A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

No permission to create posts
sp_Feed Topic RSS sp_Related Related Topics sp_TopicIcon
nacionalna nedjelja dojenja
19/10/2012
11:14 am
Nela86
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 158
Member Since:
01/08/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Mozda ja reagujem malo napadno mojim postom, ali mi je prosto zao sto je tako ispalo jer je zaista sve bilo pozitivno. Niko nije pominjao AD mlijeko niti su bile reklame za to. Poklon paketi su sadrzali proizvode kao sto su chiccova krema protiv strija, hidrantna krema, nove chicco pelene koje su od 100% pamuka, aventova cucla i bocica i sl. Jedina hrana koja je pominjana (mada ne i promovisana znacajno) su HIPPO kasice kad se pocne sa dohranom od navrsenih 6 mjeseci.

19/10/2012
11:23 am
Ana P
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 543
Member Since:
16/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Nela, nikako ne mislim da si bila napadna, na kraju, ti si jedina ovde licno prisustvovala tim casovima. Drago mi je da ti koriste i zaista je odlicna inicijativa zena koje stoje iza te skolice.

Ja se jedino uplasim kad cujem izjavu slicnu izjavi te babice na TV, da ostali saveti koje daju u vezi dojenja nisu sasvim dobri.

Skoro smo razgovarale sa jednom sestrom zaduzenom za dojenje koja nam je rekla da zenama savetuje da se u prvim danima izmuzaju i daju bebama da piju iz flasice jer bebe ne mogu da povuku kako treba! Takvih netacnih saveta koji mogu da naprave vise stete nego koristi se plasim, i zato sam onako odreagovala.

Opet da me ne shvatite pogresno, nemam nista protiv protiv krema, tufera, flasica i pumpica.

19/10/2012
11:49 am
mamika m
Member
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 1304
Member Since:
23/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Nela, nisam rekla da je skola pala u sjenku reklama, nego se takav utisak dobija iz priloga na tv. protiv flasica i pumica za izdajanje nemam nista, cak sta vise izdajanje me ponekad spasava, samo sto flasica nije simbol izdajanja vec ad, i  protiv toga sam da se ta poruka salje zenama koje jos nisu ni pokusale (mislim na prvorotke)  

ovdje je prica o prilogu na tv , a za babicu Lepu i samu skolu sam rekla da je to “lijepa prica ”  tj. ono sto je dobro i pozitivno…

14.4.99/12.6.10/10.6.12 ja presretna :)

19/10/2012
12:39 pm
Budimka G
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 386
Member Since:
01/03/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Nasa draga Danchy bi ovo jako dobro iskomentarisala iz ugla nekog ko se bavi komunikacijama i medijima. Treba dobro razmisliti i osmisliti koja je osnovna poruka svake emisije ili teksta i kao je prenijeti javnosti. Nisam previse u ovoj prici (bicu ako Bog da brzo ponovo), ali iscitavajuci vase postove vidim da uvijek treba razmisljati kako to izgleda nekome sa strane i kakva poruka se salje cak i ciljnoj grupi, u ovom slucaju dojiljama i trudnicama. 

Ako se sjecate, slicno i mnogo drasticnije smo reagovali, ja pogotovo, na onu emisiju o prebukiranosti u vrticima. Zaboljelo me to sto je na kraju ispalo da to uopste nije problem, a mi skapasmo kako da ga rijesimo….

Svakako je dobro da imamo i nekog ko je bio tamo i ko je shvatio pravu poruku, ali i nekog ko je to gledao i slusao i ukapirao nesto sasvim drugo. Za samu emisiju ili sta vec, to uopste nije dobro. 

19/10/2012
12:43 pm
Avatar
Danijela K
Forumaš(ica)
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 79
Member Since:
23/11/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Baš mi je žao što nisam gledala prilog… Frown

19/10/2012
12:56 pm
Avatar
lara92
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 415
Member Since:
27/08/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

I ja kad sam čula izjavu babice pomislila sam što i Ana, ali kad sam premotala shvatila sam da je mislila zna koja neće imati problema, a sa ostalima treba raditi. Ali tako je ispalo i većina će tako protumačiti, jer stvarno prečesto čujemo tu rečenicu.

Ja sam npr išla i privatno kod dr sa bebom, i kako je malo napredovao, doktorica je predložila da idemo u bolnicu na ispitivanja jer po njoj izgleda neuhranjeno – sav je u stomaku, a nema sala na rukama, nogama, guzi. Pitala sam – a šta ću sa dojenjem (jer mora ostati tamo), i odgovor je bio nema veze, hraniće ga oni. Ali ostaću bez mlijeka, sestra je dodala da se mogu izmuzati i nositi, dr taj dio nije bio važan. Doktorica me pogledala i rekla da sa tolikim dojkama mlijeka sigurno ima, a kada je probala da izmuze nije umjela ni kapi i napisala u izvještaju da su dojke voluminozne ali prazne. E pa ja sa tim praznim dojkama dojim bebu evo puna 3 mjeseca bez kapi dohrane. Nisam je poslušala i nisam pošla u bolnicu, iako mi je bilo jako teško i pitala sam se da li griješim, jesam li ugrozila bebu, ali sam znala da ako odemo, završili smo sa dojenjem. U domu zdravlja više doktora je reklo da je beba potpuno zdrava i samo predlagalo kontrolu težina, a za tu hipotrofiju koju je ona konstatovala su rekli da je to normalno jer malo dobija na težini. E kako sada sa ponosom gledam u malu, ali ipak buckastu guzu, u slatke ali masne butkice, i fine moje dugačke ručice i prstiće.

Eto, ona je vidjela dojke, i šta to znači, nije se srela sa takvim i odmah je donijela zaključak da nema mlijeka. Dok je dr u dz detaljnije pogledala, i mlijeko je štrcalo na sve strane. Da sam pošla u bolnicu samo bi ga izmaltretirali, a ja bih sigurno ostala bez mlijeka jer kod mene izmuzanje nije moguće, možda ručno, ali pumpice kod mene ne rade. Samo je sreća što mi je drugo dijete pa znam kako moje grudi izgledaju kad ima mlijeka i kako funkcionišu. Da mi je bilo prvo vjerovatno bih posle te njene dijagnoze batalila dojenje. I nikada ne bih mogla sebi da oprostim.

19/10/2012
3:19 pm
Nela86
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 158
Member Since:
01/08/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Lara92, upravo tako kao sto si rekla. Juce kad sam cula babicu da je rekla “kad pogledam dojku vidim moze li da doji…” tacno sam pomislila da ce se pogresno protumaciti, jer zena nije mislila da li neka majka moze da doji ili ne, nego kad pogleda dojke vidi hoce li imati poteskoca i da li mora raditi na tome… Cak je i na TVu u nastavku rekla da daje veliki prioritet ishrani majcinim mlijekom sto nije bas ni malo lako, i kako treba pomoci majci da odrzi mlijeko.

A TV prilog je ispao tako kako jeste… (sigurno da to nije s namjerom, jer je i novinarka bila vrlo prijatna i cak otvoreno pomenula kakvih je ona imala problema tokom dojenja ali da je ipak uspjela i istrajala u tome da godinu dana doji svoje dijete). Nego, na prilogu je previse kadrova gdje mi listamo kataloge, previse proizvoda u pozadini koje reklamiraju i sl. pa je ispalo tako kako jeste i stvorilo pogresan utisak. Mada je i ocekivano kad vec rade ovakve skole i predavanja samoinicijativno, neka se malo i izreklamiraju i dobiju medijskog prostora. Ali shvatam kako to nekome sa strane moze da izgleda…

Nego kao sto sam i rekla, babica Lepa je jako iskusna i mislim da bi bilo korisno pozvati je kad god su neka predavanja na slicne teme. Proslog mjeseca je pricala o njezi djeteta nakon izlaska iz porodilista, o kupanju, pupcaniku, higijeni, o podoju i o tome kako prvih nedjelja treba dojiti na svaki zahtjev bebe, o presvlacenju i oblacenju, kao i o eventualnim problemima/pojavama kod beba i o tome kako ih rijesiti (npr. temenjaca, krmeljavost, i sl) a kada je neophodno javiti se pedijatru (npr. plihovi). Meni je licno sve to bilo jako korisno (da, postoje knjige i literatura, ali drugacije je kad vam neko to uzivo objasni). U sustini, ona na tim predavanjima ne prica o trudnoci, samom porodjaju, tehnikama disanja i sl, ali pretpostavljam da ce to biti teme na ovoj skoli za trudnice u Bloku 5 gdje se ide od 7og mjeseca.

23/10/2012
12:51 pm
mamagaga
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 247
Member Since:
15/12/2011
sp_UserOfflineSmall Offline

Pozdrav zene moje, porodila sam se prije 8 dana Cr. i dobila djecacica juce dosli doma i tu vec nastaju muke :)

Stoga Prvo želim da se zahvalim Ani Pg. koja mi je juce svojim porukama ulila malo nade i samopuzdanja sto se dojenja tice, naime sad se ponasam ko da dojim prvi put imam osjecaj da tek sad nista ne znam a prvog sam bebca dojila …

Kako imam ravne bradavice dojimo sjedeci sto mi je malo teze… i imam rvne bradavice medjutim  beban ih je jako lijepo prihvatio al mi je napravio ragade pogotovo na desnoj imate savjet kako da to sto brze i efikasnije saniram ?

Drugi problem je sto se on budi bukvalno na svakih sat vremena i trazi da jede.. sinoc smo se hranili od pola jedan do skoro dva.. i u 3 je opet poceo neutjesno da place pa smo opet zavrsili da sikimo al u 4:30 ista pjesma tako da vise nisam znala sto da radim .. jutros je relativno ok.. mlijeka ima al ne znam koliko ono grudi mi jos nisu nabrekle i tvrde al polako nadolazi a sve imam osjecaj da je on gladan

Stoga kako da se ponasam da mu dajem svakih pola sata ako trazi ili kako?? znam da se male bebe doje na zahtjev al me sstrah da mu to ne predje u naviku jer su mi sestre u boxu rekle da je jako mirna beba i da se tacno budi na 2.5 sata sto sinoc nije bio slucaj, i da se nadovezem presvlacite li ih i uvece nakon svakog podoja ja sinoc probah al kako ga presvucem tako se on probudi i pocne da place neutjesno pa ja opet na siku.. znam da nesto ne redim kako valja al ne uvidjam sta je to.. valjda se uhodamo za koji dan..

E da i zanima me sto licno milite o sredstvima za podspjesivanje laktacije tipa cajeva i cuh u bolnici za neke kapsule neo mama proizvodjac ej Bios Line pise da su na prirodnoj bazi i sprecavaju grceve kod beba??

23/10/2012
1:15 pm
Kristina M
Guest
Guests

Sve radis kako treba… POtpuno normalna situacija za prve dane nakon izlaska iz bolnice. Mlijeko je krenulo, tek ce da se proizvodi kako beba sve vise sisala i sve ce da se sredi veoma brzo. Nista nemoj da pijes od toga, nema potrebe. Vazno je da unosis dosta vode u organizam, ona je najvaznija to to, ali bi semlijeko skavako stavarlo i bez nje. Sa njom ces biti hidrirana jos bolje i olaksaces proces. MOzes dnevno i po jednu colju caka o koprive da popijes. Kasnje kada krenu po malo gasovi bebi, tek nakon mjesec, mjesec i po popij i po koji caj od kamilice.

Bebi daj da sisa kad trazi, tj kad place neutjesno i nista ga drugo ne moze smiriti. To ti je znak da je sigirno gladan. Ne razmisljaj o navikavanju na spavanje i red jer toga nema sada sigirno. Sada bi najbolje bilo da mu dajes da sisa kada trazi, a to ce sigirno biti cesto jer je u bolnici pio mlijeko adaptirano, i nije mogao da sisa koliko mu je trebalo, pa mora proci nekovrijeme da se uskladite tj da pocne da se stvara onoliko mlijeka koliko mu bude trebalo. Porobaj da mu dajes jedan podoj jednu dojku kako bi izvukao i najmasniji i najhranljiviji dio mlijeka koji ostaje posljednji a bebe su male i nedovoljno snazne prvih dana da ga izvuku sem na taj nacin. POslije cete se vec prebaciti na sistem obje dojke u toku jednog podoja. 

Bradavice mazi poslije svakog podoja svojim mlijekom, malo istisni i premazi i ostavi na vazduhu da se osise. Svaki put kada budes mogla “luftiraj”ih. I uzmi neku kremu sa linolanom on najbrze regenerise tkivo. Vazno je da bebac pravilno uzme bradavicu i areolu tj da sto vise napuni usta kako se ranice ne budu stvarale .

Ima vec dosta savjeta na temi dojite li ili ne i na ostalima u rubrici dojenje pa pogledaj i naravno pitaj sto god te intersuje, tu smo

23/10/2012
2:24 pm
Ana P
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 543
Member Since:
16/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Da izbegnes ragade i da beba pravilno uhvati prostor oko bradavice probaj sa ovim trikom koji je Mamika postavila na drugoj temi (mamika pozajmljujem tvoj link ;) )

 http://www.drmomma.org/2010/08…..trick.html

Vazno je da beba sto bolje uhvati bradavicu kako se ragade ne bi javile, bol pri pocetku podoja je normalan u prvih petnaestak dana, ali ragade nikako ne smemo da dozvolimo.

ako su se vec javile, mazanje mlekom, luftiranje dojki kad god imas prilike, lanolin krema koja se ne ispira pred podoj, i naravno nastavak dojenja i pored prisutnih ragada.

Gledaj da je beba dok sedis stomakom potpuno okrenuta prema tebi i nikako se ti ne naginji nad njim, vec stavi ispod njega neko jastuce kako bi ti bilo lakse da ga drzis i kako bi bio u nivou dojke.

Posto si se porodila carskim mozed i da probas polulezeci polozaj koji bi tebi bio udobniji, a istovremeno bi dojke dobile manje na volumenu. dakle, sednes u polulezeci polozaj, a bebu stavis preko sebe kao na drugoj slicici (across your breasts) koja je ovde prikacena.

helptake.jpg

sp_PlupAttachments Attachments
23/10/2012
2:42 pm
Avatar
lara92
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 415
Member Since:
27/08/2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Sve čestitke Mamagaga, nek ti je živ sin, pa da dojite zadovoljni dugo, dugooo!

Sve su ti već rekli, ali od viška glava ne boli. Doji ga kad god ga ništa drugo ne može smiriti, ma doji ga kad god zaplače, ja sam bar tako i nije se razmazio, ne brini za to. Jer dojenje na zahtjev je jedini pravi način da se uspostavi laktacija. Biće ti naporno, bićeš umorna i neispavana, ali će nagrada doći brzo.

Što se tiče presvlačenja, ja sam ga uvijek presvlačila prije podoja, taman da ga probudim, a posle jedino ako čujem da se ukakio (što je bilo vrlo često u početku).

24/10/2012
4:42 pm
mamagaga
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 247
Member Since:
15/12/2011
sp_UserOfflineSmall Offline

Hvala Vam neizmejrno :)
ana vec sam donekle svikla ove polozaje i mogu reci da su ragade skoro pa prosle,dakle pali…

al i pored mog konstantnog dojenja on nakon svakog podoja trajao on pola sata do sat se nakon maximum pola sata budi placuci trpa ruke u usta i trazi da jede danas bukvalno na 15 minuta se to ponavlja a cujem kako lijepo guta…

24/10/2012
10:14 pm
Kristina M
Guest
Guests

To sto beba stavlja ruku u usta nije znak da je gladna, to je refleks, kao i refleks sisanja i zijevanja, tako da ti to ije mjerilo. Jesi probala da mu dajes jednu dojku jedan podoj? 

24/10/2012
10:36 pm
Ana P
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 543
Member Since:
16/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Jos vaznije, ako sisa cesto, istu dojku nudis u okviru dva sata. Na primer, ako sisa u 1 pa u 2, dajes mu istu dojku. ako do sledeceg podoja prodje vise od sat vremena, menjas dojku.

Ako osetis zatezanje i prpunjenost u dojci koju ne sisa tokom ta dva sata slobodno se izmuzi tek toliko da napetost prodje i blago izmasiraj dojku.

Samo hrabro, najteze su ove prve nedelje, ali to uz veru u sebe se brzo prebrodi.

27/10/2012
1:29 pm
mamagaga
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 247
Member Since:
15/12/2011
sp_UserOfflineSmall Offline

sad se hranimo tako jedna dojka jedan podoj danju je super.. nocu vileni od 11-do 3 negdje moguce da ima grcica mada nisam sigurna..

a mlijeko je pocelo super da nadolazi ono tacno princip ponuda traznja sto neko napisa ..

28/10/2012
11:30 am
mamagaga
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 247
Member Since:
15/12/2011
sp_UserOfflineSmall Offline

evo me opet nadam se da nije protiv pravila da oviliko piskaram ovdje al vasm se moram pohvaliti, konacno smo uspostavili neki ritam, super siki i mlijeka ima bas lijepo, dal mi je pomogao Kristitnin savjet vezan za caj od koprive ne znam al mi taj caj jako godi… sinoc smo jeli u 3 i jutros se probudio u 7 tako da je to bas super. Bas ga vidim ono da je jako srecan zadovoljan

Hvala Vam na podrsci i korisnim savjetima necu vas nadam se vise smarati svakakvim pitanjima, valjda je to to al sam morala podijeliti moje zadovoljstvo sa vama :) Ipak ste zasluzne za to

28/10/2012
2:53 pm
Ana P
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 543
Member Since:
16/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Mamagaga, bas mi je drago da je krenulo i da ste oboje zadovoljni :)

Ne brini, nikoga ne smaras pitanjima, ako imas bilo kakvu nedoumicu, pitaj, tu smo, uostalom, bolje na vreme reagovati.

01/11/2012
2:03 pm
mamagaga
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 247
Member Since:
15/12/2011
sp_UserOfflineSmall Offline

evo me ja opet .. valjda ne smeta sto ovdje pisem??

vec dvije noci zaredom mi se desava da u vecernjim satima ima zelenu stolicu do sad sam slusala da je to tzv.”stolica gladi” al citah da ne mora da znaci.. to me i ne bi brinulo da on uvece je neutjesan posle svakog podoja tj. podoja od 10- časova znaci iscijedi mi obje dojke da nema sanse da ista izadje vise i kako mu maknem ciku on u plac.. moja pretpostavka je da je gladan?

jer kako ga naslonim na rame on me grize ono trazi dojku ili primice usnice obrazu mom i cokce… jesam u pravu ili grijesim?

e i sinoc vise u ocaju ja nisam znala sto cu i posle ponoci mu dam jedno 90ml.bebilaka i on super zaspi podrigne lijepo i pajkio je do 4 .. onda sam mu dala da siki jer su grudi bas bile pune i jutros opet u 7 normalno sikio..

al sta se desi u vecernjim satima nije mi jasno.?? jel moguce da tad imam manje mlijeka? jer je on po mom tad mrtav gladan.. Confused

 

a evo na yumama nadjoh ovo pojasnjenje ..da je to razlika izmedju prvog i zadnjeg mlijeka da posisa vise vodenog sadrzaja nego masnog??

01/11/2012
2:11 pm
Cekalica N
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members
Forum Posts: 333
Member Since:
05/04/2011
sp_UserOfflineSmall Offline

Mozda da pokusas da se u vecernjim casovima izmlazas (nakon podoja, cak i ako malo mlijeka iz svake dojke izvuces probaj po 15 min.)? I drzi bebu na jednoj dojci dok ne zavrsite podoj kako bi dosao do kaloricnog mlijeka.
Zelena stolica nije nuzno stolica gladi, to ce ti i ljekari reci, narocito jedna dnevno ne mora da znaci.

"Anyone who lives within their means suffers from a lack of imagination."

01/11/2012
2:35 pm
Ana P
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 543
Member Since:
16/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Mamagaga, meni takvo ponasanje najvise lici na skok u razvoju, kada bebine potrebe za mlekom naglo skoce i beba jednostavno mora mnogo vise da sisa kako bi stvorila vise mleka. Skokovi se javljaju periodicno, uglavnom oko 3. nedelje, 3. meseca, …, ali to su samo okvirne brojke, kod neke bebe se javljaju ranije kod neke kasnije.

Tada ne preostaje nista drugo nego ispratiti bebin ritam i davati da sisa koliko trazi.

Zapamti da cak i kad se tebi cini da su dojke prazne, u momentu dok beba vuce novo mleko se stvara. Isto tako, normalno je da je kolicina mleka manja uvece nego preko dana.

Znaci, bitno je da ne preskacete podoje kako bi se kolicina uskladila sa bebiim potrebama. Preskakanjem podoja da se ‘mleko nakupi’ se ustvari postize kontra efekat jer se tako daje signal telu da je to mleko visak i telo smanjuje proizvodnju.

Zelena stolica nije stolica gladi, zelena boja je ustvari oksidirano mleko, nekad oksidira vec u crevima zbog velike kolicine vazduha, tj. gasova .

Prednje i zadnje mleko se odnosi na mleko u jednoj dojci na pocetku i kraju podoja. Na pocetku podja je mleko vodenasto, a sto beba duze sisa postaje masnije. Zato prvo treba ponuditi jednu dojku da se isprazni do kraja, a kad je beba pusti ponuditi i drugu. Ako beba ne zeli vise nije problem. Bitno je da, ukoliko je beba fino sisala u toku tog podoja, za sledeci podoj prvo ponudite dojku na kojoj nije sisala ili na kojoj je zavrsila podoj, u slucaju da je sisala na obe dojke.

Slobodno pitaj sve sto treba i samo veruj u sebe. Neka sisa, on najbolje zna kad mu treba i kokiko mu treba.

No permission to create posts
Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
14 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner