Nevjerovatan uticaj dojenja na razvoj djelova mozga

mozak bebe

Da dojenje ima izuzetno pozitivan uticaj na razvoj mozga pokazale su mnogobrojne studije i potvrdili mnogobrojni stručnjaci, a najnovija je pokazala djeca uzrasta do 2 godine koja su bila isključivo dojena barem tri mjeseca imaju bolje razvijene ključne djelove mozga u odnosu na bebe hranjene adaptiranim formulama ili kombinovano (dojenje i formula).

Nova studija istraživača sa Univerziteta Brown sprovedena je korištenjem posebne vrste magnetne rezonance, pogodne za bebe, kako bi se pratio razvoj mozga kod djece mlađe od 4 godine.

Poboljšani razvoj bio je najizraženiji u djelovima mozga odgovornim za jezik, emocionalne funkcije i kognitivni razvoj, pokazala je studija.

“Bihevioralne studije su ranije pronašle vezu između dojenja i boljih kognitivnih rezultata kod starijih adolescenata i odraslih ali je ovo prva koja ukazuje na razlike u razvoju mozga kod zdrave i veoma male djece, a u vezi su sa dojenjem”, rekao je Sean Deoni, asistent na Univerzitetu Brown i glavni autor studije.

“Htjeli smo da vidimo koliko se rano ove razlike u razvoju mozga zaista dešavaju,” kazao je Deoni. “Dokazali smo da se one dešavaju gotovo od samog početka.”

Deoni je na čelu Laboratorije Univerziteta Brown za bebe. Zajedno sa kolegama koristi bešumne aparate za magnetnu rezonancu (MRI) koje snimaju mozgove djece dok ona spavaju. MRI tehnika koju je Deoni razvio analizira mikrostrukturu bijele materije u mozgu, tj. tkiva koje sadrži duga nervna vlakna i pomaže različitim djelovima mozga da međusobno komuniciraju. Tačnije govoreći, ova tehnika ispituje količinu mijelina, masne materije koja se nalazi oko nervnih vlakana i ubrzava električne signale koji se skupljaju oko mozga.

Promjene koje se dešavaju “gotovo od samog početka” znače da količina mijelina — masne materije koja obmotava nervne završetke i ubrzava električne signale — raste zahvaljujući dojenju. Promjene u mozgu koji se razvija počinju izuzetno rano.

Deoni i njegov tim su posmatrali 133 bebe starosti od 10 mjeseci do 4 godine. Sva djeca su imala normalno gestacijsko vrijeme i dolazile su iz porodica sličnog socio-ekonomskog statusa. Istraživači su djecu razdvojili u tri grupe: u jednoj su bila djeca koja su isključivo dojena barem do trećeg mjeseca, u drugoj djeca koja su hranjena i majčinim mlijekom i formulom i u trećoj su bila djeca koja su hranjena isključivo formulom. Istraživači su upoređivali stariju sa mladjom djecom kako bi napravili krivulje rasta bijele materije mozga za svaku od grupa.

Studija je pokazala da je grupa u kojoj su bila isključivo dojena djeca imala najbrži rast mijelina (bijele mase). Grupa u kojoj su bila djeca hranjena i majčinim mlijekom i formulom imala je veći porast od one u kojoj su bila djeca hranjena samo formulom, ali svakako manji od isključivo dojene djece.

“Razlike u razvoju bijele materije kod dojene i djece koja nijesu dojena kreću se u rasponu od 20 do 30 odsto,” rekao je Deoni. “Mislim da je iznenađujuce da može postojati tolika razlika u tako ranom uzrastu.”

Deoni i njegov tim su potom potkrijepili podatke rezultatima osnovnih kognitivnih testova kod starije djece. Na ovim su testovima dojena djeca pokazala bolje jezičke sposobnosti, vid i kontrolu motorike.

Studija se takođe bavila time kakve efekte ima trajanje dojenja na razvoj mozga. Istraživači su upoređivali bebe koje su dojene duže od godinu sa onima koje su majčino mlijeko dobijale kraće od ovog perioda i otkrili da je mozak beba koje su dojene duže značajno razvijeniji – naročito u djelovima mozga koji su odgovorni za motoričke funkcije.

Deoni kaže da su ova otkrića samo dodatak značajnom broju istraživanja koja pronalaze pozitivnu vezu između dojenja i razvoja mozga kod djece.

Izvor: Univerzitet Brown
Prevela: Aleksandra Vujisić

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Da naravno!Ali drage mame mislim da vam ne treba nikakva studija da biste svoju djecu dojili sto duze(6 mj iskljucivo)jer to je najljepsi osjecaj na svijetu!Kad vidite koliko je beba srecna dok sisa ima li ista ljepse?!Problem su samo “bijeli mantili” koji se zgrozavaju nad majkama koje doje djecu duze od godine dana a ima ih dosta! 🙁

  2. Toliko je srozana svijest o vaznosti dojenja, a pogotovo dojenja nakon godine dana, da su ovakve studije itekako potrebne. Vecina majki ce odbiti svoje dijete od dojenja nakon godine dana nazivajuci ga neprirodnim, a onda ce tom istom djetetu nuditi mlijeko drugog sisara smatrajuci to potpuno prirodnim. Zdrav razum je negdje zatajio…

Leave a Reply