Prehlada majke i dojenje

dojenje3PIŠE: Ana Vujnović, članica Udruženja Roditelji

U dobu smo godine kada ima najviše prehlada i kada virusi vrebaju sa svih strana. Virusima posebno pogoduju neuobičajeno visoke temperature za ovo doba godine. Zato je dojenje naročito važno, posebno za jako male bebe, jer pored toga što je hrana, majčino mlijeko je i lijek i preventiva protiv mnogih infekcija.

Tokom dojenja majčin imunitet je posebno osjetljiv, stoga majke koje doje treba da unose što više svježeg voća i povrća i da se trude da budu odmorne.  Ipak, ukoliko se dogodi da se majka prehladi ništa se ne mijenja – dojenje je najbolja preventiva i zaštita za bebu.

Zabluda je da majka koja ima visoku temperaturu treba da prestane sa dojenjem i da je mlijeko majke koja ima tempteraturu štetno po bebu. Naprotiv! Majka treba da unosi dosta tečnosti, kako bi se spriječila dehidratacija i dojenje se normalno nastavlja. U vezi ljekova za skidanje temperature majka bi trebalo da se konsultuje sa svojim ljekarom zbog eventualnog uticaja na dojenje. U toku trudnoće i dojenja preporuka ljekara je da se za bolove i temperaturu koriste lijekovi na bazi paracetamola.

Zašto je bitno nastaviti sa dojenjem dok je majka prehlađena? Zato što je majčino mlijeko najbolja zaštita od virusa koji je napao majčin organizam. Kroz majčino mlijeko beba dobija antitijela koja majčino tijelo proizvodi u borbi protiv virusa i na taj način beba dobija spremnu odbranu od virusa od samog starta.

Mora se napomenuti da je do momenta kada se prehlada ispolji kod majke beba već bila izložena virusu, jer nosilac virusa je i njegov prenosilac još prije nego što se pojave prvi simptomi.

Ukoliko se i beba prehladi, majka će primjetiti da su simptomi kod bebe uglavnom jako blago izraženi, upravo zbog toga što je beba na vrijeme dobila antitijela koja su joj potrebna za odbranu od virusa.

Uključite se i pišite o ovoj temi na FORUMU portala.

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply