Psihomotorni razvoj djeteta u prvoj godini

PIŠE: dr Vjera Janković, PZU Doktorica Mica

Prva godina je najdinamičniji period u rastu i razvoju djeteta. Beba napreduje u kilaži, brzo dobija centimetre, brzo uči i emotivno se razvija. Neke bebe se razvijaju brže od drugih, neke malčice sporije, zapravo svaka beba ima svoj ritam razvoja. Svaki uzrast ima svoje osobenosti. Ne treba tačno u minut od svih beba očekivati isto, kao po šablonu. Evo nekoliko smjernica šta bi trebalo očekivati u pojedinom uzrastu.

Šta novorođenče treba da radi?

Novorođenče odmah po rođenju može da se zagleda na nekoliko sekundi u svoju mamu kada mu je jako blizu. Prepoznaje glas i miris majke. Ako se stavi na stomačić, refleksno će okrenuti glavicu na stranu kako bi oslobodilo disajne puteve. Refleksno hvata ručicama i stopalima. Otvara usta i počinje sa da vrši pokrete sisanja kada mu se predmet približi ustima. Ručice i nožice drži savijene.

Uzrast od 2-3 mjeseca

Sa 2 mjeseca vaša beba počinje da primećuje druge osobe koje svakodnevno viđa. Šakice sve češće otvara, a ako se stavi na stomak pokušaće da glavicu malo odvoji od podloge. Zbog specifičnosti u razvoju nervnog sistema, koji se dešava zbog redosljeda sazrijevanja nerava od glavice ka stopalima, i bebin razvoj se brže dešava na ručicama, nego na nožicama. Kada napuni 3 mjeseca, beba će početi da primećuje igračke iznad krevetića koje se okreću i pratiti ih pogledom. Glavicu će držati sama, a često će se igrati sa svojim ručicama, otkrivati ih i posmatrati. Sve počinje da stavlja usta jer svijet istražuje na ovaj način. U položaju na stomaku postaje sve jača i jača, izdigne se na ručice i okreće glavu. Smije se osobama iz okruženja.

Peti, šesti i sedmi mjesec

Beba se radosno smije, prati pogledom vesele boje i pokrete u blizini, i u ovom periodu počinje da govori svojim jezikom, tj. da guče i guguče. Na stomačiću se odiže na laktove i glavicu okreće u smjeru interesovanja, a pokušava da održi ravnotežu ako želi da dohvati nešto, tako što težinu tijela prebacuje na koljena i drugu ruku. U ovom periodu bebe su veoma zainteresovane za svijet koji ih okružuje, najviše vole da ih držite u uspravnom položaju da imaju pregled šta se dešava. Igračkice čvrsto drže u ruci, a nekada uspijevaju da prebace zvečku iz jedne u drugu ruku.

Šest mjeseci je velika prekretnica jer beba počinje da sjedi, u početku uz potporu, a zatim i samostalno. Sa sedam mjeseci počinje da hvata palcem predmete i prebacuje ih iz jedne u drugu ruku.

Od 8 mjeseca do navršenih godinu

Igra se raznih igara sa roditeljima, veseli se nepoznatim osobama, počinje da reaguje na svoj lik u ogledalu i raduje se otkrivanju svijeta. Sa 9 mjeseci djeca najčešće počinju da puze, zatim da stoje. U početku je to pridržavanje za sve pogodne i sigurne predmete koji se nalaze u djetetovom okruženju, a onda, malo po malo, dijete se oslobađa da samo krene u istraživanje svijeta.

Svaki od ovih perioda je ispunjen divnim razvojem jednog malog čovjeka koje ima svoju ličnost i koje samo zna šta kada želi da uradi. Ovo je divan period jer svakog dana vidite napredak. Prođite ga što bezbrižnije s osmjehom i radošću.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply