A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_TopicIcon
dijete se ne okrece na svoje ime
Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 (0 votes) 
11/02/2015
9:55 pm
ivana l
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 50
Member Since:
12/12/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Dragi forumasi.

Moja cerkica ce za par dana da napuni 2 godine. Rodjena je prirodno ocjena 9/10. Kao beba bila je mirna i dobra. Uredno vakcinisana, bez vecih prehlada ili bolesti.

Naime ja sam u zadnje vrijeme jako zabrinuta za nju. Ona nece da se okrene kada je ja zovem imenom. Kad odlazim negdje ili dolazim nema neku reakciju, potpuno joj je svejedno ko je kod nje i ko je pazi. Ne ide u vrtic, vecinu vremena provodi sa mnom i sinom od 4 godine. Slabo i prica mama, tata, ode, kokolada, banana i sl. Ali samo kada njoj treba ili se njoj jede. Od malena joj je ista rutina. Zna se kad je rucak, spavanje, kupanje i sl.

Nisam ja toliko zabrinuta sto ona ne prica niti pokusavam da je poredim sa sinom, znam da je svako dijete za sebe i do sada nisam ni razmisljala o ovome sve misleci mala je. Istina je da se njoj nije posvecivala prevelika paznja kao sinu, sve d aon ne bi bio ljubomoran, a daleko od toga da se sa njom ne radi. ali ona nije zainteresovana za nikoga. Voli pojedina mjesta u kuci da na njima sjedi ili se igra. Slaze kockice tj nize veliku kulu i tacno pravi ravnotezu da joj ne padne. Oblike na slagalici sama ukapira gdje koji ide, ali mene zabrinjava to sto ona nema reakciju da se bar okrene kada je zovnem, da mahne kad je pozdravlja. Potrebno mi je misljenj esvih vas da li treba da je pustim jos malo ili da vec krenemo kod psihologa ili negdje dr.

Za ovih 2 godine jos nijednom mi nije potrcala da me zagrli ili poljubi, uglavnom je ja gnjavim i izljubim i ona se smije. Babe kad joj dodju nema onog radovanja kao sto djeca znaju babama da se obraduju. Kad joj nesto treba npr. oce vode stane kod sudoperre sa flasicom da joj sipam, ili ako hoce bojicu uhvati me za ruku da joj dohvatim.

Molim vas pisite vasa iskustva. Pozdrav

12/02/2015
10:47 am
ivana l
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 50
Member Since:
12/12/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Nije isla ni na kakve detaljnije preglede, osim kad je prehlada pa je klasicnopregledaju a povescu je sakako. Mada ona kad joj tiho pjevam ponekad nastavi npr. kad pjevam bila mama kukuka kukuka bio tata… ona nastavi taranta, tako da pretpostavljam da cuje. Ali svakako je vodim samo da se dobro raspitam gdje, ne bih ni da je sad bombardujem sa doktorima jer se mnogo boji od nnjih i place.

12/02/2015
5:26 pm
majski2012
Novajlij(k)a
Members
Forum Posts: 2
Member Since:
12/02/2015
sp_UserOfflineSmall Offline

Slazem se sa podgoricankom,ako bude sve u redu kod orl,treba poci kod dr ili psihologa da se vidi zasto je dijete indiferentno,narocito kad ste vi u pitanju.

12/02/2015
9:09 pm
ivana l
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 50
Member Since:
12/12/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

vec sam zakazala kod psihologa, bolje sprijeciti nego lijeciti u svakom slucaju. Hvala vam na odgovorima.

14/02/2015
3:15 pm
JovanaKnezevic
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 19
Member Since:
09/06/2011
sp_UserOfflineSmall Offline

Bas sad trazim da ima li slicna tema, pa evo ovdje cu napisati sta nas muci.

Cerka ima 3 godine i nerazvijen govor, koristi samo ono najosnovnije – mama, tata, baba, deda i sl. Za sve pojmove ona ima svoju “rijec”, na pr. voda je do, macka je ma, kuca je ku, itd, uglavnom je to jedan slog, najcesce prvi.  Desava se da neke rijeci izgovara i upotrebljava ih ispravno, ali onda ih “zaboravi” i nema sanse da mozemo da je natjeramo da ih kaze ponovo. Nema razvijen maltene nikakav oblik recenice (na primjer kad hoce da zovne brata -Danilo se zove- da se popne kod nje na krevet kaze – didi po).

Isto je imala period (i sad se desi) da nece da se odazove, tj. ako nju nije interesovalo nismo je mogli dozvati. Timpanometrija u redu, takodje i nalazi na celijakiju negativni (to nam je prvo predlozeno da uradimo da se vidi je li uzrok tome fizioloske prirode). To je vremenom prestalo, ali bili smo uporni. Uglavnom je tv bio taj koji joj odvlaci paznju, pa smo tu vrstu “zabave” sveli na minimum. 

Ide u vrtic, ali se tamo ne druzi sa djecom, uglavnom sama se igra, eventualno pomalo sa bratom ponekad (on puni 6 godina za nekoliko dana)niti je to na zalost mjesto gdje rade sa djecom puno, a sa njom treba puno rada.

Izuzetno burno reaguje na negaciju sa bilo cije strane, na odgovor NE odmah place, baca se, i nece uopste da saslusa sta joj se govori (iako to uglavnom bude : ne moze odmah, dodji do mene i dacu ti to/ uradicu to)

Svjesni smo da je ponasanje neuskladjeno sa uzrastom.

Prije 10tak mjeseci smo prvi put posjetili razvojno savjetovaliste kbc-a, tacnije logopeda, jer do tada je samo pedijatar pratila razvoj. Nije nam nista posebno receno, samo da treba da radimo sa njom, i da je na osnovu toga kako se ponasa, hipersenzibilna. Isli smo ponovo kod iste dr (koja je uzgred, izuzetno ljubazna i prijatna i od koje Natasa nije bjezala, sto je zacudjujuce, jer se izuzetno tesko prilagodjava na nove ljude i situacije).

Poveli bismo je i kod djecjeg psihologa, samo me interesuje preporuka. 

Takodje, vasa iskustva ce mi znaciti najvise!

Pozdrav za sve

15/02/2015
9:09 pm
Kristina M
Guest
Guests

Meni je odmah palo na pamet ovo a ne znam da li Vam moze koristiti https://www.roditelji.me/blog/2…..u-razvoju/

22/02/2015
4:09 pm
JovanaKnezevic
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 19
Member Since:
09/06/2011
sp_UserOfflineSmall Offline

Hvala puno Kristina, vjerjuem da cemo sto prije krenuti i sa ovim, nisam ni znala da postoji

18/06/2016
8:14 pm
ivana l
Forumaš(ica)
Guests

Members
Forum Posts: 50
Member Since:
12/12/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Da osvezim. Nakon godinu dana i pola godine rada svakodnevno sa logopedom zatim tri mjeseca provedenih u bg dosli smo do faze prepoznavanja svih predmeta voce povrce igracke bukvalno svega sto joj se pokaze. Imenuje i ponekad spoji do tri rijeci. Sada kao papagaj ponavlja za nama ako ja kazem oce lina supu ona kaze hoce jina supu. Ovdje nastavili logopeda tri puta nedeljno a jos malo cemo da ukljucimo i defektologa. Sada na uzrastu od tri godine i 4 mjeseca. Nalazi peptidurije rafjene u bg poviseni pa je na bezglutensku i kazeinsku dijetu. Mogu reci da otkad je na dijetu bolje jede i cini mi se da je zdravija. Fizicki lijepo napreduje i razvija se. Dobili smo odgovor na pitanja kako se zoves koliko imas godina i negaciju neces kad nesto ne zeli. Sad nam predstojiborba da do skole uspijemo da ostvarimo kompletnu komunikaciju. Ako imate neku preporuku za defektologa u podgorici molim vas javite. Naravno i svaki savjet da konacno dobijemo spontani govor je dobrodosao. Pozdrav za sve

Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
15 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

SOS linija baner

SOS linija baner