Nekoliko mogućih “problema” u prvim danima dojenja

PIŠE: Ana Vujnović, koordinatorka Grupe za podršku dojenju Udruženja Roditelji

U prvim danima dojenja može se pojaviti nekoliko problema, koji ustvari to i nijesu i neće ni postati ako adekvatno odreagujete.

Prvi “problem” je i jedna od najčešćih zabluda i najčešćih pogrešnih komentara/savjeta koji dojilja dobije – ravne ili uvučene bradavice smetnja su pri dojenju. Tada im se obično preporučuju šeširići za dojenje, što može dodatno da oteža prve podoje i bebino prihvatanje dojke. Zapamtite da beba ne obuhvata ustima samo bradavicu, već cijelu areolu, i da je najbitnije postići pravilan položaj.

Bradavice svih dojilja su osjetljive tokom prve dvije sedmice nakon porođaja, što je posljedica hormonskih promjena u organizmu. Ako bol u bradavicama pri dojenju prođe nakon prvih 15-20 sekundi od početka dojenja, najviše jedan minut, nema razloga za brigu. Ukoliko bol traje tokom cijelog podoja, beba vjerovatno ne uzima dojku kako treba, tako da se mora povesti računa da zahvati što više areole, tamnog dijela oko bradavice; da stomakom bude okrenuta prema majci; i da su bebine usne izvrnute ka spolja dok sisa i prislonjene odnosno “stopljene” sa kožom majke.

polozajdojenjeNepravilan položaj na dojci je najčešći uzrok i pojave ragada na bradavicama. One su vrlo bolne, ali treba preventivno djelovati i na prvi znak pojave “pukotina” treba prije svega obratiti pažnju na to da li beba prihvata dojku kako treba. Kao preventiva, poslije svakog podoja bradavice namažite sa nekoliko kapi izdojenog mlijeka i ostavite da se osuše na vazduhu. Ukoliko su se ragade već pojavile, nikako ne preskačite podoj na toj dojci, već se trudite da popravite polažaj. Zbog ragada koje krvare nikako ne prekidajte dojenje na toj dojci. Preskakanje podoja može dovesti do prepunjenosti dojki, a zatim i začepljenja kanala i upale. Ukoliko ragade krvare, kad beba bljucne možete primjetiti svježe ili tamne tragovi krvi, što ne treba da vas brine.

Pored osjetljivih bradavica, sve dojilje će u periodu od prvog do sedmog dana nakon porođaja osjetiti da im je mlijeko u dojkama ‘nadošlo’. Dojke postaju teške i bolne, ali budite svjesne da bol u ovom slučaju nije posljedica upale mliječnih kanala, već širenja tkiva u dojkama I nakupljanja limfe. Velika količina mlijeka koja se odjednom stvorila u dojkama je natjerala tkivo dojki da se naglo proširi i zato ono postaje bolno. Koristite tople obloge pred podoj i hladne poslije podoja kako bi se mlijeko lakse “otpuštalo” iz dojki. Masirajte se blagim pritiskom od periferije dojke ka bradavicama, kružnim pokretima u pravcu kazaljke na satu. Masaža ne treba da bude bolna. Pred podoj možete izmusti malo mlijeka,  tek toliko da dojka omekša I da je beba može lakše prihvatiti.

Isti princip masaže i korišćenja toplih I hladnih obloga pomaže i kod začepljenja mliječnih kanala. Začepljen mliječni kanal je bolan na dodir i koža iznad njega je često crvena. Da bi izbjegli da vam se zapušeni mliječni kanal pretvori u zapaljenje dojke, mastitis, razbijte ga na vrijeme upornom blagom masažom od periferije u pravcu areole i češćim dojenjem, uz mijenjanje položaja. Masirajte začepljeni kanal I dok beba sisa, tako će vam I beba pomoći da ga što prije otčepite.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply