U Crnoj Gori se obilježava Svjetska nedjelja dojenja

Dojenjeiposao

Udruženje Roditelji će od sjutra do narednog petka nizom aktivnosti obilježiti Svjetsku nedjelju dojenja koja se ove godine proslavlja u preko 120 zemalja svijeta sa zajedničkom temom Dojenje i posao.

Ove godine pažnja svjetske proslave usmjerna je na majke koje rade i doje djecu, sa ciljem podizanja svijesti kod poslodavaca i donosioca odluka o važnosti dojenja za djecu, za majke, privredna društva i cijelo društvo. Slogan proslave je Dojenje i posao – radimo na tome.

Ovogodišnju Nedjelju dojenja udruženje Roditelji je dočekalo i obilježava je sa prvom grupom Vršnjačkih savjetnica za dojenje, koje su u toku proteklih godinu dana prošle obuku pedijatara, neonatoloških sestara, psihologa i komunikologa i počele sa pružanjem besplatne podrške i pomoći majkama koje doje. Njihovi savjeti i svi ostali načini konkretne podrške, na volonterskoj osnovi, dostupni su putem posebne SOS linije +382 67 000 474, na njihovoj Facebook grupi (Savjetnice za dojenje udruženja Roditelja), ali i u direktnom kontaktu kada majke iskažu potrebu za tim.

Udruženje Roditelji u toku ovogodišnje proslave, između ostalog, organizuje izložbu fotografija beba i majki koje doje, pod nazivom Dojenje – veza za cijeli zivot!, koje je za potrebe organizacije uradila fotografkinja Aida Dizdarević. Izložba će biti postavljena u podgoričkom šoping molu Delta City od 01. do 07. avgusta. Tokom cijele sedmice na portalu Roditelji.me biće aktivna anketa udruženja Roditelji, na osnovu koje se žele dobiti podaci o tome koliko su majke u Crnoj Gori infomisane o zakonskim propisima koji se tiču ove oblasti i da li koriste zagarantovana prava.

“U Crnoj Gori, za razliku od velikog broja zemalja u svijetu, porodiljsko odsustsvo traje do navršene prve godine djetetovog života, mada tu mogućnost zbog različitih razloga, a najčešće uticaja poslodavaca, sve manje žena može da iskoristi. Za sve majke koje prekidaju porodiljsko odsustvo prije tog roka, Zakon o radu predviđa pauzu za dojenje u dužini od 90 minuta do djetetove navršene prve godine života”, saopšteno je iz udruženja Roditelji.

Ova organizacija je pripremila i flajer u kojem se opisuju načini izdajanja i čuvanja mlijeka, u situacijama kada majka i beba moraju da se razvoje, ali i informišu majke o pauzi za dojenje koja im je zakonom zagarantovana.

Savjetnice za dojenje će se posljednjeg dana obilježavanja Nedjelje dojenja, u petak, 7. avgusta od 19 sati, okupiti sa zainteresovanim trudnicama i majkama koje doje u parku ispred Dvorca Petrovića na Kruševcu u Podgorici.

Osim što će na taj način poslati još jednu poruku u toku nedjelje dojenja, to će biti prilika i da roditelji dobiju potrebne savjete o svim nedoumicama koje imaju. Za prisutine će biti obezbijeđeni i pokloni od kompanija koje su u toku prethodne godine bile prijatelji Roditeljskog i Kutka za dojenje udruženja Roditelji među kojima su Donator i Inpharm. Water Group je takođe odlučila da pomogne i za majke obezbijedi svoju Suza vodu, koja je veoma važna u toku dojenja.

Svjetska nedjelja dojenja se u Crnoj Gori proslavlja od 2012. godine kada se Udruženje Roditelji prvi put pridružilo aktivnostima Svjetske alijanse za podršku i promociju dojenja (WABA).

Ta globalna organizacija ove godine je pozvala na podršku ženama koje kombinuju dojenje i posao, kao i na ratifikaciju i spovođenje zakona i propisa koji štite majčinstvo, u skladu s Konvencijom MOR-183 o zaštiti majčinstva.

Cilj je osnažiti i podržati sve žene, koje rade u formalnom i neformalnom sektoru da na odgovarajući način usklade posao s odgajanjem djece, posebno dojenjem,

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply