Šta su to skokovi u razvoju u toku dojenja?

PIŠE: Ana Vujnović, članica Udruženja Roditelji

dojenjecrnobijloMožda niste znali za ovaj naziv, ali svaka majka koja je dojila ili doji je bar jednom prošla po, kroz nju, problematičan period, koji mnoge majke tjera da se pokolebaju oko dojenja i uvedu flašicu u ishranu svoje bebe.

Ipak, skokovi u razvoju su najnormalnija pojava u razvoju bebe koju upravo tako treba i tretirati i koja je skoro uvijek propraćena nekom novom vještinom kojom nas beba obraduje.

Bebe prolaze kroz nekoliko skokova u razvoju u prvih 12 mjeseci života. Uobičajeno se skokovi u razvoju javljaju tokom prvih bebinih dana, zatim oko 7 do 10 dana po rođenju, 2 do 3 nedjelje, pa opet oko 4 do 6 nedjelja, sa 3 mjeseca, 4 mjeseca, 6 mjeseci i 9 mjeseci. Ovo su okvirni periodi, kod nekih beba se javljaju ranije, kod nekih kasnije. Kod nekih svaki prođe gotovo neprimjetno, dok se kod drugih skoro svaki skok osjeti.

Obično traju 2 do 3 dana u jednoj turi, ali se mogu produžiti i na cijelu nedjelju ili čak i duže.

Ono što karakteriše skok u razvoju je da beba tokom njega sisa češće nego inače, nekada po cijeli dan, i često sisanje je praćeno i vrlo nemirnim i nervoznim bebinim ponašajem.

Čestim sisanjem tokom skoka u razvoju beba povećava proizvodnju mlijeka u dojkama. Zato dojite bebu na zahtjev, i nikako ne posustajte i ne posežite za mliječnim formulama jer ćete tako narušiti prirodni proces ponude i potražnje i vaše tijelo neće dobiti signal da proizvede onoliko mlijeka koliko bebi treba tokom skoka u razvoju.

Dojite na zahtjev i imajte na umu da će vas beba nagraditi, jer svaki skok u razvoju donosi neki nagli napredaku bebinim bilo fizičkim bilo intelektualnim vještinama, pa će vas beba iznenaditi prvim osmjehom, okretanjem na stranu, puzanjem…

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply