Pomoć u ostvarivanju prava iz Zakona o radu

Udruženje Roditelji počinje u septembru realizaciju novog projekta, koji predviđa pravno savjetovalište za roditelje, prvenstveno majke u okviru kojeg ćemo im pomagati i savjetovati ih kako da ostvare prava koja su im zagarantovana Zakonom o radu.

U online ali i savjetovalištu koje će funkcionisati na principu direktnog kontakta pravnici će se baviti situacijama u kojima, između ostalog poslodavac:

  • otpusti ženu kada ostane u drugom stanju;
  • odbija da zaposlenoj na porodiljskom isplati zakonom zagarantovani iznos zarade;
  • prijeti otkazom ili neprodužavanjem ugovora ukoliko se ranije na vrati sa porodiljskog odsustva;
  • kreira ambijent koji kod žene izaziva nesigurnosti da će moći da zadrži posao ukoliko ostane u drugom stanju.

Udruženje je za projekat dobilo podršku vrijednu 15 hiljada USD na konkursu programa Demokratske komisije za male grantove Američke ambasade.

Projekat osim što želi da utiče na smanjenje diskriminacije između majki i žena koje nijesu roditelji, pomoći će i očevima jer će u okviru njega biti rješavane realne životne situacije i problemi sa kojima se majke u Crnoj Gori svakodnevno suočavaju. Primarna cilja grupa projekta su majke, ali i njihova djeca koja takođe trpe u ovakvim situacijama.

Svrha projekta je da umanji strah budućih majki da će ostati bez posla ukoliko se odluče da postanu roditelji, što im je i zagarantovano zakonom.

Žene koje se nađu u ovakvim situacijama rijetko se odlučuju da zaštite svoja prava i govore javno o tome. To se dešava najčešće zbog toga što nijesu upoznate sa svojim pravima I što ne postoji dovoljno insitucionalne podrške koja im može pomoći u rješavanju problema.

U toku projekta udruženje Roditelji će do kraja februara sprovesti nekoliko aktivnosti u cilju informisanja ali i pružanju podrške ženama da javno govore o ovoj vrsti problema i da se bore za svoja prava. Taj cilj udruženje će pokušati da ispuni i tako što će na portalu Roditelji.me pisati o konkretnim situacijama u kojima se budućim i sadašnjim majkama krše prava i na taj način ukazati nadležnima i poslodavcima na neophodnost dosljedne primjene Zakona o radu.

Prije početka projekta ali i na njegovom kraju portal Roditelji.me će sprovesti anketa na ovu temu, zbog čega pozivamo posjetioce da je ispune i na taj način podijele sa nama dio svog isustva.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. zdravo svima :

    Majka sam dvoje male djece: cerkica 3god.i sin 13 mjeseci,radi se o sledecem:

    moj sin je pre 9 mjeseci operisao glavu “kraniostenoza”,nakon toga su mu ustanovili problem na desnom bubregu,koji treba pratiti,nakon toga nam saopstavaju da ima i defekt na srcu koji takodje zasad treba pratiti…

    u fondu su mi rekli da nakon porodiljskog imam pravo na njegu djeteta od 4 mjeseca i to ako komisija odobri,SRAMOTA zar ne?da napomenem da je dete HVALA BOGU DOBRO.Na zadnjoj kontroli su nam neurohirurzi rekli da kontrola vise nije potrebna,ali da se prati od strane pedijatra.pedijatar je dala izvestaj u kome stoji da dete nije podobno za vrtic..itd.sto je i normalno jel?

    Druga stvar:

    Nakon toga trebam poceti da radim,radimu privatnoj firmi i imam ugovor na neodredjeno..ali me uslovljavaju na rad po smjenama.u redu pocela bih da radim,ali sam prinudjena takvo djete poslati u vrtic drzavni koji radi jednu smjenu i da strahujem hoce li pasti,ili ga ko udariti u glavu i sl.

    Molim vas da mi date neki odgovor na sve ovo,a posebno me zanima imam li ja prava produzavati bolovanje za njegu djeteta o cemu postoji validna lekarska dokumentacija? kao i to da li imam prava traziti od sefa iskljucivo prvu smjenu zbog celokupne situacije?…..UNAPRED VAM HVALA

    • Draga Dijana, tim koji ce raditi na ovom novom projektu se okuplja u ponedjeljak, da dogovorimo detalje realizacije. Projekat pocinje u septembru, ali necemo cekati nego cemo nadam se vec u toku naredne sedmice pokusati da Vam pomognemo i uputimo savjet, nasi clanovi pravnici ustvari

  2. Milica

    Dobro vece Dijana,

    kao zaposlena u ovoj situaciji imate pravo na rad sa polovinom punog radnog vremena zbog njege djeteta, ako mu je potrebna posebna njega i to do navrsene trece godine zivota. Takodje imate pravo i na bolovanje.
    Medjutim, mislim da bi radi dobijanja najkvalitetnijeg savjeta trebalo da dogovorite sastanak i donesete Ugovor o radu, a trebali bi mi i odgovori na par pitanja – kao npr. opis radnog mjesta, koriscenja prava na godisnji odmor i sl.
    Ako ne mozete doci mozemo i na ovaj nacin, mail-om ili telefonom detaljnije popricati.
    U svakom slucaju uslovljavanja ne smiju da postoje, a u Vasem slucaju postoji odredjen broj instrumenata koji je predvidio Zakon, a koji se mogu iskoristiti u cilju Vase zastite kao zaposlene.
    Vrlo rado cemo Vam izaci u susret u cilju rjesavanja problema koji imate.

    • Kao prvo zelim se zahvaliti Milici i Kristini na jasnom odgovoru..
      Nisam zasad u mogucnosti dogovoriti sastanak sa vama zbog celokupne situacije ukojoj sam.
      Kao sto sam napomenula prosli put imam ugovor na neodredjeno,takodje i pravo na godisnji.Sto se tice djeteta potrebno ga je “pratiti” problem sa desnim bubregom,srcem i kao sto sam vec napomenula operisao je glavu pre 9 mjeseci…a ja uskoro moram poceti na posao.Pre par dana su mi u fondu rekli da mogu dobiti do 4 mjeseca za njegu djeteta,nakon toga u bolnici srecem koleginicu i kaze mi da moram traziti premestaj sa svog sektora jer mi nece dati da radim prvu smjenu stalno..I tako prinudjena upisala sam djete od 1.9.u drzavni vrtic koji radi samo jednu smjenu,takodje bih radila polovinu radnog vremena AKO IMAM PRAVA?!Da napomenem da djete ima 13 mj.i jos uvek nije prohodao itd.
      Draga Milice hvala Vam jos jednom i ocajno bih aako je to moguce volela stupiti u kontakt s Vama telefonom,a evo moje email adrese: [email protected]

  3. sasagoga

    Poštovani,

    Kroz par rečenica ću Vam objasniti svoju situaciju. Zaposlena sam u privatnoj kompaniji u Podgorici, naime, pod ugovorom na neodređeno. Imam djevojčicu od osam mjeseci, znači, još četiri mjeseca me dijele od završetka porodiljskog bolovanja. Međutim, od januara mjeseca mi firma ne uplaćuje doprinose, a poslednja tri mjeseca ni mjesečnu zaradu koja je već neko vrijeme uplaćivana po principu “novac u ruke”. Mom suprugu, takođe zaposlenom u toj firmi, od januara ne uplaćuju doprinose, a od marta ni mjesečnu zaradu. Takođe moram spomenuti da je firma u krizi i da je možda već pred zatvaranjem, međutim, kao porodilji, svo ovo vrijeme ih to nije trebalo spriječiti da obaveze izvrše bar prema meni, jer im sve na kraju bude refundirano od strane države.Vlasnik i izvršni organi su upoznati sa tim da su u obavezi plaćanja doprinosa i zarada bar meni, međutim, ne izlaze nam u susret. Takođe bih napomenula da je sa slučajem već upoznata Inspekcija rada Podgorica koja je nedavno izašla na teren, a nas dvoje smo u iščekivanju njihovog odgovora.

    Voljela bih da mi Vi predložite kako da se postavim u ovakvoj situaciji, jer takođe sam zainteresovana da podnesem u septembru tužbu protiv ovog pravnog lica.

    Unaprijed zahvalni

  4. Milica

    Dobro vece Dijana,

    trudnice i porodilje za vrijeme trajanja trudničkog odnosno porodiljskog bolovanja imaju pravo na 100% naknadu zarade, koju je dužan da isplaćuje poslodavac. Pravo poslodavca je da traži refundaciju tih troskova od Fonda za zdravstveno osiguranje na ime trudničkog bolovanja za zaposlenu, odnosno od Centra za socijalni rad na ime porodiljskog bolovanja.
    Neispunjavanje ovih obaveza je krivično djelo, tako da se protiv poslodavca može podnijeti krivična prijava, a takodje se može podnijeti i tužba za naknadu materijalne štete iz radnog odnosa.
    Predlog je da bez obzira na konačan stav inspekcije rada, podnesete krivičnu prijavu a istovremeno sa tim postupkom i tužbu za naknadu štete. Postupak po tužbi za naknadu štete može biti prekinut do okončanja krivičnog postupka. U radnim sporovima se ne plaća taksa na tužbu i odluku Suda, ali se plaća vještačenje.
    Takodje treba provjeriti da li postoji prijava za Vas i supruga na zdravstveno osiguranje i PIO tj. da niste u medjuvremenu odjavljeni obzirom da postoje kašnjenja u plaćanju.
    Ako Vam je bilo šta nejasno iz odgovora ili imate dodatna pitanja, budete slobodni da se obratite.

  5. marijamama

    kakva su prava porodilja koje na svijet rode mrtvo dijete? koliko ih sleduje bolovanje i imaju li pravo na novcanu nadoknadu…A pri tom imaju resenje na neodredjeno i radile su duze od 6mijeseci….unaprijed zahvalna..

  6. Milica

    Poštovana marijamama

    porodilja kojoj umre beba ima pravo na porodiljsko odsustvo čija dužina zavisi od izvještaja ljekara specijaliste, tj. trajaće onoliko vremena koliko ljekar procijeni da joj je potrebno da se oporavi fizički i psihički, ali ne može trajati kraće od 45 dana. Dok traje porodiljsko odsustvo ima ista prava koja bi imala da je beba živa.

Leave a Reply