A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

No permission to create posts
sp_TopicIcon
Kako spavaju vasa djeca?
Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 Topic Rating: 0 (0 votes) 
09/02/2012
11:00 am
alba
Guest
Guests

Moj sin je uzasno problematican sa spavanjem od samog rodjenja. Imali smo jedan miran period kada je pronasao cebence s kojim je znao jako brzo zaspati. Mada je generalno uvece uvijek pravio probleme (to mu valjda na tatu, da mijenja dan i noc). Uglavnom, preko dana zaspe i spavao bi po 3 sata, al onda uvece nikad da zaspe. Jedno vrijeme smo uhvatili bili ritam, preko dana od 12, 13- 15, otprilike, pa uvece zaspe do 10. Al onda je opet poceo da produzava to nocno nespavanje i do 11.30… Pa onda nekoliko dana nije htio ni preko dana da spava al bi uvece u 8.30 zaspao kao klada. Medjutim, vidjela sam da ga to preiscrpi jer mi je dva puta zaspao u sred citanja knjige, sjedeci! Sad ga stavljam u krevet preko dana ali zvek cini. Skace, doziva, i zaspe tek ako ga prebacimo u nas krevet i legnemo s njim. A onda bi opleo do 5,6 popodne, pa uvece jovo nanovo, zurka. Juce sam ga probudila poslije samo 45 min popodnevnog spavanja i opet sinoc do 11.30 nije zaspao. Sto veli moj muz njemu bi dan trebalo da traje 30sati da bi stigao da se ispava i preko dana i preko noci, ovako mu je dan kratak…

Imate li iskustva sa ovakvim “neredovnim spavacima”? Kako da mu regulisem taj ritam? Mislim da nije normalno da dijete od 2 godine ne spava do ponoci…A ne bih ni da ga sad poslije toliko vremena naviknem na spavanje i uspavljivanje sa nama….

09/02/2012
11:16 am
Kristina M
Guest
Guests

Moji generalno nemaju problema sa spavanjem, ali imaju momenata. Trenutno se mucimo tj ja sa njima odnosno dvoje njih mi u toku noci i pred zoru dolazi u krevet i samnom i sa sve stomakom spavaju, a to se bas i ne moze nazvati spavanjem, barem za mene.

najmladji sin spava po dva puta dnevno u toku dana, po sat, ili jednom tri sata, i legne oko devet i komira se. Dok cerka spava po tri cetiri sata dnevno, ali zato nam krv pije taman do 12. Sto puta sidje iz sobe, ima nesto da nam kaze, da prijavi da se boji, da joj se piski, kaki i tako redom. Ne mozemo od nje pocinuti. 

Ne znam sto bi ti valjalo cinjeti, dako ga brzo prodje:)probaj da ga ostavis u sobu, pa da dolazis svako malo, da mu objasnis da mora da spava, pa dok imas zivaca… Pusti ga neka spava preko dana ali mozda ako budes mogla da ga “nabijedis” da to radi od podneva a ne popodne

09/02/2012
11:25 am
vanjamik
Guest
Guests

eh, kako te razumijem… vjerovala ili ne, vec danima razmisljam da otvorim ovu temu i nikako da nadjem vremena…

evo moje price: sin ima 3g i 8m. od kako se rodio jako lose spava. prava muka. nismo znali sta nas je snaslo. uvece bismo ga kupali cak u 18.30h i do 19h bi on vec spavao. i tako do 1 ujutru, a onda bi krenula nocna parada do 5 ujutru (budjenje na svakih 20 do 40 min) i vec u 5 bismo morali da se budimo :((( ustajali smo u 6 svakog jutra. preko dana bi odspavao po sat i po najvise i to iz dva-tri puta.

jedva smo, kada je napunio 9m, prebacili kupanje na 20h (jer sam morala ranije poceti da radim, a radim po smjenama), i onda bi se opet budio u 1h, a spavao je najduze do 7 ujutru.

sve smo probali – nista nije upalilo. sam je sebi uveo jedno spavanje preko dana u trajanju od 40min do sat vremena (oko 13h). dakle, budjenje u 7h, spavanje u 13h, uvece u 21h u krevet pa kad se uspava. i tako do skoro.  uz to, jako se tesko uspavljuje – po 40min lezimo sa njim, ili je sam u krevetu, dok se ne uspava. cesto i duze.

da moze jos gore od toga smo se nedavno uverili! budi se u 8-9h, nema trika da se uspava preko dana (cak je to i u vrticu odbio), a jedva ga uspavamo (21-22h). cak i kad se uspava preko dana, i to posle dugog lezanja, odspava 20-ak minuta i opet se uvece tesko i kasno uspava.

sve me to puno brine, mali je da ne spava preko dana, a opet nista ne postizem ni sa tim nespavanjem, jer je uvece isto. inace smo vrlo obzirni prema njemu i cesto se salimo da je sav “po protokolu” jer ima red oduvek i toga se drzimo i mi i on. nema odstupanja, sem u nekim posebnim prilikama, ali jako retko. 

skoro sam citala neki tekst u kom pise da bebe koje imaju probleme sa spavanjem takve budu i kasnije u zivotu – kod njega se to tako i pokazalo.

ne znam kako da mu pomognem. izgleda da ga nisam naucila jednu od najvaznijih stvari u zivotu – da spava. a tvoj sin je jos mladji! sta ce raditi za godinu, dve? 🙂

09/02/2012
11:56 am
Ana P
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 543
Member Since:
16/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Moj sin ne spava preko dana od koda je napunio 3 godine.

od kad je bio beba, kad god bi pravio problem sa odlaskom na spavanje, ukidali smo po jedno spavanje.

kad smo skroz ukinuli dnevno spavanje, par dana je bio problem sa kenjkavoscu po podne i uskladjivanju odlaska u krevet, ali se navikao.

ponekad, vrlo retko zaspi po podne kad se probudi jako rano ujutru, ali ga budim posle polasata, 45 minuta.

leze uvece u pola 9, ustaje oko pola8, 8.

09/02/2012
11:58 am
vanjamik
Guest
Guests

pa ni on od pre 2 mjeseca jako retko spava preko dana, ali me cudi to sto se onda uvece se uspava kako treba… opet odugovlaci.

09/02/2012
12:01 pm
Ana P
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 543
Member Since:
16/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

mozda je preumoran, pa ne moze od umora da zaspi, i to se desava.

probaj da ga stavis u krevet vec u 8, vidi kako ce biti

09/02/2012
12:01 pm
Kristina M
Guest
Guests

nama nastariji sin nije spavao od trece godine isto, jednostavno nije bilo sanse, a i u vrticu u koji je tada isao, dio za spavanjeje bio u potpuno drugom dijelu kuce tamo gdje su jaslice, odnosno pored, tako da ziv nije htio sa bebama. Uvrtio je tako bio u glavi. Ali kad je sa 4 godine presao u drzavni vrtic, nije mu bilo druge. Niko ga nje pitao oce li ili nece, morao je. I ja sam se oko toga nervirala, jer mi nije bilo jasno da ceraju i zasto ceraju djecu da spavaju kad vec to nece i ne rade, pa sam im predlagala da donese neki strip ili mikijev zabavnik da se zabavlja dok je vrijeme spavanja, ali nije bilo sanse ni nijanse da su htjeli da cuju. Medjutim, on se privikao na taj rezim i poceo je opet da spava sve do polaska u skolu, dakle naredne dvije godine. Poslije mi je bilo drago sto je sve tako ispalo.

09/02/2012
12:11 pm
alba
Guest
Guests

VEc od tri godine, sad skoro citah, moguce je da se djetetu ukine dnevno spavanje. tj nije neki problem. Al ovaj moj ima tek 2g3m! I rekoh, vidjela sam da mu fali, jer zaspe u sred citanja negdje oko 6.30,7. Cini mi se da je to ipak mucenje. Muz mi kaze da ga pocnemo buditi ranije ujutru, negdje oko 7 pa da vidimo sto ce biti… Sad se budi oko 8.

inace, to kad nije imao dnevno spavanje, spavao je tacno 12 sati! pretpostavljam da mu toliko treba dnevno.

ode rucak!

javljam se kasniej

09/02/2012
12:23 pm
vanjamik
Guest
Guests

uf, kako je sve ovo stresno i za nas i za njih male…

09/02/2012
12:57 pm
Majja
Guest
Guests
10sp_Permalink sp_Print
0

Sto bi moj muz rekao HVALA BOGU NIKAKO! Laugh Obije uglavnom, najkasnije do 9 sati vec spavaju ali su zato ujutru u 6 vec uveliko budne.Obije se bude u toku noci po par puta, mladja uglavnom da sisa a starija ili da piski ili da pije vode i sl. Sve to kratko traje i odmah zaspu ali dovoljno kad moram da ustajem. Da mi je makar ujutru do 8 da spavaju!

Sto se tice dana, mladja spava 2-3 puta po 45 min do 1 sat. Starija rijetko kad kuci spava ali zato u vrticu MORA.

09/02/2012
1:39 pm
Tijana V
Novajlij(k)a
Guests

Members
Forum Posts: 27
Member Since:
13/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Alba, mi smo imali identican problem i u istom periodu kad i vi. Moj sin sada ima 2g i 7m, i upravo sa 2g i 3m je izbacio dnevno spavanje. Isto sam se tako nervirala kao ti sada, a desavalo nam se identicno, da je pomjerao dnevno spavanje (postepeno od 13,14,stigli smo do toga da zaspe u 15) i jedva je uspjevao da zaspe, a onda bi se komirao i spavao do 18h, i naravno opet isao kasno na spavanje 22-23 i spavao do 7-8. Koliko god mi je bilo zao sto je ukinuo to dnevno spavanje (pokusavali smo i budjenje ranije, i budjenje iz dnevnog sna, ali se sve svodilo na mnogo nervoze, a ucinka nije bilo) sad vidim da drugog rjesenja nije bilo, jednostavno mu vise nije bilo potrebno dnevno spavanje. Od tada je, u pocetku u 19, sad u 20 najkasnije u krevetu i spava 12 sati kao top (kad sabarem i prije je toliko spavao 9-10 sati nocu i 2-3 sata danju) i zaspe, bukvalno za 5 min, nekad ne uspije da izgovori ni mamaaa Smile. On perfektno funkcioniše preko dana, ni u jednom momentu se ne vidi na njemu da je umoran, pospan, razdrazljiv i to mi je bilo glavno mjerilo da odustanemo od dnevnog spavanja. Ne kazem da ovo mora da se desi i kod vas, mozda nadjete neki drugi model koji ce vam odgovarati, samo ti kazem da nije kraj svijeta i ako se to desi Wink.

Lilypie Fifth Birthday tickers

09/02/2012
2:03 pm
alba
Guest
Guests
12sp_Permalink sp_Print
0

Lada, dakle potpuno isto kao kod nas! Probacemo sad nekoliko dana da ga budimo u 7, pa da probamo da ga legnemo oko podna da vidimo kako ce to ispasti. Muz je za tu opciju, veli sad ce ljeto, treba da ide na kupanje i u setnju, neece moci to da postigne ako bude lijegao prerano. Ja nesto sumnjam da ce nam to upaliti… Uglavnom, probacemo, pa ako ne bude islo moracu da prihvatim da ne spava po danu.

Inace, Kristina, kod nas to ovako ide- legnem ga, taman mislim umirio se, kad cujem lupa, skace, prica, prepricava dogadjaje od tog dana, pa onda pocne “mamaaaaaa, mamiceeeeee”, pa onda “vodeeeeeeeeeeeeeee”, “Sokaaaaaaaaaaaaaaa”(svaku noc pokusa iako NIKAD ne dobijeConfused), “cedi tu da picamo”(sjedi tu da pricamo) ili “ajde da se mijemo”(smijemo), “mogu ja u NAS (tj moj i muzev) kevet?” i sl… Ja mu objasnjavam da je kasno, da svi spavaju, da ja treba da spremam rucak za sjutra pa cu kad zavrsim i ja u krevet al da on do tada treba da se umiri i legne… Nekad upali, ali u zadnje vrijeme sve rjedje.

Sto je najgore budi sestru. Ne umije da me pozove normalno, no se dere kolko moze.

09/02/2012
2:30 pm
alba
Guest
Guests
13sp_Permalink sp_Print
0

Vanjamik, je l se tvoj sin i dalje budi po noci?? Meni je sad jos gore jer se cerkica zimedju 23 i 7 budi na svaka 2h da sisa(stvarno ne znam kad ce s tim prestati, ima vec 5 i po m)! Znaci, samo sto on zaspe, ona se probudi! Sinoc su jedno po' ure oboje bili budni. A prije 3 noci se bio unervozio jer nijesam htjela da lezim s njim na nasem krevetu i uhvatio ga neki plac ludi, nijesam mogla d ga smirim, pa je probudio i nju i vristali su u glas jedno 10 min(dok sam je presvukla i dok nije pocela da sisa). A onda je on nastavio da place, a ja sam morala nju da hranim i bilo mi je uzasno tesko. U medjuvremenu se i ona bila razbudila. Zaspao je tek akd je muz dosao s posla i legao s nama, a i tada je izvodio jedno po' ure i zaspao tek oko 1!

09/02/2012
4:40 pm
dzuli
Guest
Guests
14sp_Permalink sp_Print
0

draga alba, ja imam cerkicu koja krajem ovog meseca puni 3 godine, i od kad se rodila ima isti ritam spavanja, budjenje u 7h, leganje u 20:30, s tim da u 21h vec uveliko spava. danju sada spava od 12-14h, ali ja je uvek pola sata ranije legnem,ususkam i nema price,mora da spava,jedno vreme je pravila probleme pa se uvece uspavljivala uz deciju muziku, ali brzo je proslo, slobodno budi dete u 7h ujutru da stekne tu naviku, nemoj da ti bude zao,nadokadice to on tokom noci, treba samo strpljenja,mozda ce ovo navikavanje trajati i 10-15 dana ali bice rezultata. samo kad ga stavis na spavanje ne dozvoli da te gnjavi te ga je strah,te mu se piski,te mu je dosadno,vreme je za spavanje i kraj price.

09/02/2012
6:19 pm
Zar@
Guest
Guests
15sp_Permalink sp_Print
0

Pozdrav!!

Evo da se i ja ubacim u ovu temu….vidim da su nam iskustva različita.  Naš sin je do svoje 3  ipo godine išao bi spavati u ponoć(kad i mi), s tim da po danu nije spavao i nije stajao skakati po kući. S vremena na vrijeme bi ga našla kako spava negdje po kuči u toku dana i to bi bilo to…znaći spavanje mu nije bilo IN…s tim da od prve godine spava sam u sobi, ne budi se po noći( osim, ako mu stvarno nešto ne treba)…Navikli smo se tako funkcionirati sa njim, aktivno sudjeljuje sa nama u svim našim aktivonstima i to tako od rođenja…

09/02/2012
11:56 pm
Anama
Guest
Guests
16sp_Permalink sp_Print
0

Moji djecaci spavaju sami u sobi od treceg mjeseca. Obzirom da su blizanci bilo je jeko tesko ubaciti dva krevetica u nasu sobu ( do tada su spavali u jednom kreveticu), tako da jedina solucija bila da spavaju sami! Ja sam naravno ustajala nebrojeno puta u toku noci dok nijesu malo porasli. Sada imaju 2,5 godine i spavaju od 21h do 7h bez budjenja. Tokom dana spavaju po sat vremena, obicno oko 13h. Spavali bi oni i vise ali ih ja budim da bi ranije legli.

10/02/2012
8:00 am
dzuli
Guest
Guests
17sp_Permalink sp_Print
0

Da, svakako su nam iskustva razlicita jer smo i mi same razlicite,a i nasa deca.Svako dete je za sebe svoja prica,ono sto svakako treba uraditi jeste da pratimo njegove potrebe i da se tome prilagodjavamo, ali ne u potpunosti, potrebno je uvesti i neki “red” kako bi se i samo dete prilagodilo nama i nasim potrebama. Lepo je da se igramo do ponoci, da se mazimo, da skace okolo,ali  isto tako je lepo i da se mama odmori,odgleda neki film,seriju ili zavrsi kucne poslove,posveti se sebi i muzu tih preostalih 2-3 sata pred spavanje.

10/02/2012
10:49 am
kjara
Guest
Guests
18sp_Permalink sp_Print
0

Ja sam se pomirila sa nespavanjem, tj. jako malo spavanja skoro pa od rodjenja. Dojila sam je do druge godine i do tad nije prespavala noc bez budjenja. Sad ima skoro 5, i dalje vidim da joj je potreban dnevni san ali radnim danima je neizvodljivo, vikendom spava. Najgore mi je oko 18h ima takve krize da joj nista ne mozemo, ali to samo ako smo kuci ako smo vani nema problema. Ona je inace neuomorna, po cijeli dan ne stane i svaku noc place pred spavanje, i kad god da legne prije 8 se budi.

Ne znam da li neko ima iskustva, ima jako dobra knjiga Naucite vase dete da spava. Ja nisam probala ali sam cula sve pozitivno za metode iz knjige.

Mi sad imamo drugi problem, ona spava sa nama a kako dolazi beba i ja sam sve veca ne znam sta da radim, jer to na sve lici osim na spavanje jer je se proteze po citavom krevetu.

10/02/2012
11:04 am
dzuli
Guest
Guests
19sp_Permalink sp_Print
0

Za tu knjigu sam i ja cula pohvale, a za ovaj drugi problem spavanja sa vama i mi ga imamo ponekad,bas sada, kada je hladno vreme,mi je uspavamo kod nas i posle vratimo, dodje ona nocu muz je opet vrati i prodje je to,kratko traje,samo nezgodno je kad si u drugom stanju

10/02/2012
11:25 am
tamara2
Guest
Guests
20sp_Permalink sp_Print
0

Ja sam nekako i funkcionisala sa neredovnim spavanjem i budjenjem po sto puta u toku noci,dok mi je sin bio mali(prestao je da se budi kad je prestao da doji-sa dve i po godine) ali je nastavio da spava sa nama do skoro cetiri. Sad ima pet i spava,po svojoj odluci,sam u svojoj sobi Smile

 

Ali zato-sa maleckom(ima 14 meseci),jednostavno nisam mogla  vise.Isto je pocelo kao sa sinom,budjenja,nocna dojenja,prevrtanja,ustajanja..U to neko vreme sam i ja silom prilika ,morala da pocnem sa ustajanjem u 5.15h ujutro,tako da mi je pet sati kvalitetnog nocnog sna bilo neophodno.A nisam imala ni pola sata spavanja u komaduFrown.

I onda smo mm i ja resiliLaugh da resimo stvar. Odlucila sam da ne prestajemo sa dojenjem,ali da ukinemo nocno.Tako da sam se ja preselila u dnevnu sobu a mm ostao u spavacoj sa malom.

Vec vise od mesec dana,funkcionisemo tako da je uspavam oko 20h,sisom naravno Laugh,i spustim u krevetac.Onda se tata budi sa njom u toku noci ako ima potrebe.Ali vec neko vreme-nema.U pocetku je bilo malo plakanja i nosanja(par dana),ali nista preterano,nekako se navikla.Sad svi spavamo nocu bez trzanja i budjenja .A i vratila sam se u spavacuCool

No permission to create posts
Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
17 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…