Sjutra u parku na Kruševcu druženje Savjetnica za dojenje sa roditeljima

Dojenjeiposao

Obilježavanje Svjetske nedjelje dojenja u Crnoj Gori biće završeno sjutra, u petak 7. avgusta kada će udruženje Roditelji u Podgorici organizovati okupljanje savjetnica za dojenje i zainteresovanih roditelja. Okupljanje će biti održano u parku na Kruševcu, kod Dvorca Petrovića.

U toku druženja koje počinje u 19 sati, vršnjačke savjetnice i članovi udruženja Roditelji biće na raspolaganju i pomagati majkama u vezi sa dojenjem, a za prisutne će biti obezbijeđeni i pokloni od kompanija Donator i Inpharm, kao i osveženje uz vodu Suza koja je donirala ovu važnu tečnost posebno za mame koje doje. Donator će uz to pokloniti i dvije pumpice za izmlazanje mlijeka.

Sjutra veče će takođe biti završena izložba fotografija beba i majki koje doje, pod nazivom Dojenje – veza za cijeli zivot!, koje je za potrebe organizacije uradila fotografkinja Aida Dizdarević. Izložba je postavljena u podgoričkom šoping molu Delta City od 1. avgusta.

Ove godine pažnja svjetske proslave usmjerna je na majke koje rade i doje djecu, sa ciljem podizanja svijesti kod poslodavaca i donosioca odluka o važnosti dojenja za djecu, za majke, privredna društva i cijelo društvo. Slogan proslave je Dojenje i posao – radimo na tome.

Savjetnice za dojenje udruženja Roditelji obišle su u toku ove sedmice nekoliko kompanija i njihovim zaposlenim podijelile flajere sa infomacijama o zakonom definisanom pravu na pauzu za dojenje od 90 minuta, koju majke imaju ukoliko se vrate na posao prije navršene godine djeteta. U flajeru je opisan i način i postupak izmlazanja i čuvanja majčinog mlijeka u situacijama kada majka i beba nijesu zajedno. Tokom ovih aktivnosti posebna pažnja je posvećena trgovačkim lancima u kojima radi veliki broj žena koje se često obraćaju Pravnom savjetovalištu udruženja Roditelji zbog neadekvatnih uslova rada i nepoštovanja njihovih prava iz radnog odnosa.

Savjetnice je ugostila i kompanija Montenomaks kojoj je nedavno dodijeljeno međunarodno priznanje kao preduzeću koje podržava porodicu i u kojem se prava roditelja, a posebno majki, kako navode, izuzetno poštuju.

Svjetska nedjelja dojenja se u Crnoj Gori proslavlja od 2012. godine kada se Udruženje Roditelji prvi put pridružilo aktivnostima Svjetske alijanse za podršku i promociju dojenja (WABA).

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply