A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

No permission to create posts
sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Vaspitavanje djece
Topic Rating: 1 Topic Rating: 1 Topic Rating: 1 Topic Rating: 1 Topic Rating: 1 Topic Rating: 1 (1 votes) 
07/11/2012
11:48 pm
Tajchi K
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 215
Member Since:
10/01/2011
sp_UserOfflineSmall Offline
41sp_Permalink sp_Print
0

Malena je ljetos bila kod mojih, gjde su joj, barem što se tiče jela – ugađali. To znači da je doručkovala po sat i po, ručala po 2. Sve je to u redu, ako je hrane na smjenu, obično je ne bi samo jedno hranilo sve obroke u toku dana, niti svih dana za redom. Vjerujem im kad kažu da im je bilo lako hraniti je, jer, njih 3, na smjenu, vala ni jedna nije mogla da se iznervira. Dodatno, mama ima kuću sa dvorištem i baštom pa se jelo i ispred i iza kuće, po hodnicima, dok se igra… To je kod nas u stanu i zimi neizvodljivo Frown posebno kad sam samo ja sa njom i uglavnom je samo ja hranim za ručak, npr. iako je i tata kući. On uspije dati večeru ili doručak, ali, uz njeno iskorištavanje situacije što je ja ne hranim, pa odugovlači.

Tako da opet muku mučim sa sporim jelom i gnjavljenjem. Prije neki dan sam joj ladno odnijela tanjir posle sat vremena a samo 6 pojedenih zalogaja. Za večeru sam je pitala hoće li da jede (užinala je u međuvremenu 2 oblande) i kad je rekla neću – pravac krevet. Sutra me pitala: Mama, je l’ nećeš da mi nosiš ručak, ja ću brzoooo da jedem. Sad sve pominje kako će brzo da jede, ali, ima tu opominjanja: žvaći, žvaći, ima igre (pojeli su Goblini, ne ona, pa ja žmurim dok Goblini opet dođu i pojedu…), ima prijetnji da će ostati bez ručka ako sporo jede, nekad krenem da uzmem iz njenog tanjira, kao poješču joj ja jer ona sporo jede, pa se ubrza. Ipak, ni jedan glavni obrok nije normalne brzine. Užine uspijemo pojesti nekako, ali ručak, doručak i večera, i tim redom, idu od sat i po do najmanje 50 min. Mislim da je stvarno mnogo, ali, nemamo rešenje. Saberite vi to pa ćete znati koliko vremena nama ode u toku dana na jelo, a sve pored nje, satrijeh se da stignem ostaloi.

Za druge stvari ne popuštam. Sve što sam obećala, ali sve i uvijek, smo ispunili. Pa je onda podsjetim na to. Takođe, nekad kažem da ćemo se vratiti kući jer nije dobra, uhvatim je za ruku, okrenem put busa (a u gradu smo ili negdje u igraonici), pa mora da mi obeća da će biti dobra i slušati. Kad se zaboravi, pomenem to. Uradila sam joj tako par puta, te dobro zna da ću i sledeći ako zasluži. Ali, najgore od svega je što ja, ovolika kolika sam, stvarno predstavljam pretnju za nju malu kad se narogušim, a još kad viknem, ma mora da sluša. ALi, kad počne da cvili, da nešto traži da se kupi, onda čučnem, tupim i tupim, pričam i nabrajam šta smo sve kupili, grlim je, mazim, molim da odemo kući… Kad i to ne pali kažem da ne možemo i to da kupimo, da nemam gdje sa igračkama (a stvarno, bez zezanja, imamo ih za 3 djeteta, bogatstvo ostavismo u igračkama) pa nabrojim nešto što nismo igrali neko vrijeme (prisjetim se barem 5 stvari) i dam joj da bira šta ćemo od toga da igramo kad dođemo kući. Uspije. Uglavnom, stalno mijenjam taktike i prilagođavam. Sad sa njom pričamo kao sa velikom, jer već i R govori, pa mislim da je dovoljno zrela. Onda kažem, kad vidimo neko dijete kako se bacaka, da tako nije “lepo, da se njegova mama sigurno stidi, da ona zna kako to ne valja…” Desilo se jednom prilikom da je prišla djetetu i rekla: “To ne valja, TO nije lepo i VIDI MENE” Laugh. Ali, ima ispada za koje se čudim, pa, pravo da vam kažem, moram dobro da razmišljam zašto je to tako i šta želi da dobije. Da joj ne gušim ličnost, nego da je pustim da se razvije, iako mi nekad nije po volji njena želja, pa se i dalje pitam kako, šta, dokle…

08/11/2012
1:47 am
Avatar
lara92
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 415
Member Since:
27/08/2012
sp_UserOfflineSmall Offline
42sp_Permalink sp_Print
0

Joooj Tajchi isto. Sto puta me bilo blam kad se zaleti nekom djetetu da mu kaže kako ne valja to što radi, i da mora da sluša mamu. A i odraslima isto tako zna da kaže, ako neko npr nešto baci na ulicu. Jedan dan je vikala na jednu babu što je pustila unuka samog pa je pobjegao preko ulice. Embarassed A već tati i meni pridikuje za svaku sitnicu. Sve ona zna kako i što treba, i zna kad griješi, ali neće da posluša, valjda je to jače od nje. Sad je počela da mi priča priče u kojima ima jedna nevaljala Crvenkapica koja npr neće da zabavi brata, ili koja se naginjala kroz prozor, ili bilo šta što ona radi da ne valja. I tako ispriča sve do detalja, sa sve zaključkom kako je to loše i da mora biti kažnjena. I šta ja da radim?

18/02/2014
11:59 am
tijanaignjatov
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 4
Member Since:
22/02/2013
sp_UserOfflineSmall Offline
43sp_Permalink sp_Print
0

Po struci sam klinicki psiholog i sertifikovani psiholoski savetnik. Radim i sa decom a cesto mi se roditelji obracaju po pitanju vaspitanja i roditeljskih stilova. Ako neko ima potrebu da nesto pita i ugovori vidjanje i savetovanje, mozete me kontaktirati na [email protected]

12/04/2014
3:04 pm
duwadidi
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 12
Member Since:
13/01/2012
sp_UserOfflineSmall Offline
44sp_Permalink sp_Print
0

Citam raznorazna iskustva koja ste napisali…citam i placem…

Imam cerku od 3 godine i sina od 5 mjeseci.

Prosto vise ne znam na koji nacin da pridjem i pomognem mojoj cerki. Ona je jedna jako pametna djevojcica koja ima vokabular za sestogodisnjaka. Ima manire, u smislu da kaze hvala, izvoli, molim te i slicno. Sve je to super ali ja vise ne znam na koji nacin da reagujem na njene ispade i ponasanje.

Svjesna sam da je prosla kroz dosta promjena. Promijenili smo vrtic u septembru, promijenili stan ( kucu ), dobila je brata u novembru… Upravo zbog svega toga sam pokusavala da nadjem nacina da shvatim sve te promjene.

Brata bas voli i nismo za ovih 5 mjeseci imali nijedan jedini ispad kad je on u pitanju. Ukljucila sam je da mi pomaze. Donese mi pelenice, kremu, bodice. Drzi mu flasicu i sl. Ne pokazuje ljubomoru, barem ne klasican vid ljubomore.

Licno, mislim da jako puno utice promjena vrtica, ali to je nesto sto zaista ne mogu da promijenim jer sa zivimo na skroz drugom kraju grada. Ona jako voli da se igra i bas je socijalna, ali kod kuce i kada nedje idemo prolazimo kroz najstrasnije torture. Posljednji ispad je bio u Kids Landu gdje je pocela da vice na prodavacicu da ostavi nekog dinosaurusa i bukvalno se raspravljala sa njom. Ja sam kupovala u drugom sektoru nesto, dok je muz sa njom i sinoc prozivljavao ovo. Kad smo krenuli da idemo, receno joj je da ne moze da dobije dinosaurusa, niti da ide u igraonicu zato sto takvo ponasanje ne zasluzuje nikakvu nagradu i onda nastaje vriska… ispravljam se “URLANJE “. Ne mozemo da prosetamo nigdje sa njom. Nece da drzi ruku, vec samo svojeglavo trci gdje ona hoce.

Sta god, ali bukvalno sta god joj kazemo da uradi, ona govori da nece, sad je pocela da se baca po podu, da baca stvari po kuci… Pokusavamo na 100 nacina. Pedagoski, prijateljski,roditeljski… jednostavno ne ide.

Suprug i ja smo bas posveceni porodicnom zivotu. Nismo od onih roditelja koji samo hoce da uvale nekome dijete da bi mogli da piju kafu, vec bismo bas voljeli da mozemo da idemo zajedno svuda, setamo, igramo se. 

U posljednjih mjesec dana je postala nepodnosljiva. Pisem ovako jer se jutros probudila u 7 i ona i suprug su posli u dnevnu sobu. Onda sam odlucila da ustanem da bih bila malo sama sa njom, dok mali jos spava… Proslo je 10 minuta od njenog budjenja, jos nisma ni stigla do dnevne sobe, a cula sam njenu histeriju i negodovanje…U 7 ujutro…

Napravila sam joj dorucak. Zajedno smo bile dok je jela.Ja sam pored nje sjela i pila kafu. Onda je trazila crtani koji sam joj pustila. Onda pocinje ludilo… Ostavlja se crtani, uzimaju se igracke ( koje ostaju razbacane ). Trazi se ili bolje reci zahtjeva da joj se cita, pa da crta… Bas sam primjetila da u posljednje vrijeme govori : mama, MORAS da mi das ovo ili HOCU ono… Onda je ja ispravljam i kazem kako treba da pita, a ne da zahtjeva i sl.

Onda sam ja trebala da usisam malo po kuci i onda sam nju ukljucila kako bi mi pomogla, pa da pokupi igracke i onda ona histerise. Onda se ja naljutim i kazem joj da mora i ona da prvo pokupi igracke kako bi mogla da usisava. Da ne smijemo da ostavimo igracke po podu da ih ne povuce usisivac i slicno. Nevoljno, ali nekako smo pokupili to i onda sam joj dala da usisava jer sam joj obecala ( ne volim da lazem ) . Medjutim, dok je njoj to bilo interesantno, fino, posle toga ni sama vise nije znala sta hoce. Hocu da jedem, ja joj dam, ona kaze nece. Ok. Uzmem tanjir, ona u vrisku kao da joj vadim oci… I tako zadnjih mjesec dana sve situacija za situacijom…

Kada se tako ponasa, ja pricam sa njom da to sto radi ne valja. I govorim joj uvijek vrlo jasno i konkretno kad pogrijesi. Ne vrijedjam je kao sto se cesto cuje. Uvijek kritikujem postupak… Sve to lijepo zvuci, ali ne pali.

Prolazili smo i fazu sa pruticem, pa sa prutom… To ne dopire do nje. Onda kaznjavanje. Pustim je da histerise, ali sama u sobi. Ne kod nas u dnevnoj. Onda ona posle pola sata nadje razonodu u sobi i uopste ne smatra to kaznom…

Danas je meni pukao film i izbila sam je. Izgubila sam kontrolu… Vise nisam mogla da je slusam i podnesem tu histeriju. Pritom, plasi mi maloga od 5 mjeseci. Po cijeli dan urlanje i vriska. Izbila sam je tako da evo zadnja dva sata ne mogu da prestanem da placem, vec citam iskustva.

Razmisljam sta bih trebala da uradim, a sto vec nisam pokusala…

 

Da je ne vodim u vrtic da bi ostala kuci samnom,ako joj fali moja paznja jer kontraproduktivno jer posle ona nece htjeti da ide u vrtic kada meni istekne bolovanje. Niti ja mogu sa njih dvoje kad je ona takva. 

 

Jako se lose osjecam i dusa me boli sto sam je izbila i treba mi pomoc i savjet.

 

Kako citam ove postove, ispade niko nije nikad pipnuo svoje dijete, ali eto neka budem ja ta. Da se razumijemo, nisam sve citala, ali… Svjesna sam da moram naci uzrok ovom ponasanju, ali kako da prevazidjemo ovo? 

 

Da li je jos neko imao slicnih problema?

13/04/2014
12:53 pm
visnja
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 47
Member Since:
13/06/2011
sp_UserOfflineSmall Offline
45sp_Permalink sp_Print
0

Mislim da imas prevelika ocekivanja od nje.

Ona je samo jedno trogodisnje dijete,koje je dolaskom druge bebe izgubilo svoju poziciju jedinceta i tesko se miri sa tom promjenom i zahtjevima koji se pred nju postavljaju.Uzrok takvom ponasanju si ti,smanji ocekivanja,ne ljuti se za svaku sitnicu.U njenom ponasanju ne vidim nista strasno,mozda je njoj i najteze,nije zasluzila batine.

13/04/2014
1:09 pm
Budimka G
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 386
Member Since:
01/03/2012
sp_UserOfflineSmall Offline
46sp_Permalink sp_Print
0

Nema nikakve sumnje da na nju uticu sve promjene koje su joj se izdesavale. Iako to pokazuju na neki drugaciji nacin, starije dijete je uvijek ljubomorno na novog clana porodice. Moj sin je imao skoro 4 god kad je dobio brata (sad beba vec ima 14 mjeseci). Mada smo ga sa tom novinom upoznali jos u ranoj mojoj trudnoci, vec tada je poceo ponovo da mokri nocu u krevet iako je tu naviku vec bio prevazisao. Nikad nije bio grub prema bratu, ali je bio prema nama odraslima. Prea ma meni jos i najmanje, ali prema ostalima cim se primaknu bebi. Svu prethodnu strogocu smo bili odbacili i popustali mu, mozda i previse, ali smo morali. Nije bilo ispada bijesa, ali smo dosta morali da igramo kako “gazda” svira. Jos jednu stvar mislim da smo dobro uradili, a to je da smo i prije novog clana porodice mi njega pripremali za sve. Uvijek mu objasnimo dje idemo, sta tamo ima, kako se ponasa, sta ocekujemo da on radi, da mi radimo…. U kuci i napolju se ponasamo kao da je nama ravan. Nema naredjivanja, nego ga sve pitamo hoce li, pa onda. Ovo sve mozda zvuci prelijepo, ali nije… Imamo i dernjave i vike… Ja sam ga proslo ljeto na moru tako izbila da to nikad necu da zaboravim. Rasplakala si me kad si napisala kako ti je tesko, a ja sam se sjetila svoga kajanja od tada. Od tada ga nisam nijednom udarila, a zasluzio je hiljadu puta. Takodje smo ga malo cesce slali kod babe jedne, pa malo kod druge da tamo bude malo “glavni” i to je pomagalo, uzelimo se i sve bude ok.

Nadam se da sam makar malo pomogla i da ti kazem da nisi jedina…. Svi smo mi toliko razliciti, a opet tako isti. A i sve to ce jednom da prodje. Kad ono kazu kako su stari podizali po 10-oro djece… valjda nisu toliko imali vremena da citaju i da paze na svaku rijec, da li je pedagoski, da li je poucno, da li je… sto vise razmisljamo, teze nam je. Da me ne shvati neko pogresno, ni to ne mozemo promijeniti, mi ovako podizemo djecu, stari su ih podizali onako…

Jedino sto savjetujem i sebi i tebi je da probas malo da se opustis i da ignorises sto vise mozes:-)

13/04/2014
4:55 pm
duwadidi
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 12
Member Since:
13/01/2012
sp_UserOfflineSmall Offline
47sp_Permalink sp_Print
0

macence said
Nema nikakve sumnje da na nju uticu sve promjene koje su joj se izdesavale. Iako to pokazuju na neki drugaciji nacin, starije dijete je uvijek ljubomorno na novog clana porodice. Moj sin je imao skoro 4 god kad je dobio brata (sad beba vec ima 14 mjeseci). Mada smo ga sa tom novinom upoznali jos u ranoj mojoj trudnoci, vec tada je poceo ponovo da mokri nocu u krevet iako je tu naviku vec bio prevazisao. Nikad nije bio grub prema bratu, ali je bio prema nama odraslima. Prea ma meni jos i najmanje, ali prema ostalima cim se primaknu bebi. Svu prethodnu strogocu smo bili odbacili i popustali mu, mozda i previse, ali smo morali. Nije bilo ispada bijesa, ali smo dosta morali da igramo kako “gazda” svira. Jos jednu stvar mislim da smo dobro uradili, a to je da smo i prije novog clana porodice mi njega pripremali za sve. Uvijek mu objasnimo dje idemo, sta tamo ima, kako se ponasa, sta ocekujemo da on radi, da mi radimo…. U kuci i napolju se ponasamo kao da je nama ravan. Nema naredjivanja, nego ga sve pitamo hoce li, pa onda. Ovo sve mozda zvuci prelijepo, ali nije… Imamo i dernjave i vike… Ja sam ga proslo ljeto na moru tako izbila da to nikad necu da zaboravim. Rasplakala si me kad si napisala kako ti je tesko, a ja sam se sjetila svoga kajanja od tada. Od tada ga nisam nijednom udarila, a zasluzio je hiljadu puta. Takodje smo ga malo cesce slali kod babe jedne, pa malo kod druge da tamo bude malo “glavni” i to je pomagalo, uzelimo se i sve bude ok.

Nadam se da sam makar malo pomogla i da ti kazem da nisi jedina…. Svi smo mi toliko razliciti, a opet tako isti. A i sve to ce jednom da prodje. Kad ono kazu kako su stari podizali po 10-oro djece… valjda nisu toliko imali vremena da citaju i da paze na svaku rijec, da li je pedagoski, da li je poucno, da li je… sto vise razmisljamo, teze nam je. Da me ne shvati neko pogresno, ni to ne mozemo promijeniti, mi ovako podizemo djecu, stari su ih podizali onako…

Jedino sto savjetujem i sebi i tebi je da probas malo da se opustis i da ignorises sto vise mozes:-)

Vec sam danas krenula sa drugom taktikom. Jutros je opet u 7 pocela nervoza,medjutim,nismo htjeli apsolutno nikakvu potencijalnu dodatnu ljutnju da pravimo u vidu vike ili batina. Kada je prekardasila svaku mjeru,poslala sam je u sobu za kaznu i bila je 40 minuta sama u sobi. Naravno plakala je i vristala,ali je prestala i dosla posle sama i rekla da ce da cita pricu igrackama. Tako je i bilo. Kasnije,posle dorucka,sam je pitala da idemo u park i bas je bila srecna. Isli smo zajedno svi i igrali smo se dva sata dok sama nije rekla da nece da se igra sa djecacima koji se “prepiru”…Nova rijec danas…Onda smo dosli kuci i igrali se u pijesku dok nije vrijeme doslo za spavanje. Isli smo zajedno da spavamo. Obicno sama ide,ali danas sam ja htjela da budemo sto vise zajedno. Samo sto nije zaspala i pita me da li cu ja ici negdje bez nje …Ja joj rekoh da necu… Onda me pita da li cu da idem da perem sudje. (to inace stalno koristim za vecernje spavanje jer me uvijek ceka spremanje kuhinje uvece i onda ona ostane sama da se uspava).

Jasno je meni da ona izrazava ljubomoru ovakvim njenim ponasanjem,ali mi je prosto zao zato sto bas puno vremena posvjecujemo njoj i druzenju i igranju i ucenju…Vidjecemo.

Nadam se samo da nece potrajati previse ova faza…Svakako cu se ja potruditi da budem smirena i izguram.

Posle koliko vremena se to promijenila kod vas?

13/04/2014
5:10 pm
duwadidi
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 12
Member Since:
13/01/2012
sp_UserOfflineSmall Offline
48sp_Permalink sp_Print
0

Mislim da imas prevelika ocekivanja od nje.

Ona je samo jedno trogodisnje dijete,koje je dolaskom druge bebe izgubilo svoju poziciju jedinceta i tesko se miri sa tom promjenom i zahtjevima koji se pred nju postavljaju.Uzrok takvom ponasanju si ti,smanji ocekivanja,ne ljuti se za svaku sitnicu.U njenom ponasanju ne vidim nista strasno,mozda je njoj i najteze,nije zasluzila batine.

Ne ocekujem ja od nje previse. Ne postavljam ja ciljeve i zahtjeve. Nije to biznis plan. Prosto vidim naglu promjenu na djetetu. Iz mog jucerasnjeg opisa ti mozda “ne vidis” nista lose u ponasanju,ali to nije isto dijete posljednjih mjesec dana. Moj problem je sto zelim da nadjem uzrok. Sin mi ima 5 mjeseci i nismo imali do sada bilo kakvih problema.
Kakva ljutnja za svaku sitnicu? Moj upit je bio za pomoc ljudima koji imaju slicno iskustvo ,a ne da kritikuju moje roditeljske sposobnosti .

I da MACENCE ,probacu jos malo vise da je vodim kod mojih i muzevljevih. Mozda ce je dodatno “titranje” malo omeksati ;)

13/04/2014
9:02 pm
visnja
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 47
Member Since:
13/06/2011
sp_UserOfflineSmall Offline
49sp_Permalink sp_Print
0

Nije mi bila namjera da kritikujem tvoje roditeljske sposobnosti,vec sam samo rekla kakav je moj utisak,na osnovu posta koji si napisala.

“Kakva ljutnja za svaku sitnicu?” Pa ti si napisala :”Onda se ja naljutim i kazem joj da mora i ona da prvo pokupi igracke kako bi mogla da usisava”.”Danas je meni pukao film i izbila sam je. Izgubila sam kontrolu… Vise nisam mogla da je slusam i podnesem tu histeriju.”

Imam i ja cerku,a imam i bebu,bila sam i u slicnoj situaciji,kljuc je recenica koju si napisala macencetu:”Nadam se samo da nece potrajati previse ova faza…Svakako cu se ja potruditi da budem smirena i izguram.”To jeste jedna faza kroz koju se mora proci,moj savjet je da probas bez kaznjavanja i batina,vec :”Kada se tako ponasa, ja pricam sa njom da to sto radi ne valja. I govorim joj uvijek vrlo jasno i konkretno kad pogrijesi. Ne vrijedjam je kao sto se cesto cuje. Uvijek kritikujem postupak… Sve to lijepo zvuci, ali ne pali.” Upalice,samo strpljivo i uporno.Ne pale ni batine,posle njih se svi osjecate lose…

 

 

14/04/2014
8:34 am
Budimka G
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 386
Member Since:
01/03/2012
sp_UserOfflineSmall Offline
50sp_Permalink sp_Print
0

Nema ovdje mjesta nizakakvu kritiku i prebacivanje, ni mi jedna drugoj, a ni djeci. Odmah da ti odgovorim Duwadidi da se TO nije promijenilo:-) Mislim, jeste, ali sam i dalje na oprezu, samo su tenzije prilicno splasnule. Mladjeg sam povela u jaslice cak nekih 10-ak dana prije prvog rodjendana i to je bio pun pogodak. Sad mi jesmo ravnopravni sa starijim (mi smo veliki, a on je mali, to je recenica koju smo cesto koristili!), ali je i bebac ravnopravniji s njim. Oni zajedno idu u vrtic, on mu kao govori sta i kako je tamo…. Prije mjesec, znaci taman nakon prvog rodjendana smo morali starijeg da posaljemo kod babe i strica jer iz nekih specificnih razloga i prvi put je zvao da se dodje po njega i evo mjesec dana je tu i uziva!!! a i mi s njima. Cak smo htjeli za vikend da ga pustimo kod mojih samo na dva dana misleci da mu je dosadno s nama, nije htio ziv. Jos sam mu skoro objasnjavala kako mama nema posao, pa nemamo toliko para, pa malo manje igraonice, pa…. znas vec i sve je skontao i sve mu je ok.

Opet kazem, idemo u kaznu povremeno, on sam skonta kad je pogrijesio, ali mu zaista ugadjamo. Pitam ga dan prije sta da mu kuvam, pa on i tata kao dogovaraju, planiramo dje cemo na more… sad smo zaista drugari. E, sad je i faza da on ujutro odredi ko je danas “glavni” i taj se pita cijeli dan. Uglavnom je to on:-), ali ga nekako skrenemo kako treba da ne jede samo cokoladu i slicno. Vatam ga takodje na foru da voli da se lijepo obuce, pa mu forsiram stvari koje voli i onda ga to odobrovolji za neko vrijeme. …. Mudrujes po cio dan i to ti je:-)

14/04/2014
1:29 pm
duwadidi
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 12
Member Since:
13/01/2012
sp_UserOfflineSmall Offline
51sp_Permalink sp_Print
0

visnja said
Nije mi bila namjera da kritikujem tvoje roditeljske sposobnosti,vec sam samo rekla kakav je moj utisak,na osnovu posta koji si napisala.

“Kakva ljutnja za svaku sitnicu?” Pa ti si napisala :”Onda se ja naljutim i kazem joj da mora i ona da prvo pokupi igracke kako bi mogla da usisava”.”Danas je meni pukao film i izbila sam je. Izgubila sam kontrolu… Vise nisam mogla da je slusam i podnesem tu histeriju.”

Imam i ja cerku,a imam i bebu,bila sam i u slicnoj situaciji,kljuc je recenica koju si napisala macencetu:”Nadam se samo da nece potrajati previse ova faza…Svakako cu se ja potruditi da budem smirena i izguram.”To jeste jedna faza kroz koju se mora proci,moj savjet je da probas bez kaznjavanja i batina,vec :”Kada se tako ponasa, ja pricam sa njom da to sto radi ne valja. I govorim joj uvijek vrlo jasno i konkretno kad pogrijesi. Ne vrijedjam je kao sto se cesto cuje. Uvijek kritikujem postupak… Sve to lijepo zvuci, ali ne pali.” Upalice,samo strpljivo i uporno.Ne pale ni batine,posle njih se svi osjecate lose…

Ok Visnja. Jedno jeste sigurno, a to je da se posle batina stvarno GROZNO OSJECAM ! Sve drugo moze da varira, ali ovo je fakat. Moracemo da nadjemo jos neke aktivnosti gdje mozemo nas dvije da se druzimo intenzivno, bez brata, ali svakako bih voljela da to bude nesto kreativno da bi je zainteresovalo. Vjeruj mi da se i ja nadam da ce ova faza proci BRZO i da ponovo bude sve po starom. Ispade ovo neka zakašnjela reakcija ljubomore zbog brata… 

Valjda cemo izgurati i mi ovo…

 

 

 

14/04/2014
1:36 pm
duwadidi
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 12
Member Since:
13/01/2012
sp_UserOfflineSmall Offline
52sp_Permalink sp_Print
0

macence said
Nema ovdje mjesta nizakakvu kritiku i prebacivanje, ni mi jedna drugoj, a ni djeci. Odmah da ti odgovorim Duwadidi da se TO nije promijenilo:-) Mislim, jeste, ali sam i dalje na oprezu, samo su tenzije prilicno splasnule. Mladjeg sam povela u jaslice cak nekih 10-ak dana prije prvog rodjendana i to je bio pun pogodak. Sad mi jesmo ravnopravni sa starijim (mi smo veliki, a on je mali, to je recenica koju smo cesto koristili!), ali je i bebac ravnopravniji s njim. Oni zajedno idu u vrtic, on mu kao govori sta i kako je tamo…. Prije mjesec, znaci taman nakon prvog rodjendana smo morali starijeg da posaljemo kod babe i strica jer iz nekih specificnih razloga i prvi put je zvao da se dodje po njega i evo mjesec dana je tu i uziva!!! a i mi s njima. Cak smo htjeli za vikend da ga pustimo kod mojih samo na dva dana misleci da mu je dosadno s nama, nije htio ziv. Jos sam mu skoro objasnjavala kako mama nema posao, pa nemamo toliko para, pa malo manje igraonice, pa…. znas vec i sve je skontao i sve mu je ok.

Opet kazem, idemo u kaznu povremeno, on sam skonta kad je pogrijesio, ali mu zaista ugadjamo. Pitam ga dan prije sta da mu kuvam, pa on i tata kao dogovaraju, planiramo dje cemo na more… sad smo zaista drugari. E, sad je i faza da on ujutro odredi ko je danas “glavni” i taj se pita cijeli dan. Uglavnom je to on:-), ali ga nekako skrenemo kako treba da ne jede samo cokoladu i slicno. Vatam ga takodje na foru da voli da se lijepo obuce, pa mu forsiram stvari koje voli i onda ga to odobrovolji za neko vrijeme. …. Mudrujes po cio dan i to ti je:-)

        Izgleda da cu mudrovanje imati kao cjelodnevnu razonodu… Nema veze, ako ce pomoci da prodje ovaj period, neka bude.

No permission to create posts
Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
13 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

SOS linija baner

SOS linija baner