuju zakone, a policije da ih sprovodi, ali to ne znači da se upravo ti zakoni ne odnose i na njih. Pitamo se kakva se poruka može poslati ovakvim ponašanjem, izuzev utjerivanja straha i sticanja potpuno pogrešne slike kod roditelja i njihove djece o tome šta je uloga policije u društvu.

Očekujemo da nadležni ispitaju slučaj i adekvatno reaguju u najkraćem mogućem roku  i kazne pripadnike svojih jedinica koji su djelovali na način suprotan zakonima i pravilima službe.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply