Amniociteza uskoro ulazi u istoriju?

Krvni DNK test, za koji stručnjaci smatraju da bi gotovo u potpunosti mogao zamijeniti neugodnu i rizičnu amniocentezu, uskoro će se početi primjenjivati u Evropi.

Dijagnostički test koji se od prošle godine uspješno primjenjuje u SAD-u stiže i u Evropu, a njegovo uvođenje već najavila Njemačka za sredinu ove godine.

Potreba za amniocentezom, invazivnom metodom kojom se uz pomoć igle vadi plodova voda ybog utvrđivanja hromozomskih poremećaja, najčešće Downovog sindroma, ovom bi jednostavnom i nerizičnom krvnom pretragom mogla biti smanjena za čak 98 odsto, smatraju stručnjaci.

Za razliku kod amniocenteze, koja može izazvati pobačaj, kod krvnog DNK testa nema rizika ni za trudnicu ni za dijete. Test je i vrlo precizan, jer krv sadrži pet odsto materijala iz ćelija posteljice, čije je tkivo identično tkivu djeteta.

Amniocenteza se najčešće izvodi kako bi se utvrdilo postojanje Downovog sindroma, hromozomskog poremećaja u kojem dolazi do mutacije hromozoma 21., odnosno tri, umjesto dvije kopije tog hromozoma, zbog čega se naziva i trisomija 21.

Izvor: Magazin.hr

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply