Svjetska nedjelja dojenja obilježava se i u Crnoj Gori

ND2014_program webUdruženje Roditelji, u saradnji sa kancelarijom UNICEF-a u Crnoj Gori, obilježiće Svjetsku nedjelju dojenja od 1. do 7. avgusta, organizovanjem nekoliko aktivnosti u četiri crnogorska grada.

Ovogodišnja Svjetska nedjelja dojenja, pod temom “Dojenje: Pobjednički gol – za cio život!”,koja se širom svijeta obilježava 22. put, naglašava neohodnost povećanja procenta dojene djece, kao i značaj očuvanja, promocije i podrške dojenju, a u svjetlu činjenice da se približava kraj roka predviđenog za postizanje Milenijumskih razvojnih ciljeva.

Prva aktivnost kojom će Udruženje Roditelji početi obilježavanje Svjetske nedjelje dojenja je druženje i razgovor sa roditeljima o dojenju i podršci u Nikšiću, u petak, 1. avgusta od 18 do 21 sati na Trgu Slobode.

O istim temama će predstavnici udruženja Roditelji razgovarati sa zainteresovanim roditeljima u Baru, u nedjelju, 3. avgusta, od 18 do 21 sati na platou ispred Robne kuće.

U utorak, 5. avgusta, u hotelu Podgorica, od 10 sati biće održana Konferencija Značaj dojenja za postizanje Milenijumskih razvojnih ciljeva. Tema ovogodišnje Svjetske nedjelje dojenja na Konferenciji će biti sagledana kroz osvrt na podatke koji se odnose na smrtnost odojčadi i majki, stanovništvo pogođeno siromaštvom, kao i rodnu ravnopravnost. Konferencija će biti prilika da se zdravstveni radnici, stručnjaci i roditelji podsjete na sve što je do sada urađeno u ovoj oblasti u Crnoj Gori, kao i na podatke iz Istraživanja višestrukih pokazatelja stanja žena i djece u Crnoj Gori – MICS 5, koje se tiču dojenja i siromaštva među djecom.

Novo druženje i razgovor sa roditeljima biće organizovano posljednjeg dana Svjetske nedjelje dojenja, u srijedu, 7. avgusta u Bijelom Polju, od 11 do 14 sati, na Gradskom trgu.

Udruženje Roditelji je pozvalo sve zainteresovane roditelje, kao i one koji će to uskoro postati, da im se pridruže u Nikšiću, Baru, Bijelom Polju, kao i na konferenciji u Podgorici, kako bi na licu mjesta dobili detaljne informacije o značaju dojenja, ali i prevazilaženju najčešćih problema i prepreka na putu do uspješnog uspostavljanja dojenja.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply