A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Nocno mokrenje
Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 (0 votes) 
16/02/2012
8:05 pm
montenegrina
Guest
Guests

Noćno umokravanje predstavlja simptom nekoliko poremećaja a posebno je značjano odvojiti monosimptomatsko noćno umokravanje (Monosiptomatsko Enuresu NocturnA)-tj. spontano umokravanje u krevet u toku spavanja kod dece straije od 5 godina, kod kojih je to jedini simptom poremećaja. Doc.dr Zoran Radojčić, dečji hirurg, urolog

Umokravanje u toku spavanja se takođe može javiti se u okviru nekih neuroloških, urološki i psihijatriskih bolesti ali o njima nećemo govoriti jer bi to značajno proširilo i iskoplikovalo ovu našu priču.
Koliko je to čest problem?

Ovaj problem je veoma čest. Kod dece sa 7 godina 10 % dece ima ovaj problem. Bitno je da godišnje 15 % spontano prolazi bez ikakvog lečenja. To koriste nadrilekari kojima često pokušavaju da leče ove pacijenet. Sa 19 godina 0,1 % ljudi i dalje može imati noćno umokravanje, tj. kod njih nije došlo do izlečenja problema od rođenja, i običnio je ovim pacijentima i najteže pomoći.
Zašto se javlja noćno umokravanje

Tri faktora su bitna za nastanak ovog problema.:

 velika produkcija mokraće u toku noći, 
 smanjen funkcionalni kapacitet mokraćne bešike u toku noći kao i
 otežano buđenje u toku spavanja.

Smatra se da ova tri faktora kod svakog pacijenta utiču u različitom stepenu. U ovom trenutku se veruje da je najčešće zastupljen kao glavni faktor velika produkcija urina u toku noći.
Kako reaguju roditelji?

Najmanje jedna trećina roditelja ove dece nije tolerantna prema deci sa ovim problemom. Prvo i najvažnije je da roditelji znaju da deca nisu kriva za ovaj problem i da ona to ne rade namerno.

Važno je da roditeljima objasnimo o čemu se radi i da oni to razumeju. Veoma je važna saradnja roditelja u lečenju ove dece. Lečenje zahteva pozitivan stav roditelja prema ovoj deci, psihičku podporu i pozitivna stimulacija i nagrađivanje u slučaju pozitivnih rezultata.
Kako reaguju deca?

Deca koja se noću umokravaju su veoma često stidljiva, uzdrmanog samopouzdanja, nesigurna. Veoma je važno pomoći imu u ovom periodu kada je njihov psihički razvoj u krizi ali i motivisati ih da se uključe u rešavanje ovog problema. Svesna i nesvesno preuzimanje kontrole funkcije bešike od strane deteta u toku dana, pred spavanje i u toku spavanja je ključni momenat terapije. Svi ostali modaliteti lečenja samo pomažu u postizanju ovog cilja.
Šta je zadatak lekara?

Lekar mora da razjasni da li se radi monosimptomatskom noćnom umokravanju, jer ono zahteva poseban način lečenja. Ukoliko su prisutni dnevni simptomi poremećene funkcije bešike to govori da se radi o drugoj vrsti problema, koji opet zahteva drugačiji tretman.Lekar je dužan da objasni problem roditeljima i detetu , da ih motiviše i uključi u lečenje na pravi način.

Pre medikamentoznog lečenja neophodno je naglasiti da je važno da dete u toku dana pije dovoljne količine tečnosti kao i da redovno prazni bešiku. Često deca sa ovim problemom ne piju dovoljno tečnosti u toku dana i ne prazne bešiku, tako da izmokravanje tek pred spavanje dovodi do preterane produkcije urina u toku noći (jer postoji suptilna kontrola produkcije urina u zavisnosti od toga da li je bešika puna ili prazna).

Ukoliko problem i dalje postoji a dete ima 6,5- 7 godina tj. dovoljnog je uzrasta da može da sarađuje savetuje se terapija dezmopresinom. Dezmopresin je lek koji smanjuje produkciju urina u toku noći, a smanjena produkcija hormona koji ima tu funkciju smatra se glavnim razlogom monosimptomatske enurese nocturne. Ovaj način lečenja dovodi do uspešnosti kod ¾ pacijenata ali kod velikog procenta se javlja recidiv po prestanku lečenja. Bez obzira na uspehe koji su postignuti u ovoj oblasti još ima puno nerešenih problema i različitih modaliteta lečenja. Primena terapija alarm gaćicama je takođe veoma popularana u nekim centrima.

U slučaju neuspeha ovim načinima lečenja neophodno je detaljno urološko ispitivanje kao i kombinovani načini lečenja.

25/02/2012
11:49 pm
mirjana
Guest
Guests

Srednji sin ima 6 i po godina i tek je nedavno prestao dase piški u krevet.

Ne zanm šta sve nisam radila kako bih ga odvikla od toga.Jednostavno, imao je genetsku predispoziciju s obje strane , malo je i razmažen itd. Išla sam po savjet kod pedijatra i dobila sugestiju da primjenim sistem nagrađivanja kad to ne uradi .To je bilo kad je imao 5 godina.Svako jutro kad bi osvanuo suv krevet crtala bih mu po jedan cvjetić u za to namijenjen blokčić.I pomagalo je , mada je u jednom momentu opet nastavio da piški….Čak sam znala i da ga budim po dva puta noću i to je bilo pravo mučenje,jer ima čvrst san i ne može da stoj na nogama kad ga probudim i traje dugo to vođenje (nošenej ) na wc sa sve plačom.A o tečnosti da ne pričam…. na spavanje ide oko pola 9,9 i već od 6, najkasnije 7 ne dajem ništa ….Ni to nije pomoglo… Onda sam htjela da mu vratim pelene na upotrebu, što nije nikako prihvatao sve sa argumentima da on nije beba( u međuvremenu je i došla beba kući, najmalđi brat).

 

Kad sve sumiram, prestao je kad je krenuo u školu.Tako da svi vi koji imate sličan problem nadajte se da ćete ga tek tada riješiti.A do tada, uživajte u kupovini novih dušeka za krevet.

28/02/2012
9:56 am
anki
Guest
Guests

e imamo i mi taj problem, 4 ipo godine i jos uvijek se piski po noci, cak i po danu trpi i tek ide u wc kad se vec malo pisnuo… a djevojčica od 2 ipo godine sasvim suprotno, čak je ne dižem po noci nego se sama budi, mada i to rijetko…

28/02/2012
9:56 am
anki
Guest
Guests

e imamo i mi taj problem, 4 ipo godine i jos uvijek se piski po noci, cak i po danu trpi i tek ide u wc kad se vec malo pisnuo… a djevojčica od 2 ipo godine sasvim suprotno, čak je ne dižem po noci nego se sama budi, mada i to rijetko…

Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
11 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner