Majčino mlijeko ubija ćelije raka

Naučnici u Švedskoj otkrili su da majčino mlijeko sadrži sastojak koji ubija ćelije tumora.

Na upotrebu majčinog mlijeka u borbi protiv raka čekalo se više od pet godina, a sada je počelo da daje prve rezultate. Istraživanje koje je sprovedeno na pacijentima koji boluju od raka mokraćne bešike, već je dalo obećavajuće rezultate. Istraživači vjeruju kako supstanca iz majčinog mlijeka koju su nazvali Hamlet pomaže ovim pacijentima, a u budućnosti će pomoći i u liječenju raka crijeva i raka grlića materice.

Prema laboratorijskim istraživanjima, Hamlet ubija 40 različitih vrsta ćelija raka, a značajno je to da ne ubija zdrave ćelije, što znači da ne izaziva teške nuspojave kao sadašnji ljekovi koji se koriste u hemoterapiji.

Profesorka Katarina Svanborg, na čiju inicijativu je sprovedeno ovo istraživanje, rekla je da postoji nešto “magično u supstanci Hamlet koja pronalazi ćelije tumora i ubija ih”.

“Majčino mlijeko sadrži protein alfa-laktalbumin koji se u stomaku transformiše u supstancu koja se bori protiv raka”, istakla je Svanborg koja radi kao imunolog na švedskom Univerzitetu Lund.

Do ovog otkrića Svanborg i njen tim došli su sasvim slučajno. Tokom jednog eksperimenta bile su im potrebne ljudske ćelije i bakterija kako bi istražili antibiotska svojstva majčinog mlijeka. Iz praktičnih razloga uzeli su ćelije tumora.

“Kada smo u ćelije tumora dodali majčino mlijeko, na naše veliko čuđenje, ćelije su umrle. To slučajno otkriće bila je prava sreća”, istakla je Svanborg.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply