A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Neinvazivni prenatalni testovi
17/02/2014
8:25 pm
cupava
Novajlij(k)a
Members
Forum Posts: 5
Member Since:
14/02/2014
sp_UserOfflineSmall Offline

Htjela bih da podijelim sa vama iskustvo u vezi sa neinvazivnim prenatalnim testovima. Nosim blizance i double test nam je pokazao dobar rezultat, ali s obzirom da imamo slučaj Daunovog sindroma u porodici doktori su nam preporučili amniocentezu. Rizik od komplikacija je nešto veći za blizanačku trudnoću, pa smo se upustili u razmatranje drugih opcija. MM je našao na internetu informacije o neinvazivnim prenatalnim testovima koji se rade na uzorku krvi u cilju sigurne i pouzdane dijagnostike najčešćih aneuploidija (hromozoma 21, 18, 13, X ili Y) kod fetusa. Ima nekoliko vrsta ovih testova (Nifty, Harmony, Verifi i drugi) i ne razlikuju se previše.

Ovi testovi su postali aktuelni u posljednjih godinu i po dana i uglavnom se rade u Aziji i Americi, ali brojne labaratorije u Evropi imaju ugovore sa tim glavnim istrazivačkim centrima, uzimaju uzorke krvi od pacijenata i šalju ih njima. Nama su najbliže Konzilijum u Beogradu http://www.konzilijum.rs/node/164, Centar za reproduktivnu medicinu IUNO u Mostaru http://www.ivf-mostar.com/genetika.html i brojne labaratorije u Zagrebu. Trudnice jednostavno izvade krv u ovim labaratorijama izmedju 12-18. nedjelje, za neke testove i od 10-20. nedjelje i dobiju rezultat nakon dvije sedmice. Ovo zadovoljstvo košta oko 700 eura, u zavisnosti o kojem se testu radi.

S obzirom da se svi ovi testovi ne rade za blizanačke trudnoće, a ja nisam željela da putujem, odlučili smo se za Verifi test http://www.verifitest.com/ koji se radi u Kaliforniji, a oni su nas uputili na Genoma labaratoriju u Rimu http://www.laboratoriogenoma.eu/eng/. Posto smo karticom (može i preko računa) platili 690 eura, DHLom su nam poslali epruvetu u posebnom pakovanju, krv smo izvadili u IN Vitro labaratoriji i poslali nazad DHLom u Rim u ponedjeljak, 3. februara (dodatnih 70 eura). Iz Rima su krv poslali za Kaliforniju već sjutradan, tako da je tamo stigla u četvrtak, a mi smo dobili rezultate u utorak, 11. februara, dakle nakon 8 dana!

Rezultati su bili dobri, odnosno nisu pronadjene aneuploidije :))) Ukoliko je rezultat dobar, nema potrebe raditi amniocentezu, ali ukoliko nije dobar, on se treba potvrditi amniocentezom, jer se ponekad dešava da rezultat bude lažno loš (svugdje piše da ne može biti lažno dobar).

Uskoro će se ovi testovi početi raditi i kod nas, a do tada, ko želi, može i da proba ovaj put kojim se veoma rijetko ide.

18/02/2014
3:59 pm
Cekalica N
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 333
Member Since:
05/04/2011
sp_UserOfflineSmall Offline

Draga cupava, hvala ti na informaciji :-) buduci da punim 35 gpodina 15-ak dana nakon vjerovatnog termina porodjaja, a moja dr je prilicno temeljna, rekla je da bi me za savjet da li i ne amniociteza uputila na geneticara i ja sam vec pocela da panicim :-) Sada kad znam za ove metode, mnogo mi je lakse i razgovarala bih sa njom o ovoj opciji.

"Anyone who lives within their means suffers from a lack of imagination."

18/02/2014
8:34 pm
Kristina M
Guest
Guests
19/02/2014
8:00 am
angelina
Novajlij(k)a
Members
Forum Posts: 29
Member Since:
22/01/2014
sp_UserOfflineSmall Offline

Cekalice,

Nema potrebe da panicis na sam pomen geneticara, to su dvije vrlo fine tete :) Osim sto ce ti ispricati svoju pricu, odgovorice ti na sva pitanja koja imas u vezi sa amniocentezom, na osnovu cega cete procijeniti rizike i prihvatiti ili odbiti postupak.

Po pravilu, doktor je duzan da ti zbog godina da uput za geneticara, mada neki to ne rade.

Najvazniji je stav roditelja, ako ne zele da prekinu trudnocu u slucaju otkrivanja genetske anomalije nema svrhe da se podvrgavaju proceduri.

01/03/2014
12:55 pm
Cekalica N
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 333
Member Since:
05/04/2011
sp_UserOfflineSmall Offline

na “a” od amnio mi se podize kosa na glavi, ali mislim da sam vec pri tome da je odbijem i ako mi je predloze; u svakom slucaju, popricacu sa geneticarom, pa bih zamolila ako neko od vas ima broj za zakazivanje ili info kad se zakazuje da podijeli. Hvala unaprijed!

"Anyone who lives within their means suffers from a lack of imagination."

01/03/2014
8:19 pm
Kristina M
Guest
Guests
02/03/2014
9:27 am
angelina
Novajlij(k)a
Members
Forum Posts: 29
Member Since:
22/01/2014
sp_UserOfflineSmall Offline

Za geneticko savjetovaliste ti je potreban uput izabranog ginekologa koji i neko drugi moze odnijeti tamo, u Djecjoj bolnici, na spratu. Tamo uzmu osnovne podatke i uput, zakazu termin i onda razgovaras sa geneticarima. Dalju proceduru ce ti objasniti takodje tamo.

 

Nema potrebe da se plasis AC, procedura jeste invazivna, ali ti ces donijeti odluku na osnovu svojih ciljeva i odgovora na pitanja koja te interesuju.

 

Mislim da grijesis ako se unaprijed oslanjas na stavove drugih ljudi, pa i zdravstvenih radnika. Donesite odluku sami, na osnovu svih informacija. zene vezu najstrasnije price, neki ljekari i sestre ih u tome podrzavaju, kao i za porodjaj ili kiretazu, na primjer, ali su sva iskustva individualna i u pitanju su vasi i zivot vaseg djeteta.  Oprez, razumna kolicin straha ili brige za ishod procedure su normalni, ali nista vise od toga nije i ne treba ni od ove procedure praviti bauka. Na kraju, Cupava je predocila i alternativu.

Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
17 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

SOS linija baner

SOS linija baner