6:15 pm
Members
NVO Clanstvo
23/10/2010
dok sam citala Tajchin post pomislila sam da joj preporucim pekac, kad ono malo dalje vi o tome 🙂
ja ga imam, vec dvije godine radi kao sat! to je po meni prava stvar! imam mulineksov, ow2000 model, super, super je ! sta da vam kazem kad sam u njemu i ajvar pravila! a tijesto vise ne za sta ne radim rucno, sve nabacam u pekac i on radi, a tek ujutro kad vas budi miris domaceg hljeba! uh…preporuka od srca!
i samo da dodam, kad sam pocinjala sa zitaricama, na rodi sam dobila savjet za heljdu da nije dobra za bebe, cak ni malu djecu do 5 .godine (jer sam pitala, puno je koristim) …navodno jako opterecuje crijeva, ali moram naci izvor pa javim!
14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)
8:07 pm
Members
NVO Clanstvo
23/10/2010
8:24 pm
Auu, nisam joj valjda nesto stetila, ja sam joj pocela sa 7 mjeseci!? Nisam vidjela da ima problema, a tada sam je dosta pratila, najvise zato sto sam pomislila na celijakiju (slabo je uvijek napredovala, i sada ima manju kilazu nego sto treba, ali se to ne primjecuje vise), o tome cu malo na temu dojenja. Nego, sramota me, ali, evo da vam kazem: imam pekac vec godinu i 3-4 mjeseca. Stoji neotvoren! Najvise zato sto nam sa njim nikada nisu dosli recepti, marka je Vorner, a kupljen na snizenju, kao i sve u mojoj kuci. Poslednji bio u radnji. Razlog: citala sam da svaki aparat ima svoje recepte, da nece uspjeti sa nekog drugog recepta, da ostaju nozici itd. Obzirom da smo malenu do punu godinu pazili sa glutenom (probala sa 8 mj. pa morala napraviti pauzu do godine), pekac je stajao. Onda sam bila u Cg-u na odmoru, pa ovamo, pa opet dolje, pa ovamo, pocela u vrtic, stalno neka guzva i tako. Evo vec od NG govorim kako cu uzeti prava brasna i da pocnemo. Inace, hleb kupujem samo od 1 priv. pekare: integralni i jecmeni. I super su nam.
Hajde Mamika otvori temu i postavljaj recepte. Ne samo za hleb, vec sve sto se mijesi (volim priganice, zapravo OBOZAVAM, ali mi nikad ne ispadnu kao u “Cosak”). Volim i prijesne priganice, pite, svasta nesto od tijesta. Ajde, postavi, a ja cu staviti recept za taranu i super makovnjacu/orasnicu.
9:07 am
Sastojici:
– 400 g glatkog brašna
– 200 ml mlake vode
– 20 g svježeg kvasca (½ kockice)
– ½ kasicice šećera
– 1 kasicica soli (5 g)
Ulje za przenje
Priprema:
Dodajte sol i preostalih 1.5 dcl mlake vode pa zamijesite glatko tijesto. Prekrijte ga kuhinjskom krpom pa stavite na toplo mjesto da se duplo digne; dovoljno je ispod posude s tijestom staviti manju posudu s toplom vodom.
Na pobrašnjenoj radnoj podlozi, razvaljajte tijesto debljine 5 – 8 mm, narežite na kvadriće veličine 8×10 cm (ili manje) i pustite ih pokrivene kuhinjskom krpom 10 minuta.
U srednje velikoj tavi ugrijte ulje i isprzite puhance tako da svaki stavite u ulje prvo na stranu koja je na radnoj površini bila okrenuta prema gore (na ovaj način se napuhnu). Čim prestanu cvrčati okrenite ih na drugu stranu i opet ispecite do lijepe zlatno-žute boje.
Izvadite ih šupljikavom žlicom na kuhinjski papir da upiju višak masnoće.
11:31 pm
cao Tajchi,
vidim da trazis recepte od tijesta,a ja imam extra za priganice,nadam se da ce ti se svidjeti:
-2 cijela jaja
-2 zumanca
-solja od bijele kafe vode
-solja od bijele kafe mlijeka
-pola kasike soli
-pola kasike secera
-2kasike ulja
-kasicica germe
-casica rakije
-oko kilogram brasna
2 cijela jaja i 2 zumanca umutiti zicom za lupanje,zatm dodati vodu,mlijeko,so,secer,ulje,germu,rakiju(ona se dodaje da bi priganice manje ulja upijale),a zatim postepeno sipati brasno,sipati ga da tijesto bube meko odprilike kada ostaje trag za kasikom tada je dobro.Kada tijesto pocne da nadolazi,supenom kasikom(odprilike pola nje,ili po zelji)koju drzimo stalno u casi sa vodom,odvajamo tijesto i przimo u dubokoj masnoci,na jakoj vatri(sto je najjace same se okrecu)a mozete i vi,gotove su kad dobiju zlatno zutu boju,izvaditi ih na salveti kako bi upike ostatak masnoce.
P.S.Slicne su onima u “COSAK”
AKO IH PROBATE OCEKUJEM KOMENTAR…
8:31 pm
Snezana, ovaj recept moram da probam!
Samo sam htjela u vezi ove teme jos da dodam da sam od skoro pocela da joj pravim puding od tapioke. Ona nije zitarica, ali nema gluten, sto je bitno za djecu koja ne smiju. Tapioku skuvam, dodam ispasirano voce, i, obzirom da je to dezert, odozgo joj narendam crnu cokoladu. Tapioka nema nikakvog ukusa, pa, ako ne dodam voce, dodam malko fruktoze, mada je to vrlo rijetko. Mnogo je lijep puding. Ima negdje i recepata po netu za tortilje od tapioke, ali, to tek treba da istrazim.
1:24 pm
Molim za pomoc neiskusnoj mami. Trbamo da pocnemo sa dohranom i to sa rizom. Kupila sam hipove rizine pahuljice jer drugih nije bilo. Ako sam dobro shvatila upustvo pahuljice se razmute u adaptiranom mlijeku (beba koristi adaptirano mlijeko). Jesam li u pravu?
Planiram da bebi dajem 3-4 dana rizine pahuljice, pa bih onda krenula sa sledecim zitaricama. Preporucili su mi kukuruzne pahuljice.
Kakva su vasa iskustva i savjeti za mame pocetnice?
1:44 pm
Mislim da mogu i sa vodom da se mijesaju, a i sa adaptiranim mlijekom. U tom prvom intervalu idu od zitarica
riza, rizine pahuljice, palenta,guinoa,proso
a od voca i povrca jabuka, tikva, kriske, tikvica…
sve prvo posebno pa u kombinacijama kasnije. tipa palenta i kruska, palenta i kabuka, rizine pahuljice i kruska, proso i tikvice…
4:11 pm
Members
NVO Clanstvo
23/10/2010
4:19 pm
Dakle sa sest mjeseci, rizine pahuljice, riza, palenta, proso, quinoa, jedno po jedno na svaka tri do cetiri dana se mijenja nova naminica da bi se mogla primijetiti bilo kakva alergija i povezati sa alergenom.
Od voca kruske i jabuke, u tom prvom mjesecu, a od povrca tikva, tikvice, keleraba.
kad se na primjer isprobaju palenta i tikvice, to dvoje se moze kombintovati, i onda sve ostalo redom. U sedmom mjesecu nove stvarcice.
Savjetuje se da se krene samo sa jednim obrokom, dok se beba malo ne privikne, pa uvoditi i drugi i treci. sve zavisi kako ce beba prihvatiti. Mlijeko ostaje i dalje veoma bitna stavka, sve isto kao prije samo mu se dodaju ostale namirnice jer se potreba za kalorijama kod beba povecava kako rastu.
Most Users Ever Online: 146
Currently Online:
17 Guest(s)
Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)
Top Posters:
mamika m: 1304
Ana P: 543
lara92: 415
Budimka G: 386
svetlana22: 335
Cekalica N: 333
Member Stats:
Guest Posters: 232
Members: 3374
Moderators: 0
Admins: 0
Forum Stats:
Groups: 7
Forums: 33
Topics: 1045
Posts: 23482
Newest Members:
jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268Administrators: