Zašto je noćno dojenje jako važno i korisno

Close-up of a baby breastfeeding. The mother's hand holds his head. Focus on the baby's mouth.

Došli ste kući sa svojom bebom što znači da vas čekaju mnoge neprospavane noći…buđenje u ponoć, u 2, možda opet u 4 i svakako u 6:30. noć za noći, kada postanete potpuno iscrpljeni, počnete se pitati je li noćno dojenje stvoreno samo zato da vas uništi? Nije, toliko je više od toga i evo zašto je važno, kako za dijete, tako i za vašu zalihu mlijeka.

Bebe imaju mali želudac

Jeste li znali da želudac novorođenčeta može primiti samo oko 20 mililitara tečnosti? Ako je ta tečnost majčino mlijeko, ona bude probavljena u roku od otprilike sat vremena.

Mora proći još narednih desetak dana da bi se bebin želudac raširio na veličinu loptice za golf, odnosno da bi mogao primiti oko 60 mililitara tečnosti. Dojenje svakih sat i po ili dva uzorak je koje dijete zato usvaja, jer u stvari zadovoljava njegove potrebe za hranom. Ali taj uzorak ne odnosni se samo na dnevno, već i na noćno hranjenje.

Najveća korist? Zalihe mlijeka se povećavaju.

Noću bebe piju više mlijeka

Neke studije pokazuju da bebe tokom noćnih hranjenja popiju više mlijeka. To može biti vrlo važno za bebe čija težina varira i koja možda ne dobijaju dovoljno na težini.

Noćno dojenje pomaže bebinom snu

Majčino mlijeko sadrži triptofan, aminokiselinu koja podtsiče san, i to ponajviše naveče.

Nivo prolaktina je viši tokom noći

Istraživanja su pokazala da nivo prolaktina, hormona odgovornog za nastanak mlijeka, znatno veći tokom noći. Zato noćno dojenje održava i povećava zalihe mlijeka.

Noćno dojenje je važno za laktacijsku amenoreju

Lakatacijska amenoreja jedna je od metoda kontracepcije koja je 98 odsto sigurna, ako se primjenjuje na pravilan način. Ako je vaša beba mlađa od 6 mjeseci, vi još niste ponovo dobili menstruaciju i bebu isključivo dojite, danju i noću, možete koristiti laktacijsku amenoreju kao metodu kontracepcije.

Naime, naučnici smatraju da bi prolaktin i noćno dojenje mogli biti dva faktora koja su odgovorna za sprečavanje povratka menstruacije kod majki dojilja.

Mnogim majkama se menstrualni ciklus opet uspostavi prekidom ili značajnim smanjenjem noćnog dojenja. Ali, kao ni mnoge druge metode zaštite, ni ova nije u potpunosti pouzdana.

Bebin biološki ritam se tek uspostavlja

Dojili ili ne dojili, vaše dijete ne mora spavati cijelu noć do trećeg ili četvrtog mjeseca života. Neprekinuti san nije rezultat hranjenja djeteta majčinim ili adaptiranim mlijekom, već razvojnim korakom kojeg svaka beba dostigne u različito doba.

Dojenje štiti od SIDS-a

Smanjenje rizika od nagle i neobjašnjene smrti djeteta jedan je od možda glavnih razloga za noćno dojenje. Analiza rezultata 18 provedenih studija pokazuje da noćno dojenje smanjuje rizik od SIDS-a za 50 odsto i to pogotovo ako dojenje duže traje.

Naučnici smatraju da je uzbuđenje važan mehanizam preživljavanja, a to uzbuđenje još je češće za dojene bebe.

Majke koje doje se u stvari više naspavaju

Studije pokazuju da majke koje isključivo doje bolje spavaju od onih koje hrane djecu adaptiranim mlijekom ili kombinuju adaptirano mlijeko i dojenje. Uprkos buđenjima tokom noći, majke dojilje su u studijama istakle da imaju više energije tokom dana što je jako bitno kada se bavite novorođenčetom.

Studije pokazuju da majke dojilje u prosjeku dobiju 45 minuta kvalitetnog sna od drugih, iako im je san prekinut nekoliko puta. Iako se možda tih 45 minuta ne čini puno, one se itekako pokažu korisnima kada nastupi period neispavanosti i iscrpljenosti.

Naime, bebe treba da jedu preko noći i majčin će san u svakom slučaju biti prekinut. Majke koje koriste adaptirano mlijeko moraće pripremiti bočicu dok majke dojilje mogu donijeti bebu u svoj krevet i podojiti je a zatim odmah utonuti u san. Tu se naravno trebaju preduzeti sve mjere opreza potrebne za zajedničko spavanje s bebom.

Izvor: Dječja posla

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply