Često dojenje i večernja nervoza

bambina che piangeDojene bebe veoma često znaju da budu nervozne i žele češće da sisaju tokom večeri, naročito u prvim mjesecima života.  Neprestano dojenje se naziva faza u razvoju bebe kada beba sisa vrlo često u jednom dijelu dana, a tokom ostatka pravi veće razmake.

Ovo je veoma česta pojava koja zna da bude praćena i dužim periodima sna. Na primjer, beba sisa svaki sat, ili češće, od 18 do 22, a zatim spava duži period noći, ili je cijelu prespava.

Neprestano dojenje se često podudara sa periodom nervoze i razdražljivosti kod bebe. Beba tada sisa par minuta, pusti dojku, plače i uznemirena je, onda opet sisa par minuta, pusti dojku i sve tako… satima.

Ovakvo ponašanje može biti vrlo frustrirajuće i majke tada počnu da se pitaju da li beba dobija dovoljno mlijeka, da li nešto što je ona pojela smeta bebi, da li SVE što ona radi smeta bebi… Sve to može prilično uzrdmati majčino samopouzdanje, naročito ako još neko u njenom okruženju postavlja ista pitanja (majka, muž, svekrva…).

Ovakvo ponašanje je NORMALNO! Nema nikakve veze sa vašim mlijekom ili sa tim kakva ste majka. Ako je beba srećna i zadovoljna ostatak dana, i ne izgleda kao da ima bolove (kao kad ima grčeve) tokom perioda nervoze, samo nastavite da pokušavate da smirite bebu i ne razbijajte glavu pokušavajući da shvatite razlog za takvo ponašanje. Pustite bebu da sisa što duže i što češće. Zaposlite tatu (ili nekog drugog ) da vam donesu hranu ili da vam budu pri ruci dok vi dojite bebu.

Da li to znači da bebi treba više mlijeka nego što mogu da proizvedem?

Ne. Nemojte davati bebi bočicu, jer dohranjivanje formulom će samo poslati signal vašem tijelu da je u tom trenutku potrebno MANJE mlijeka i to sigurno neće pomoći situaciji. Takođe, sjetite se da i bebe koje su hranjene formulom takođe imaju periode večernje nervoze, jer su oni normalni za novorođenčad bez obzira na to kako su hranjena.

Zašto su bebe nervozne uveče?

Jedno objašnjenje koje se često provlači je da su bebe nervozne uveče zbog smanjenja količine mlijeka uslijed prirodne promjene nivoa hormona tokom dana. Ipak, Dr Piter Hartman tvrdi da kod žena koje je on proučavao nivo mlijeka nije bio niži u ovo doba dana. Čak i kada je količina mlijeka manja uveče, procenat masnoća je tipično viši (naročito ako majke doje ne zahtjev), tako da količina kalorija koju beba dobije ustvari ne bude značajno manja. Brzina otpuštanja mlijeka može biti sporija uveče,  što je frustrirajuće za neke bebe. Tako da pravog objašnjenja za večernju nervozu nema. Za neke bebe karakteristično je da tokom večeri imaju potrebu za malim količinama mlijeka u češćim intervalima, kombinovano sa dosta nošenja i maženja.

Bebe kojima se nudi izdojeno mlijeko ili formula često se ponašaju na potpuno isti način. Beba tada popije malu količinu mlijeka i zadrema ili plače, zatim popije još malo i sve tako. Možda se bebe “sjećaju” da je majka tokom trudnoće bila veoma aktivna u ovo doba dana, i žele da se nosaju, ljuljaju i doje neprestano. Možda bebe jednostavno  žele da sisaju češće tokom ovog doba dana nego što im je potrebno više mlijeka.

Tehnike za smirivanje nervozne bebe:

  • Nosite bebu u slingu ili marami. Tako ćete imati jednu ili obje ruke slobodne (za spremanje večere, za ostalu djecu) dok nosite i dojite svoju bebu.
  • Promijenite ritam. Pustite tatu da bude sa bebom dok se istuširate ili se jednostavno malo odmorite i relaksirate nakon dugog dana.
  • Izađite napolje. I mama i beba će se relaksirati tokom šetnje, ili jednostavno sjedite negde i uživajte u čistom vazduhu. Pokušajte ovo malo prije bebinog uobičajenom perioda nervoze.
  • Umirite bebu zvukom. Pjevajte, pjevušite, pričajte, slušajte muziku, ili koristite “bijeli šum”. Pokušajte sa različitim vrstama zvukova, drugačijim vrstama muzike i različitim glasovima.
  • Umirite bebu ritmičkim njihanjem. Hodajte, njišite se, poskakujte, plešite, možete čak probati i vožnju kolima.
  • Umirite bebu dodirom. Nosite ili okupajte bebu, probajte bebi masažu.
  • Smanjite stimulaciju. Prigušite svjetlo, smanjite buku.
  • Mijenjajte poze pri dojenju. Pokušajte dojenje ležeći na strani, na leđima…
  • Dojite u pokretu (dok se ljuljate u stolici za ljuljanje, dok hodate , njišete se…)
  • Kombinujte ritmičke pokrete sa umirujućim zvucima.
  • Izbegjavajte nametanje rasporeda hranjenja bebi, posebno tokom perioda večernje nervoze.

Izvor: KellymomPrevela: Ana Vujnović

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Ajde hvala Bogu da je neko napisao da se ne nudi odma flasica ako beba cesce doji uvece, posto su opste preporuke da se poslije vecernjeg podoja ponudi i adaptirano mlijeko da beba spava cijelu noc. Ja to nisam radila nego dojim kad god tra?i

Leave a Reply