Počinje izrada nacionalnih smjernica za dojenje

smerniceUdruženje Roditelji, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i ostalim relevantnim medicinskim ustanovama u Crnoj Gori, počinje da radi na izradi i distribuciji nacionalnih smjernica za dojenje u svim ginekološkim i pedijatrijskim ordinacijama u domovima zdravlja i porodilištima u Crnoj Gori.

Kako se navodi u saopštenju Udruženja, ciljna grupa projekta su buduće majke, trudnice, porodilje i dojilje u Crnoj Gori koje su u riziku da odustanu od dojenja zbog nedostatka pouzdanih, tačnih i usaglašenih informacija i neadekvatne podrške dojenju u zdravstvenom sistemu Crne Gore, kao i javni medicinski radnici zaduženi za davanje savjeta u vezi sa dojenjem i pružanje podrške dojiljama.

Smjernice će biti krovni nacionalni dokument koji će objediti najbolje prakse za uspješno uspostavljanje dojenja, kao i savjetovanje dojilja i postupanje zdravstvenih radnika u slučaju problema sa dojenjem.

Projektom je predviđeno formiranje radne grupe za izradu smjernica, koju će činiti predstavnici Ministarstva zdravlja i drugih relevantnih institutcija, a članica udruženja Roditelji pratiće rad na izradi ovog dokumenta. Biće obezbjeđen i sastanak članova radne grupe sa ekspertom iz regiona koji će prenijeti iskustva u pisanju i usvajanju smjernica, kao i materijale u kojima je od strane vodećih svjetskih institutcija opisana praksa uspješnog uspostavaljanja dojenja i savjetovanja kod problema sa dojenjem. Smjernice će biti distribuirane ginekološkim i pedijatrijskim ordinacijama i svim porodilištima u Crnoj Gori.

Na osnovu usvojenih nacionalnih smjernica za dojenje, udruženje Roditelji će izdati brošuru namjenjenu trudnicama i porodiljama, kroz koju će ih upoznati sa sadržajem smjernica i sa prihvaćenim praksama u savjetovanju u vezi sa dojenjem. Brošura će biti podeljena trudnicama i porodiljama u direknom kontaktu sa članicama Udruženja, ili u porodilištima.

„Problem ishrane novorođenčadi u Crnoj Gori veoma je izražen na šta ukazuju podaci da, iako čak 76% majki započne dojenje nakon porođaja, manje od petine, odnosno 19% njih isključivo doji svoju djecu do 6. mjeseca života (istraživanje UNICEF-a Crna Gora iz 2009. godine), što je značajno ispod svjetskog prosjeka od 37%. Podatak da svega 35% majki koje su započele dojenje kažu da su dobile bilo kakvu pomoć pri dojenju od strane medicinskih radnika (ista Studija) govori da je nedostatak pomoći i podrške dojenju jedan od glavnih uzroka izuzetno niske stope dojenja u Crnoj Gori”, kazala je koordinatorka programa Dojenje u udruženju Roditelji, Ana Vujnović.

Na EU Konferenciji za promovisanje dojenja u Evropi, koja je održana 2004. godine, u Dablinu, istaknuto je da je dojenje jedan od najdjelotvornijih načina za unaprijeđenje zdravlja djece. Među rizicima koje praksa nedojenja nosi su: povećani rizik od više vrsta zaraznih bolesti kod djece, kao i više nezaraznih i hroničnih bolesti i povećan rizik od hospitalizacije, dok se među rizicima za majku navode povećani rizik za rak dojke i jajnika i rizik od pojave osteoporoze.

Ovaj projekat se realizuje u okviru programa „De Facto Equal” Fonda za aktivno građanstvo, koji finansira Evropska unija, posredstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori kroz program Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava (EIDHR).

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply