A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

No permission to create posts
sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Zitarice u dohrani
23/03/2012
8:42 am
lucidna
Guest
Guests

A kako se kuva? Tj koliko dugo?

Nisam nikad koristila ovo brasno pa pojma nemam.

23/03/2012
12:09 pm
vanjamik
Guest
Guests

A gdje kupujete brasno od prosa ili jecma? Prodavnice zdrave hrane? Ja koristim samo ovas, rizu, kukuruzno i psenicno brasno. Probala bih i ova dva.

Imate li neki recept, tj. sa cim i kako se kombinuje (ili ideju gdje da potrazim recepte)? Thx!Smile

23/03/2012
1:58 pm
lucidna
Guest
Guests

Ja ga uzeh u Bgd, trebalo bi da ga ima i po ovim nasim prodavnicama zdrave hrane.

Ja nadjoh dosta recepata ali u sve ide proso u zrnu. Recepti u koje ide brasno uglavnom se odnose na hleb i peciva, ne nadjoh nista o tome kako se sprema za bebe (i sa cim).

23/03/2012
2:17 pm
caye
Guest
Guests

Proso sam dom su bile bebe koristila u zrnu, kad se dobro raskuva lako se sprsti viljuskom i bude kasasto, ili ako ste poceli voce i povrce pomesa se s necim i izmiksa. Brasno sam skoro prvi put kupila u pg u prod zdrave hrane blizu sportskog, s one strane kad se krene ka pobjedi. Koristim ga uz ostala brasna za palacinke, razne projice i zemicke, recepti uglavnom kao sa obicnim brasnom pa malo vise tecnosti, bilo da je jogurt mleko ili voda, odredim od prilike. Dobar je izbor u toj radnjici brasna i svega ostalog al cene dranje, tako da kad god idem u srbiju dovucem koliko mogu ili kad neko dolazi narucujem, samo primer ovseno ili proseno mleko u prahu u bgu 295 din znaci nepuna 3e ovde 5, proso ljusteni 3,5- 4e a u bgu 1,80 a za 4-5e moze kg iz bio uzgoja, bas nas deruFrown

23/03/2012
4:48 pm
Tajchi
Guest
Guests

Caye, ti imas srecu pa mozes doci i uzeti pa ponijeti dolje. Inace, dolje jeste mnogo skupo.

Ko nadje proso u zrnu, a treba mu brasno, neka ga usitni u onom el. mikseru za kafu (ja ga koristim samo za zitarice). Imate na Coolinarci sjajne recepte sa prosom.

Obzirom da mm posti, cesto spremim djuvec sa prosom (bez mesa) i povrcem. Spremam ga i u gustoj supi sa zitaricama (+ amarant, kinoa, bulgur) i povrcem.

Posna sarma mi je odlicna sa heljdom, nisam probala sa prosom. Do sad sam znala samo za mesnu, sad pravim sa pasuljem i suvom ribom, sa heljdom i povrcem, sa ORASIMA!!! Probajte, kombinujte, jer ce vam inace te zitarice koristiti samo dok su djea mala (slane ili slatke) a zaboravicete kad porastu i ne budu morali kasice da jedu.

20/05/2012
8:38 pm
bubica
Guest
Guests

samo da javim,da i mi sutra pocinjemo sa dohranom! pocinjemo sa rizom. E sad ne znam da li radi prodavnica zdravehrane sutra? u Merkatoru,nema pirincanog brasna,mozda Voli? ili da kuvam rizu obicnu,duze,ap procedim da dobijem corbu,ili izmiksam za kasu? help!

20/05/2012
9:07 pm
vanjamik
Guest
Guests

Bubice, ja sam sinu kupovala onaj “Melen oriz”, FYROM proizvodnje, mislim da sam ga skoro videla u Voliju. Cerkici ga nisam nasla tada kada mi je trebao, tako da sam joj u pocetku kupovala Hipp-ov instant pirinac, a kasnije, kao i sada, kuvalajoj integralni ili obicni zajedno sa ruckom, pa onda izmiksam.

20/05/2012
10:08 pm
bubica
Guest
Guests

hvala Vanja,probacu u Voliju!

20/05/2012
10:11 pm
marijank
Guest
Guests

isto smo poceli sa hippovi instant pirincom, mada smo pocelo dohranu tek sa punih 6mj,a ne sa 4mj.

prvi obrok nam je bio hippov pirinac i kuvana jabuka pa izmiksano.

20/05/2012
10:41 pm
nevena.lana
Guest
Guests

ja  sam počela prošle nedjelje sa dohranom ali ni da okusi. baš se gadi. možda joj je rano,ima tek 4,5 mj. starijoj sam uvela čvrstu hranu sa 6. nego ovoj je nešto loš hmg pa rekoh zbog toga malo ranije,ali neće

21/05/2012
12:08 am
bubica
Guest
Guests

mi smo na adapt. mleku,u 4. mesecu je napredovala 600gr.,a za 10 dana ce imati 5 punih,pa da probam sa pirincanom kasom,ako ne nadjem brasno,raskuvacu zrna…

21/05/2012
11:11 am
Kristina M
Guest
Guests

Rizine pahuljice bi trebalo da imaju u svim apotekama i vecim prodavnicama. Pocnes s njima,pa onda ako je sve ok,mozes i na samu rizu. Poslije par dana,uvedi slano, tikvicu,tikvu ili kelerabu,a onda voce,jabuku ili krusku. Mozes jos u prvom mjesecu i proso,palentu

21/05/2012
11:37 am
bubica
Guest
Guests

KristinaKiss

21/05/2012
9:06 pm
marijank
Guest
Guests

sto rece kristina,mozes i palentu

21/05/2012
10:07 pm
Tajchi
Guest
Guests

Bubice, malenoj sam pocela dohranu nedelju dana prije 5 – og mjeseca. Ne bih da je samo sisala, niti da je napredovala koliko treba. KKS je bila dobra, ali, ona je jako slabo napredovala. Pirincano brasno sam kupila u Voliju (ima ga i u zdravoj hrani, pakovanje od 1 kg), i kuva se sa vodom, pa dodas mlijeko posle, tj. razidis. Ja sam po malo dodavala mojeg, koliko sam uz veliku muku mogla izvuci pumpicom. Pirincanu kasu sam joj davala cijenu nedelju, tek drugu nedelju sam krenula sa palentom, tj. kukuruzno brasno od iste firme. To sam davala za dorucak, posle nekog vremena od prvog jutarnjeg sisanja. Tek posle nedelju dana, znaci pola mjeseca od pocetka dohrane, uvela sam za rucak kuvanu sargarepu. I uz sisanje, dorucak, sargarepa je bila za rucak 4 dana, naravno, razblazena sa ad. ili mojim mlijekom. Onda sam uvela kuvani kompir, opet razblazen. Nije joj se svidio, valjda joj je bio malo lepljiv, ali, sad ga voli. Posle nekoliko dana sam to dvoje pomijesala: zajedno dala sargarepu i krompir. A onda sam umjesto sargarepe dodala tikvicu, pecenu u kesi. Znaci, pocela sam sa slanim. Onda sam uvela pecenu jabuku, dodala u pirinac ujutro, a posle par dana dala popodne za uzinu. Sa 6 mj. i 20 dana sam dodala u rucak malo pileceg bijelog iz supe. Posle dala curetinu, a onda sa 7 mjeseci za Bozic i malo jagnjetine. Sa 7 mj, cini mi se, pocela da dodajem u rucak po 1 – 2 kapi masl. ulja. Rucak nisam razredjivala mlijekom od kad sam pocela meso da dodajem. Razredjivala sam supom. U supi nije bilo soli, niti bibera, niti b. luka.

Moja malena je uvijek imala problem sa zvakanjem i gutanjem, te sam sa 7,5 mj morala da “razredjujem” rucak sa malo jogurta. Od tada jogurt obozava. Ali, vrlo oprezno dodaji sve, slucaj doktorice koja mi je poznanica, je djetetova jaka reakcija i shok na jogurt sa 8 mj i 10 dana. Sve sto sam dodavala sam pratila, pocinjala prije podne, ili do 3 popodne, kako bih imala vremena da pratim reakciju.

Nadam se da sam ti barem malo pomogla. Samo polako, mala je ona jos, pa ne zuri ni sa cim.

21/05/2012
10:21 pm
Tajchi
Guest
Guests

Zaboravih ti reci da sam joj davala i tikvu, onu lijepu, narandzastu, muskatnu. Pekla je pa davala za popodnevnu uzinu, nekad samu, nekad sa jabukom. Onda sam kasnije, uvela i za veceru. Ako je ujutro bila palenta, navece je bio pirinac i u njemu dodata pecena tikva. Sad je nemas, ali, na jesen ce ti biti pravo vrijeme za nju.

22/05/2012
12:45 am
bubica
Guest
Guests

hvalaaaaaa Tajchi,pomogla kako nisi! I ja sam planirala prvo pirincanu ,pa kukuruznu kasu i povrce ovim redom. Danas sam joj pravila pirincanu kasu,razredila sa mlekom koje sam rastvorila u pirincanoj corbi,muljkala je guza,pa je posle jos popila mleka. Pocinjem lagano,inace se danas projela,verovatno joj fali,mlecni obrok je imala 7 puta po 120 ili 150ml! plus kasicu-nisam joj stvrno tutkala previse,kad je krenula da brljavi i izbacuje,stala sam,inace u onom kuvaru sto mi je Vanja poslala(hvala!),kazu 2 do 4 kafene kasicice,prvi put….

dala sam joj u 12h*podne*,sutra cu u isto vreme,pa javljam rezultate.

hvala puno “virtuelne drugarice”Laugh

22/05/2012
3:51 pm
marijank
Guest
Guests

bubice,pravi razliku od 48h,pa onda joj das nesto novo,opet 2 kasikice.

bar sam ja tako

23/05/2012
10:04 am
macence
Guest
Guests

Bubice, da se i ja pridruzim ostalima sa savjetima. Jedino sto imam da dodam je da sam ja radije kuvala jabuku nego pekla. Kuvana je malo “blaza”, a posto ti je ona na adaptiranom, nema potrebe da je “gojis”. A kad skuvas jabuku (sa kruskom ako hoces), u onom soku dok je topao ubaci kasiku pahuljica da “nadodju”, to ti je dorucak samo takav za njih. Naravno, kad nadodju pahuljice, ubaci u blender i daj joj. Slatko do soka, zdravo… njami. Ako se pridrzavas ovoga sto smo ti napisale, imas “materijala” za mjesec dana jer vodi racuna o ovome sto ti je marijank napisala.

Uh, meni je to bio najljepsi period jer je moj sikio, ali smo imali problema, a prava hrana kad je pocela, svanulo nam je….

23/05/2012
10:57 am
vanjamik
Guest
Guests

Upravo sam primetila da mi je prodavacica zdrave hrane prodala neoljusteni proso 🙁 Da li je nacin pripreme i potapanja u vodu isti?

No permission to create posts
Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
14 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner