Zašto djeca plaču kada su blizu Djeda Mraza?

Neka djeca postanu anksiozna u prisustvu njima nepoznate osobe, a Djeda Mraz, nesvakidašnja pojava duge brade i neobičnog kostima, jeste mnogo više od stranca. On drugačije govori, drugačije se kreće, nosi odeću kakvu ne nosi niko drugi – drugim riječima, on je veći stranac od bilo kojeg stranca.

Prvobitni strah će se pojačati ako se mališan stavi da sjedne u krilo Djeda Mraza prije nego što je iz daljine proučio Djeda Mraza i polako se riješio nelagode, pojašnjavaju psiholozi. Dodajte tome činjenicu da se Djeda Mrazovo lice gotovo uopšte ne vidi od guste, bijele brade i velike kape, i da vaše dijete inače nikad ne sjedi u krilu stranca, i imate recept za katastrofu.

S obzirom na to da mu dobro ne vidi lice, dijete ne može procijeniti u kakvom je Djeda Mraz emocionalnom stanju: da li je ljut ili uznemiren  ili nešto sasvim treće.

Djeca od 15 meseci starosti do 7. godine života nisu u stanju razlikovati maštu od stvarnosti. Tokom tog perioda života djeca se nerijetko boje čudovišta, a to može biti i Djeda Mraz ili Mickey Mouse, figure koje odrasli smatraju veoma dobroćudnima.

Što, dakle, treba da rade roditelji čija se djeca boje Djeda Mraza?  Nikada ne tražite od njih da budu jaki i savladaju strah. To će samo pogoršati cijelu stvar: dijete će na susret s Djeda Mrazom gledati kao na nešto strašno. Umjesto toga, uzmite dijete iz krila Djeda Mraza i udaljite se od njega kako bi ga dijete moglo posmatrati na „sigurnom“, savjetuju psiholozi.

Ako se dijete smiri, pokušajte se lagano približiti Djedu Mrazu, zaustavite se i opet ga posmatrajte. Cilj je da se umanji djetetov strah puževim koracima kako ne bi došlo do napada panike. Kad mališan prestane da plače, pitajte ga da li želi da stane u red i pokuša ponovo. Ako ne želi, nemojte ga prisiljavati na to.

Stručnjaci savjetuju roditeljima da pokušaju da pripreme svoju djecu na susret s Djedom Mrazom uz pomoću knjiga, animiranih filmova, stripova. Možete se i kod kuće maskirati u Djeda Mraza da vidite kako će dijete reagovati. Ali budite svjesni da se neka djeca nikada ne uspiju da riješiti straha od Djeda Mraza, i to je sasvim u redu.

Dragi roditelji, imajte u vidu da će Nova godina i Božić i biti srećan i bez sjedjenja u Djeda u Mrazovo  krilo. Dijete će osjetiti čaroliju praznika čak ako i ne doživi bliski susret s Djedom Mrazom.

Izvor: Zelena učionica

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply