A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

No permission to create posts
sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Zitarice u dohrani
18/02/2011
6:15 pm
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

dok sam citala Tajchin post pomislila sam da joj preporucim pekac, kad ono malo dalje vi o tome 🙂

ja ga imam, vec dvije godine radi kao sat! to je po meni prava stvar! imam mulineksov, ow2000 model, super, super je !  sta da vam kazem kad sam u njemu i ajvar pravila!  a tijesto vise ne za sta ne radim rucno, sve nabacam u pekac i on radi, a tek ujutro kad vas budi miris domaceg hljeba!  uh…preporuka od srca!

 

i samo da dodam, kad sam pocinjala sa zitaricama, na rodi sam dobila savjet za heljdu  da nije dobra za bebe, cak ni malu djecu do 5 .godine (jer sam pitala, puno je koristim) …navodno jako opterecuje crijeva, ali moram naci izvor pa javim!

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

19/02/2011
12:14 am
Tajchi
Guest
Guests

Mamika, molim te, nadji mi to za heljdu. Ove godine smo vise koristili ovsenu kasu, cak i tapioku, a heljdu svega par puta, ali, prosle jesam vise (ne precesto, 1 -2 puta nedeljno). Voljela bih da procitam jer nigdje nisam nasla, a i dr nije imala nista protiv nje.

19/02/2011
8:07 pm
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

ne mogu Tajchi nigdje da nadjem, svugdje nailazim na sve pohvale heljdi, i da ide od 8 mjeseci, ali kazem ti na rodi su mi rekli Ne! i trazila sam linkove itd ali ne mogu da nadjem, ajde vidjecu jos pa cu javiti…

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

19/02/2011
8:24 pm
Tajchi
Guest
Guests

Auu, nisam joj valjda nesto stetila, ja sam joj pocela sa 7 mjeseci!? Nisam vidjela da ima problema, a tada sam je dosta pratila, najvise zato sto sam pomislila na celijakiju (slabo je uvijek napredovala, i sada ima manju kilazu nego sto treba, ali se to ne primjecuje vise), o tome cu malo na temu dojenja. Nego, sramota me, ali, evo da vam kazem: imam pekac vec godinu i 3-4 mjeseca. Stoji neotvoren! Najvise zato sto nam sa njim nikada nisu dosli recepti, marka je Vorner, a kupljen na snizenju, kao i sve u mojoj kuci. Poslednji bio u radnji. Razlog: citala sam da svaki aparat ima svoje recepte, da nece uspjeti sa nekog drugog recepta, da ostaju nozici itd. Obzirom da smo malenu do punu godinu pazili sa glutenom (probala sa 8 mj. pa morala napraviti pauzu do godine), pekac je stajao. Onda sam bila u Cg-u na odmoru, pa ovamo, pa opet dolje, pa ovamo, pocela u vrtic, stalno neka guzva i tako. Evo vec od NG govorim kako cu uzeti prava brasna i da pocnemo. Inace, hleb kupujem samo od 1 priv. pekare: integralni i jecmeni. I super su nam.

Hajde Mamika otvori temu i postavljaj recepte. Ne samo za hleb, vec sve sto se mijesi (volim priganice, zapravo OBOZAVAM, ali mi nikad ne ispadnu kao u “Cosak”). Volim i prijesne priganice, pite, svasta nesto od tijesta. Ajde, postavi, a ja cu staviti recept za taranu i super makovnjacu/orasnicu.

20/02/2011
9:07 am
Kristina M
Guest
Guests

Sastojici:

–  400 g glatkog brašna

–  200 ml mlake vode

–  20 g svježeg kvasca (½ kockice)

–  ½ kasicice šećera

–  1 kasicica soli (5 g) 

Ulje za przenje

 

Priprema:

Stavite brašno u zdjelu i napravite udubljenje u koju ćete staviti svježi kvas razmućen u 0.5 dcl mlake vode s malo šećera. Pustite na toplom da se kvas digne.

Dodajte sol i preostalih 1.5 dcl mlake vode pa zamijesite glatko tijesto. Prekrijte ga kuhinjskom krpom pa stavite na toplo mjesto da se duplo digne; dovoljno je ispod posude s tijestom staviti manju posudu s toplom vodom.

Na pobrašnjenoj radnoj podlozi, razvaljajte tijesto debljine 5 – 8 mm, narežite na kvadriće veličine 8×10 cm (ili manje) i pustite ih pokrivene kuhinjskom krpom 10 minuta.

U srednje velikoj tavi ugrijte ulje i isprzite puhance tako da svaki stavite u ulje prvo na stranu koja je na radnoj površini bila okrenuta prema gore (na ovaj način se napuhnu). Čim prestanu cvrčati okrenite ih na drugu stranu i opet ispecite do lijepe zlatno-žute boje.

Izvadite ih šupljikavom žlicom na kuhinjski papir da upiju višak masnoće.

21/02/2011
11:31 pm
Snezana
Guest
Guests

cao Tajchi,

vidim da trazis recepte od tijesta,a ja imam extra za priganice,nadam se da ce ti se svidjeti:

 

-2 cijela jaja

-2 zumanca

-solja od bijele kafe vode

-solja od bijele kafe mlijeka

-pola kasike soli

-pola kasike secera

-2kasike ulja

-kasicica germe

-casica rakije

-oko kilogram brasna

 

2 cijela jaja i 2 zumanca umutiti zicom za lupanje,zatm dodati vodu,mlijeko,so,secer,ulje,germu,rakiju(ona se dodaje da bi priganice manje ulja upijale),a zatim postepeno sipati brasno,sipati ga da tijesto bube meko odprilike kada ostaje trag za kasikom tada je dobro.Kada tijesto pocne da nadolazi,supenom kasikom(odprilike pola nje,ili po zelji)koju drzimo stalno u casi sa vodom,odvajamo tijesto i przimo u dubokoj masnoci,na jakoj vatri(sto je najjace same se okrecu)a mozete i vi,gotove su kad dobiju zlatno zutu boju,izvaditi ih na salveti kako bi upike ostatak masnoce.

                                                                   P.S.Slicne su onima u “COSAK”

AKO IH PROBATE OCEKUJEM KOMENTAR…Wink                                                                                       

23/02/2011
8:31 pm
Tajchi
Guest
Guests

Snezana, ovaj recept moram da probam!

Samo sam htjela u vezi ove teme jos da dodam da sam od skoro pocela da joj pravim puding od tapioke. Ona nije zitarica, ali nema gluten, sto je bitno za djecu koja ne smiju. Tapioku skuvam, dodam ispasirano voce, i, obzirom da je to dezert, odozgo joj narendam crnu cokoladu. Tapioka nema nikakvog ukusa, pa, ako ne dodam voce, dodam malko fruktoze, mada je to vrlo rijetko. Mnogo je lijep puding. Ima negdje i recepata po netu za tortilje od tapioke, ali, to tek treba da istrazim.

23/02/2011
8:35 pm
Tajchi
Guest
Guests
21/02/2012
1:24 pm
sanidej
Guest
Guests

Molim za pomoc neiskusnoj mami. Trbamo da pocnemo sa dohranom i to sa rizom. Kupila sam hipove rizine pahuljice jer drugih nije bilo. Ako sam dobro shvatila upustvo pahuljice se razmute u adaptiranom mlijeku (beba koristi adaptirano mlijeko). Jesam li u pravu?

Planiram da bebi dajem 3-4 dana rizine pahuljice, pa bih onda krenula sa sledecim zitaricama. Preporucili su mi kukuruzne pahuljice.

Kakva su vasa iskustva i savjeti za mame pocetnice?

21/02/2012
1:44 pm
Kristina M
Guest
Guests

Mislim da mogu i sa vodom da se mijesaju, a i sa adaptiranim mlijekom. U tom prvom intervalu idu od zitarica

riza, rizine pahuljice, palenta,guinoa,proso

a od voca i povrca jabuka, tikva, kriske, tikvica…

sve prvo posebno pa u kombinacijama kasnije. tipa palenta i kruska, palenta i kabuka, rizine pahuljice i kruska, proso i tikvice…

21/02/2012
2:32 pm
sanidej
Guest
Guests

Mogu da kupim obicnu palentu kao za odrasle?

21/02/2012
2:46 pm
Kristina M
Guest
Guests

moze slobodno, mozda najbolje u prodavnici zdrave hrane, sto sitnija to bolja. tamo imaju i proso i quinoa-u, barem, bi tremalo:)

21/02/2012
4:08 pm
Tamara 2
Guest
Guests

Kad smo vec kod dohrane,mozete li mi reci kad beba pocne da se dohranjuje zitaricama i sl hranom,kako to kombinovati sa dojenjem???kad se sta daje,ocu reci kad doji a kad druga hrana???mi cemo jos malo poceti pa da se pripremim

21/02/2012
4:11 pm
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

od divele je najsitnija palenta koju sam ja nasla.

Tajchi, nekako mi je romaklo ovo gore da si trazila recepte za pekac, napisacu ovih dana ili cu staviti neke linkove, a ne znam zasto ne bi mogli isti recepti u razne pekace, svaki mijesi i pece…

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

21/02/2012
4:19 pm
Kristina M
Guest
Guests

Dakle sa sest mjeseci, rizine pahuljice, riza, palenta, proso, quinoa, jedno po jedno na svaka tri do cetiri dana se mijenja nova naminica da bi se mogla primijetiti bilo kakva alergija i povezati sa alergenom.

Od voca kruske i jabuke, u tom prvom mjesecu, a od povrca tikva, tikvice, keleraba.

kad se na primjer isprobaju palenta i tikvice, to dvoje se moze kombintovati, i onda sve ostalo redom. U sedmom mjesecu nove stvarcice.

Savjetuje se da se krene samo sa jednim obrokom, dok se beba malo ne privikne, pa uvoditi i drugi i treci. sve zavisi kako ce beba prihvatiti. Mlijeko ostaje i dalje veoma bitna stavka, sve isto kao prije samo mu se dodaju ostale namirnice jer se potreba za kalorijama kod beba povecava kako rastu.

21/02/2012
5:08 pm
Tamara 2
Guest
Guests

aha,hvala puno…nemas sad vremena da piskaram jer se cudoviste probudilo,al postavcu ja jos par hiljada pitanja LaughLaughLaugh

22/02/2012
12:22 am
Tajchi
Guest
Guests

Mamika hvala, pekac je u punoj upotrebi. A malo, malo, zamijesim i rucno pa pecem u serpi (kukuruzni, hleb bez mijesenja, Irski hleb sa sodom, hleb sa jogurtom i pavlakom…). Sad sam se opustila pa probam razne kombinacije, usla sam u stos 😉

22/03/2012
9:50 pm
lucidna
Guest
Guests

Uzela sam proseno brasno e sad zna li neko kako da ga spremam?

Je li bolje za bebu da uzmem proso onaj u zrnu pa da ga kuvam i mixam ili moze nesto da se napravi i od brasna?

22/03/2012
9:58 pm
Ana P
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 543
Member Since:
16/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Ja sam uvek koristila u zrnu, pa ga gnjecila, ali pretpostavljam da mozes da skuvas i brasno kao sto bi kuvala griz ili kasu.

Ja sam u obliku kase kuvala ovas, rizu i jecam, tako da bi i proso trebalo da moze

22/03/2012
11:08 pm
Kristina M
Guest
Guests

Pocni sa brasnom pa poslije predjes na proso zrnu. I ja sam ga kao Ana kuvala, u vodi, dok ne dobijem kasu

No permission to create posts
Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
17 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

SOS linija baner

SOS linija baner