Kakvog je ukusa majčino mlijeko i kada se mijenja?

ukusmlijeka2

PIŠE: Ana Vujnović, savjetnica za dojenje udruženja Roditelji

Uobičajeni ukus majčinog mlijeka je slatkast, što je zasluga laktoze, tj. mliječnog šećera, kojeg u majčinom mlijeku ima u velikoj količini.

Na samom početku podoja majčino mlijeko je vodnjikavo i providno, a kako podoj odmiče postaje sve gušće i kremastije. Ovu kremastu strukturu majčino mlijeko dugije visokom sadržaju masnoće.

Što se tiče arome mlijeka, ona se mijenja svakodnevno u zavisnosti od hrane koju majka jede.

Međutim, pored hrane, na ukus i aromu mlijeka utiču i drugi faktori:

  1. Neki ljekovi i pomoćne supstance (NAPOMENA – Uvjek se posavjetujte sa doktorom i upoznajte ga sa činjenicom da dojite prije nego što uzmete neki lijek);
  2. Menstruacija – Prva mensruacija nakon porođaja dovodi do nagle promjene hormona u majčinom organizmu koji utiču i na ukus mlijeka;
  3. Trudnoća – Kao kod menstruacije, i sa trudnoćom se hormoni u majčinom organizmu mijenjaju i utiču na ukus mlijeka.
  4. Pušenje;
  5. Alkohol;
  6. Odmrzavanje majčinog izdojenog mlijeka – Miris i ukus odmrznutog mlijeka su često u najmanju ruku čudni, pa majke često pomisle da se mlijeko pokvarilo. Ako je mlijeko bilo pravilno skladišteno i odmrznuto, nema bojazni i ne može škoditi djetetu, mada će takvo mlijeko neke bebe odbiti;
  7. Mastitis – Mastitis mlijeku daje slankasti ukus;
  8. Smanjeno dojenje na jednoj ili obe dojke – Usljed smanjenog intenziteta ili učestalosti dojenja na jednoj ili obe dojke (na primjer tokom štrajka dojenja), tijelo dobija informaciju da količina mlijeka koju je do tada proizvodilo nije porebna i postepeno smanjuje količinu koju proizvodi. U ovom procesu se količina natrijuma u mlijeku povećava usljed čega mlijeko može imati slani ukus.

Da li je bezbjedno da beba dobija mlijeko promjenjenog ili slanog ukusa?

Bilo koji od navedenih uzroka, osim alkohola i cigareta, koji mjenjaju ukus mlijeka, ne štete bebi i dojenje se slobodno može nastaviti.

Beba će možda negodovati i štrajkovati, ali upornošću je možete zadržati na dojci. Zbog toga pričitajte i sljedeći tekst – Da li se beba odvikava od sisanja ili je to štrajk dojenja?

 

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply