Problemi nijesu spriječili Anitu da doji

anita tadicAnita Tadić majka je dvoje djece sa dugim dojenačkim stažom koji još traje, a koja je uspjela da upornošću prevaziđe nekoliko većih problema na tom putu, i  uživa u dojenju kao i njena djeca.

Sina je dojila godinu i pet mjeseci, a sada doji čerkicu od devet mjeseci.. Anita je djecu dojila isključio šest mjeseci, a nakon toga je postepeno počela da u njihovu ishranu uključuje i ostale potrebne namirnice.

Ona je na početku dojenačkog staža, poslije prvog porođaja imala velikih problema, a najveći je, kako kaže napravljen u samom porodilištu gdje joj niko nije pokazao kako da namjesti bebu, i  počne sa dojenjem.

Zbog nepravilnog položaja bebe prilikom sisanja dobila je rane na bradavicama koje su zbog toga krvarile, a dojenje je  postalo veoma bolno.

„Nijesam znala da posle svakog podoja moram ostatak mlijeka da izmuzem, pa sam nakon 15 dana sam dobila upalu grudi i primala terapiju. Uz savjet ljekara, dojenje nisam prekidala jer sam i sama bila svjesna da za moje dijete ništa zdravije od toga nema i da ga ni jedna mliječna formula ne može zamjeniti“, ispričala nam je Anita.

U tim situcijama se za pomoć obraćala svojoj porodici, majci, prijateljicama koje su imale ista iskustva, a informisala se i putem literature i interneta.

Anita kaže da je dojenje za njenu djecu od neprocjenjive vrijednosti jer osim što je prirodno, sisanjem beba dobija sve što joj je neophodno i zaštićena je od raznih infekcija. Ona je svjesna i prednosti dojenja za majku, jednostavnosti koju pruža, kao i omogućavanja posebne povezanosti i bliskosti bitnih za bebin mentalni razvoj.

Anita smatra da se u Crnoj Gori žene slabije odlučuju na dojenje zbog nedovoljne informisanosti i podrške, kao i zbog toga što veliki broj njih mora da se jako rano vrati na posao. Žene su, kako je dodala, primorane da prekinu sa dojenjem jer poslodavci rijetko imaju razumjevanja za te stvari.

Anita se ne može pohvaliti podrškom okoline njenoj odluci da doji, posebno nakon šest mjeseci.

Često je dobijala pitanja poput Šta se više maltretiras, to više ništa ne znači za dijete?, Vidi kako ružno izgleda vidjeti veliko dijete da sisa. To neprirodno izgleda.. Tebe iscrpljuje, bebi je to navika, a ne potreba

„Mene ništa nije moglo u tome spriječiti, jednostavno sam bila svjesna činjenice da činim pravu stvar za svoje dijete. Ma koliko god to bilo iscrpljujuće, zdravlje moje porodice i moje djece mi je na prvom mjestu!“, poručila je Anita.

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply