Ocjenu “dobar” dobilo 16 od 33 autosjedišta

Evropski nacionalni autoklubovi testirali su za ovu godinu 33 modela dječjih autosjedišta i zaključili da nijedno od njih nije zaslužilo maksimalnu ukupnu ocjenu „vrlo dobar“.

Ocjenjivali su se bezbjednost, jednostavnost korištenja i ergonomiju, prisustvo štetnih sastojaka, čišćenje i završna obrada. Čak 16 autosjedišta je položilo ispite s „dobrim“, 10 je onih koje su „zadovoljile“, „jedva“ su se provukla 2 proizvoda, dok ih je pet završilo test s neprolaznom ocjenom „loše“, i to najviše zbog nedovoljne sigurnosti.

Apsolutni negativni rekorder je autosjedište Easycarseat Inflatable koja je pala na oba testa sigurnosti prilikom sudara, frontalnom i bočnom. Osim frontalnog i bočnog sudara, test bezbjednosti sastojao se i od ispitivanja jednostavnosti vezanja pojasa i stabilnosti.

Kod frontalnog sudara šest sjedišta ocijenjeno je maksimalnom ocjenom – Cybex Aton 2, Peg Perego Primo Viaggio Trifix K, Cybex Aton 2 & Aton Base-Fix, Peg Perego Primo Viaggio Trifix K & Isofix Base 0+1, Britax Hi-Way Ii i Babystyle Oyster. Sve se montiraju u smjeru suprotnom od smjera vožnje i onemogavaju pomjeranje glave i gornjeg dijela torza odličnim podupiranjem cijelog tijela. Opterećenje glave i vrata zbog toga je vrlo nisko, a to je od izuzetne važnosti zbog osjetljivosti dječjeg vrata, posebno kod novorođenčadi.

Sa silama frontalnog sudara najlošije su se nosile sjedišta Peg Perego Viaggio Convertibile, Easycarseat Inflatable i Kiddy Guardianfix koje, svaka zbog svojih specifičnih nedostataka, imaju vrlo visok rizik povreda glave ili abdomena. Kod zaštite u bočnom sudaru sedam autosjedišta ocijenjeno je najboljom mogućom ocjenom – Cybex Juno-Fix, Römer Trifix, Kiddy Guardianfix Pro, Cybex Aton 2 & Aton Base-Fix, Cybex Solution X2, Jané Montecarlo R1 i Cybex Pallas 2.

Kod najboljih, odlično punjenje materijala toliko je učinkovito zaštitilo testnu lutku da uopše nije došlo do kontakta između nje i dijelova kabine ili opreme u vozilu, što je rizik od povreda umanjilo na minimum. S druge strane, sjedište Graco Junior Maxi i Graco Logico L i Easycarseat Inflatable ne pružaju dovoljno bočne sigurnosti i najbolje ih je izbjegavati.

U pogledu jednostavnosti vezanja pojasa nije bilo negativnih ocjena, a Römer Trifix, Cybex Juno-Fix, Recaro Monza Nova Seatfix, Storchenmühle Solar Seatfix i Cybex Solution X2 imaju mogućnost prilagođavanja, pa pojas pravilno prelazi preko ramena, kako veće, tako i manje djece, što garantuje optimalnu sigurnost.

Stabilnost je značajno povećana upotrebom Isofixa. Najviše koristi od tog sistema primijećeno je kod sjedišta Chicco Xpace Isofix, Maxi Cosi RodiFix i Jané Montecarlo R1, koje je zbog toga moguće vrlo dobro postaviti na automobilska sjedišta različitih profila i zbog toga su dobile najbolje ocjene. Na popravni ispit moraće Storchenmühle Taos i Easycarseat Inflatable čija je stabilnost proglašena lošom.

U konačnoj ocjeni testa jednostavnost upotrebe i ergonomija podjednako su važni za bezbjednost jer samo ispravno montirana sjedišta mogu zaista zaštititi dijete. Zbog toga je ključno da se autosjedišta montiraju logično i da je broj koraka u tom postupku sveden na minimum. Najbolje rezultate ovdje su ostvarile sjedišta Recaro Monza Nova Seatfix, Storchenmühle Solar Seatfix, Maxi Cosi RodiFix, HTS Besafe iZi UP X3 Fix, Cybex Solution X2 i HTS Besafe iZi UP X3.

Zanimljivo, sva ta sjedišta namijenjena su većoj djeci (grupe II/III), a u njima je dijete zavezano poput odrasle osobe s pojasom u tri tačke. Prilagođavanje veličini djeteta je jednostavno i brzo, a uputstva lako razumljiva. U ovoj kategoriji najgore je prošlo sjedište Britax Hi-Way II s ocjenom „jedva dovoljno“ kod koje se pojas vozila nespretno provlači kroz određene tačke na samom sjedištu. Potrebni su i dodatni pojasevi za učvršćivanje za prednja sjedišta, a prilagođavanje veličini djeteta takođe je loše riješeno, što čitavoj montaži uzima previše vremena i zbog kompleksnosti otvara mogućnost greške u montaži. Što se tiče ergonomije, tek ako dijete komforno sjedi na način na koji je to zamislio proizvođač, pojasevi i bočne stranice mogu ostvariti puni zaštitni potencijal. Najviše pažnje pritom se posvetilo položaju sjedenja, prostranosti i komforu za dijete i potrebom za prostorom u samom automobilu.

Jedno autosjedište ovdje se pokazala boljim od ostalih. Riječ je o Römer Trifix s maksimalnom ocjenom zbog odlično ocijenjene prostranosti za dijete koja će osigurati mnogo duži vijek trajanja i korištenja. S druge strane, pomalo razočaravajući rezultat ostvarilo je sjedište Britax Hi-Way II s ocjenom “jedva dovoljan” u kojoj mjesta za veću djecu ima premalo, pa se promjena na druga sjedišta iz više grupe težine radi prije nego što bi trebala. Potreba za prostorom jedan je od kriterijuma koji mogu predstavljati veliki problem, posebno ako je riječ o manjim automobilima. Zbog toga je važno da sjedište ne zauzima previše mjesta, ali da to istovremeno ne utiče na nivo njene sigurnosti.

Römer Trifix, Chicco Xpace Isofix i Cam Viaggiosicuro Isofix S157 zahtijevaju vrlo malo prostora i najbolje su u ovoj kategoriji, dok najlošiji rezultat ima Easycarseat Inflatable zbog svoje izuzetne širine. Položaj sjedenja vašeg mališana trebao bi biti opušten i neznatno položen, a tu bi se pobjednikom pokazalo sjedište Safety 1st Travel Safe. U pogledu komfora koji uključuje punjenje materijala, oslonac za noge i preglednost izvan vozila istaklo se sjedište Easycarseat Inflatable koje nudi optimalan oslonac i mnogo slobode za pomjeranje djeteta i jedino zaslužuje najvišu ocjenu u ovom kriterijumu. Ali ona je, nažalost, loše rezultate ostvarila u drugim testovima. S druge strane, punjenje materijalom na sjedištima Babystyle Oyster i Storchenmühle Taos vrlo je skromno.

Održavanje i njega, odnosno lako skidanje presvlake i pranje u mašini i dobra završna obrada danas bi trebalo da budu standard. U većini slučajeva tako i jeste, ali neka sjedišta ne zadovoljavaju tražene zahtjeve i imaju određene nedostatke. Na primjer, postava i presvlaka sjedišta Chicco Xpace Isofix i CAM Viaggiosicuro Isofix S157 teško se skidaju, a sjedište Phil & Teds Tott XT i Babystyle Oyster ne zadovoljavaju u pogledu završne obrade.

Posljednja testirana kategorija odnosila se na kontrolu i ispitivanje štetnih sastojaka, pri čemu se pažnja usmjerila na sve komponente koje su u neposrednom dodiru s djetetom pa se testirao nivo policikličnog aromatskog ugljendioksida, plastifikatora, vatrootpornih stvari, fenola, organsko kositrenih spojeva, azo spojeva i teških metala. Sjedišta su ovdje u najvećoj mjeri položila ispit. Čak 16 sjedališta ocijenjeno je vrlo dobrim, 14 ih je zadovoljilo, dok su tek dvije bile ispod nivoa ostalih s ocjenom „jedva dovoljan“. Riječ je o sjedištima Chicco Neptune i Recaro Monza Nova Seatfix kod kojih je nivo štetnih sastojaka nešto veći nego što bi trebalo da bude. Pozitivni trendovi i ovdje su prisutni pa ni jedno sjedište nije dobilo najgoru ocjenu, što je pomak u poređenju s prošlogodišnjim rezultatima, a pravo je zadovoljstvo bilo vidjeti i poboljšanja na sjedištima Maxi Cosi Rodifix i Phil & Teds Tott XT, čiji su prethodnici lani ostvarili razočaravajuće ocjene zbog pretjerane količine plastifikatora.

Izvor: www.autoportal.hr

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply