Jokić: Centar za zavisnike udaljićemo od škole kada nađemo trajno rješenje

Foto: Vijesti

Predstavnici Doma zdravlja Podgorica će, u pregovorima sa Upravom za imovinu i Glavnim gradom, pokušati da nađu rješenje da se Centar za supstitucione terapije, koji se sada nalazi u blizini OŠ „Marko Miljanov“ na Koniku, izmjesti, najavio je direktor ove zdravstvene ustanove. 

Roditelji čija djeca pohađaju ovu školu protestovali su početkom maja i zatražili hitnu reakciju nadležnih zbog sve učestalijih susreta đaka sa zavisnicima.

U razgovoru za RTCG, direktor podgoričkog Doma zdravlja Danilo Jokić kazao je da razumije roditelje sa Konika koji se bune jer se pored škole koju pohađaju njihova djeca nalazi Metadonski centar. Razgovori sa Upravom za imovinu su već u toku, a uskoro će se, kako je najavio, obratiti opet i Glavnom gradu kako bi izmjestili Centar, ali rješenje tog problema mora da bude dugoročno.

“Ne možemo to brzo riješiti, a da imamo održivo rješenje. Nisam za to da izmjestimo te terapije sa Konika, pa da ih premjestimo negdje drugo. Ti ljudi koji se tamo liječe i to su nečija djeca i oni imaju svoja prava. Tražimo održivo rješenje da taj Centar bude u gradskoj zoni, a da bude udaljen od škola. Razgovarali smo sa Glavnim gradom i Upravom za imovinu”, kazao je Jokić.

Roditelji djece koja pohađaju nastavu u OŠ “Marko Miljanov” očekuju od nadležnih da spriječe neprijatne situacije kojima su djeca gotovo svakodnevno izložena, kao i da onemoguće da zavisnici borave u dvorištu škole. Oni su, pri tom, tražili da se obezbijedi stalno prisustvo školskog policajca ili da se Centar izmjesti odatle.

“Od prvog razreda djeca se susrijeću sa špricevima, sa narkomanima, sa iglama”, kazali su roditelji.

Posljednja kap u čaši za njih, bio je, kažu, napad, kada su neki od zavisnika skočili na auto majke koja je dovela dijete u školu, počeli su da lupaju, tražili od nje da izađe kako bi joj uzeli automobil.

U Metadonski centar, na dvadesetak metara od škole, po terapiju dolazi skoro 400 zavisnika od heroina. Centar je počeo da radi prije 17 godina, kada je imao samo osam pacijenata. Rastom broja zavisnika rastao je i broj napada na zdravstvene radnike.

Povodom problema sa kojim se suočavaju djeca, njihovi roditelji i zaposleni u školi „Marko Miljanov“, na inicijativu udruženja Roditelji, prošlog mjeseca je organizovan sastanak na kojem su razmatrana neka od mogućih rješenja. Pored predstavnika Savjeta roditelja i direktora OŠ „Marko Miljanović“, tom sastanku su prisustvovali i predstavnici Doma zdravlja i Centra bezbjednosti Podgorica.  

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply