Evo kako dojenje smanjuje rizik od dobijanja raka dojke

Foto: Ilustracija

Postoje jaki dokazi koji ukazuju da dojenje može da umanji pre-menopauzalni i post-menopauzalni rizik od dobijanja raka dojke, pokazalo je naučno istraživanje o raku dojke.

Pregled nekoliko studija ukazuje da postoje jaki dokazi da žene mogu da umanje rizik od raka dojke tako što će dojiti djecu. Izvještaj o ovom pregledu su uradili Američki institut za istraživanje raka (AICR) i Svjetski fond za istraživanje raka (WCRF).

„Znam da nisu uvijek sve majke u stanju da doje ali one koje mogu treba da znaju da dojenje može da pruži zaštitu od raka i za majku i za dijete“, kazala je Alis Bender, Direktor programa ishrane AICR-a.

Izvještaj nudi nekoliko mogućih objašnjenja o tome kako dojenje smanjuje rizik raka dojke. Jedno obrazloženje je da laktacija odlaže vraćanje mentruacije. To umanjuje vremensku izloženost hormonima kao što je estrogen, koji su povezani sa povećanim rizikom od raka dojke.

Još jedan način na koji dojenje može umanjiti rizik od raka dojke je taj da, nakon laktacije, dojka odbacuje dosta tkiva i u tom procesu može takođe da odbaci i oštećene ćelije DNK, koje opet mogu izazvati rak.

Izvještaj takođe ukazuje da laktacija može da promijeni ekspresiju gena u ćelijama dojke na način koji dovodi do „trajnog efekta“ u smislu rizika od pojave raka.

Isključivo dojenje prvih šest mjeseci

Rak dojke je bolest koja se razvija kada abnormalne ćelije u dojci počinju da se multipliciraju i formiraju tumor. Premda i muškarci mogu dobiti rak dojke, bolest se skoro uvijek pojavljuje kod žena.

Ovaj novi izvještaj je uzeo u obzir 18 studija o laktaciji i dojenju. Od 13 studija koje su se bavile procjenom efekata dužine trajanja dojenja, utvrđeno je svakih 5 mjeseci dojenja smanjuje rizik raka dojke za 2 odsto.

U skladu sa nalazima drugih agencija kao što je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), AICR preporučuje da se bebe šest mjeseci isključivo doje prije uvođenja druge hrane. Majčino mlijeko ne samo da dojenčadima pruža esencijalne nutritijente, već i jača njihov imunološki sistem i pomaže u zaštititi od infekcija i astme.

Drugi faktori rizika

Izvještaj AICR i WCRF je takođe našao jake dokaze koji ukazuju da prekomjerna tjelesna težina i prekomjerna tjelesna masnoća povećavaju rizik od dobijanja raka dojke nakon menopauze. S druge strane, tjelesna masnoća smanjuje rizik od raka dojke prije menopauze.

Što se tiče drugih faktora u smislu stilova života, u istraživanju su navedeni jaki dokazi koji ukazuju da konzumacija alkohola povećava rizik od raka dojke kako u pre-menopauzalnom i post-menopauzalnom periodu, dok ga rigorozno fizičko vježbanje smanjuje. Umjerena fizička aktivnost smanjuje rizik od raka dojke u post-menopauzalnom periodu.

Izvještaj je pokazao i da su dojene bebe pod manjim rizikom od gojaznosti tokom života. To im omogućava dobru osnovu za život  jer prekomjerna težina i gojaznost kod odraslih povećavaju rizik dobijanja 11 najčešćih vrsta rakova, kaže se u istraživanju AICR.

Izvor: Medical News Today

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply