U laktarijumu KCCG se izmlaza i čuva majčino mlijeko

laktarijum

Majke koje se porode u Kliničkom centru Crne Gore mogu izmlazaju svoje mlijeko i čuvaju ga u laktarijumu koji postoji na odjeljenju klinike za Ginekologiju i akušerstvo od oktobra 2015. godine, tvrde u toj ustanovi.

Udruženje Roditelji obratilo se nadavno KCCG da provjeri da li i kako funkcioniše Laktarijum, nakon što im se nekoliko majki javilo da pita zašto su morale da prosipaju mlijeko koje su izmlazale dok nijesu bile sa bebama, a znale su da je laktarijum u funkciji.

Iz udruženja su nakon toga nadležene u GAK-u pitali da li majka može da izmlaza mlijeko, ostavi ga na čuvanje, kako bi se ono zatim davalo njenom djetetu dok nijesu zajedno.

“Obavještavamo Vas da je laktarijum u funkciji od oktobra 2015.  godine od kada je omogućeno porodiljama da se izmlazaju i čuvaju mlijeko”, odgovoreno je iz KCCG.

Laktarijum, posebna prostorija gdje se čuva mlijeko majki kojima djeca nijesu donesena na podoj doniran je Kliničkom centru u decembru 2012. godine, a počeo je da radi skoro tri godine kasnije.

Notarska komora je krajem 2012. godine donirala KC opremu vrijednu 5,5 hiljada eura za laktarijum, ali su majke ostale uskraćene za čuvanje mlijeka u najvećoj bolnici, gdje se godišnje porodi preko tri hiljade žena.

Udruženje je upitalo KCCG da li je usvojen najavljeni predlog menadžmenta GAK-a da se ubuduće ne plaća prisustvo porođaju partnera ili osobe bliske trudnici i primjena epiduralne analgezije, kao što je to sada slučaj. To je najavljeno nakon predstavljanja dokumenta Procjena bezbjednosti i kvaliteta bolničke njege majki i novorođenčadi u Crnoj Gori (16 downloads) koji je raddio tim domaćih i stranih eksperata, a finansirao UNICEF.

“Pravilnik o prisustvu partnera porođaju se analizira i sprovode se neophodne aktivnosti o njegovom eventualno stavljanju van snage i donošenja novog, kojim bi se uredilo prisustvo porođaju partnera ili osobe koju trudnica odabere bez nadoknade. O eventualnim izmjenama navedenog Pravilnika javnost ćemo blagovremeno informisati”, najavili su iz KCCG.

Direktor KCCG Ranko Lazović je krajem prošle godine objasnio da u tom momentu nije moguće ukinuti naknadu za epidural zato što je u nju implementiran medicinski potrošni materijal i simbolične usluge zdravstvenim radnicima ali da menadžment razmišlja o tome.

Porođaj uz epidural u KCCG-u košta 125 eura,  a za prisustvo porođaju partnera ili druge osobe bliske trudnici se plaća 79 eura.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Trebalo bi obezbediti tzv. sterilnu sobu Kliničkom centru, jer bebama koje su u inkubatorima ne može da se daje izmuženo majčino mleko zbog rizika od infekcije. Kada bi pored laktarijuma postojala u sterilna soba onda bi i ove bebe koje su najosetljivija kategorija i ne donose se na podoj, dobile ono što im je preko potrebno.

  2. “Funkcionise od oktobra 2015.” – Ja sam se porodila 30.oktobra i nije funkcionisao. Imala sam mlijeka na pretek, i pitala mogu li ga ostaviti za neku bebu cija majka ne moze da je doji. Sestre iz boxa su me blijedo gledale i pokazale gdje se nalazi elektricna pumpica. Ta sprava je bila prljava i mirisala na pokvareno mlijeko, a majke su je vukle od sobe do sobe da se izmlazaju, a onda to mlijeko prosipale.

  3. Najbolje bi bilo uvesti baby friendly program,gdje je beba stalno pored majke pa ne bi bilo problema ni sa dojenjem,ni sa prosipanjem mlijeka,mastitisom i slicno. A da ne govorim o pravilnom uspostavljanju dojenja kod kuce koje bi porodiljama palo mnogo lakse jer je vec uspostavljeno dojenje u porodilistu ,nego u ovoj situaciji kada ih nahrane AD-om pa beba nece da se muci da sisa jer je naravno lakse iz bocice i tako dobijamo zacarani krug.

  4. Hahaha, voljela bih da vidim te zalihe … Lazu sve, sramota kakav im je odnos prema majkama u porodilistu i dalje… Bitne su pare, koliko ih castis toliko se vrte oko tebe. Porodila sam se prije 20 dana i nema nikakvog laktarijuma vec soba u kojoj se vidi se na slici nalaze stolice i el pumpice i lavabo u drugom cosku. Mlijeko se prosipa. A da ne pricam da svaka sestra daje razlicite savjete oko dojenja, makar da ce im se stavovi usaglasiti. I tako strase i zbunjuju zene koje po prvi put postaju majke. Posebno da nemaju nimalo strpljenja da im pojedinacno objasne kako dojenje funkcionise. A posebno ih nema nidje kad ih zovu iz soba, kad podijele bebe podju da kafenisu i puse. Gadluk od osoblja- cast izuzecima kojih ima.

  5. Porodila sam se 22 marta takodje sam se izmuzala i mlijeko prosipala.stim sto su se sestre iz boxa zalile kako majke prospu mlijeko u sudoperu i tako ostave zasobom cak sam sama prala pumpice.jer kako kazu nemaju kad za svakom majkom da idu i peru,pa posle u stelizator.

Leave a Reply